Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Plastische chirurgie

Haperende vinger

Haperende vinger

Snapping finger

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaak van een haperende vinger ofwel ‘snapping finger’ en de meest gebruikelijke mogelijkheden van behandeling.

Wat is een haperende vinger?
Het betreft een ontstekingsreactie van de buigpees van één van de vingers en soms ook van de peesschede (de huls waar de pees doorheen glijdt). Er ontstaat daardoor een verdikking van de pees, waardoor deze niet meer mooi door de peesschede glijdt. Dit ontstaat ter hoogte van het gewricht van de vinger of duim naar de handpalm, aan de binnenzijde van de hand. Op een gegeven moment kan de pees zelfs vastlopen, waarbij de vinger moet worden geholpen zich te strekken.

De oorzaak is meestal niet duidelijk. Soms is er sprake geweest van overbelasting. Het is een onschuldige, maar lastige afwijking.

Verschijnselen en klachten
Aanvankelijk is er sprake van een geringe pijn of irritatie bij het buigen van de vinger, vooral bij het vastgrijpen. Door toename van de verdikking de pees, verergert de pijn en ontstaat op een gegeven moment de situatie, dat de vinger niet meer op eigen kracht kan worden gestrekt. U voelt dan bij het strekken een ‘kapje’ en soms pijn. De diagnose wordt door uw arts eenvoudig aan de hand van het lichamelijk onderzoek gesteld. Er zijn geen verdere onderzoeken nodig.

Behandelingsmogelijkheden
Als de hapering niet al te ernstig is, kan meestal geprobeerd worden de ontsteking tot rust te brengen met behulp van een injectie in de peesschede. De vloeistof die wordt ingespoten is een combinatie van een verdovingsmiddel met een cortison-preparaat. Cortison brengt ontstekingen tot rust. Daarna wordt enige rust voorgeschreven.

Het resultaat van deze behandeling is niet altijd blijvend en de klachten kunnen weer terugkeren. Gewoonlijk kan de plastisch chirurg dan een kleine operatie uitvoeren. Dit kan poliklinisch onder plaatselijke verdoving.Via een kleine snee wordt de peesschede in de lengterichting open gesneden. Hierdoor ontstaat weer ruimte voor de verdikte pees. De huid wordt met hechtingen gesloten. U krijgt een verband om uw vinger en adviezen mee voor het hooghouden van uw hand.

Na de operatie
Over het algemeen zult u na de operatie weinig pijn hebben. U mag gewoon douchen. Zwemmen is niet verstandig; zwemwater is doorgaans niet schoon genoeg. Uw plastisch chirurg geeft aan wanneer de hechting worden verwijderd. U mag doen wat u wilt en kunt. U moet er rekening mee houden, dat het zeker 6 weken duurt, voordat stevig vastgrijpen geen last meer geeft. Het litteken heeft zelfs zeker drie maanden nodig om soepel te worden.

Mogelijke complicaties
Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Zo zijn er ook bij deze ingreep de normale risico’s op complicaties van een operatie. In een zeldzaam geval kan infectie optreden. Als de pijn na de tweede dag meer toeneemt dan minder wordt, adviseren wij u om contact op te nemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. In een heel enkel geval voelt de vinger aan de binnenzijde wat prikkelend of doof aan. Een zenuwtakje werkt dan door de ingreep tijdelijk wat minder goed. Dit herstelt in de loop van enkele weken weer.

Opnieuw haperen van de geopereerde vinger is eigenlijk nooit het geval; wel kan hetzelfde probleem aan een andere vinger ontstaan.

Bij alle operaties of verwondingen aan een arm of been kan, hoewel gelukkig zeldzaam, een CRPS type I ontstaan. CRPS betekent: Complex Regionaal PijnSyndroom en is een ziektebeeld waarvoor nog geen goede verklaring bestaat. Het gaat gepaard met pijn, zwelling, stijfheid en vaak wisselende verkleuring van de huid.

Het is niet mogelijk van te voren na te gaan of iemand dit probleem zal krijgen. Het is van groot belang dat met de behandeling van deze ernstige complicatie zo snel mogelijk wordt begonnen.

Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Plastische Chirurgie in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 46 00.

Wanneer zich thuis, binnen 24 uur na de operatie, problemen voordoen, kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoon: 0543 54 45 55. In andere gevallen kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie of met uw huisarts.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: plc189 versie nov 20


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |