Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Plastische chirurgie

Hand- en/of polsoperaties

Hand- en/of polsoperaties

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Veel voorkomende operaties aan de hand zijn aandoeningen van buig- of strekpezen, zenuwen en bindweefselafwijkingen zoals de ziekte van Dupuytren. De laatste veroorzaakt door vermeerdering van het bindweefsel strengen en onderhuidse knobbels. De strengen liggen meestal in de handpalm en kunnen samentrekken waardoor de vingers krom gaan staan. Deze strengen worden nogal eens voor pezen gehouden van de vingers. De strengen kunnen in principe voorkomen in de gehele handpalm en in alle vingers. De oorzaak is nog niet duidelijk.

Dupuytren
Bij operatieve behandeling van de ziekte van Dupuytren wordt door middel van verschillende sneden het aangetaste weefsel verwijderd. Operatieve behandeling is echter geen garantie dat de ziekte niet terug kan komen. Na de operatie kunnen ook andere delen van de hand worden aangetast die in principe in eerste instantie niet aangedaan waren. Het kan dus zijn dat meerdere operaties noodzakelijk zijn.

Wanneer opereren
Redenen om de opereren kunnen zijn pijn ter plaatse van de strengen en knobbels, intrekkingen van de huid en een kromme stand van de vingers. Indien een vinger lang krom heeft gestaan kan niet gegarandeerd worden dat de vinger weer helemaal recht komt na de operatie.

Andere handoperaties zijn die van o.a. pezen, zenuwen en gewrichten. Deze structuren kunnen door afwijkingen zijn aangedaan waardoor operatieve behandeling noodzakelijk is. Wanneer u geopereerd wordt, krijgt u de folder Adviezen na een hand- en/of polsoperatie mee.

Mogelijke complicaties
Bij elke handoperatie kunnen complicaties voorkomen zoals bloeduitstortingen, vertraagde wondgenezing, infectie en weefselversterf. De gevoelszenuwen van de vingers kunnen bij operatieve behandeling beschadigd worden en een gedeeltelijke gevoelsstoornis geven.

Een niet veel voorkomende complicatie in de handchirurgie is dystrofie. De symptomen bestaan uit een combinatie van pijn, zwelling, verkleuring en stijfheid van de vingers die optreedt na de operatieve behandeling. De afwijking dient vroegtijdig behandeld te worden om functiestoornissen te voorkomen.

Nabehandeling
Na een handoperatie kan het noodzakelijk zijn dat de nabehandeling wordt gecombineerd met fysiotherapie en/of revalidatie. Het zal u duidelijk zijn dat de herstelfase na een operatie aan de hand variabel is en niet precies te voorspellen.

Samenvatting
In het bovenstaande hebben wij geprobeerd u in te lichten over de operatie. Een dergelijke beschrijving kan echter nooit volledig zijn en ook kunt u geen garantie uit bovenstaande ontlenen betreffende resultaten. Esthetische en plastische chirurgie is géén exacte wetenschap. Garantie op de resultaten of op een ongestoord beloop kunnen wij u nimmer geven. Complicaties kunnen altijd optreden, zoals trombosebeen, infectie, bloeduitstorting, weefselversterf, gevoelloze huid, etc. Absolute symmetrie bij dubbelzijdige operaties is niet te garanderen. Soms is het noodzakelijk om een aanvullende operatie uit te voeren voor het verkrijgen van een goed eindresultaat. Deze aanvullende operatie kan extra kosten met zich meebrengen die of door uw verzekering vergoed moeten worden of door u zelf.

Tips

  • Als u rond loopt of staat, ondersteun dan de elleboog zo, dat u de hand gemakkelijk boven uw hart houdt.
  • Als u in de stoel of aan tafel zit, leg dan een boek of een kussen onder de elleboog zodat u de hand gemakkelijk boven uw hart houdt.
  • Houd de hand ook ´s nachts omhoog en leg de hand op 2 kussens.
  • Om het verband tijdens het douchen droog te houden kunt u een plastic zak over de hand doen. Houd de hand wel goed omhoog.
  • Bij kloppende pijn houdt u de hand weer meteen omhoog.
  • Tip voor ‘s-nachts: Rol 2 handdoeken in 2 kussentjes met wat ruimte ertussen voor uw arm. Maak de kussentjes met grote veiligheidsspelden aan elkaar vast (zie afbeelding).

-----------------AFBEELDING VOLGT ------------Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Plastische Chirurgie in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 46 00.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: plc 522 versie jun 17


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |