Binnenkort zult u een hartkatheterisatie ondergaan in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. In deze folder krijgt u informatie over de gang van zaken. In de brochure van de Hartstichting staat algemene informatie over een hartkatheterisatie. Wij adviseren u beide goed te lezen. Wilt u deze folder meenemen naar het ziekenhuis?
AfspraakU wordt verwacht op: …………………………….. om …………… uur op de afdeling Dagbehandeling.
Voorbereiding- U mag 's ochtends een licht ontbijt nemen: een kop thee en een beschuitje.
- U mag uw medicijnen gewoon innemen, tenzij de arts anders heeft afgesproken. Plastabletten mag u pas na het onderzoek innemen, tenzij de arts anders heeft afgesproken.
- Bloedverdunnende medicijnen:
- Overleg met de trombosedienst
- NOAC op de dag vóór en op dag van het onderzoek niet innemen
- Wilt u een geldig legitimatiebewijs meenemen? Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument.
- Wij adviseren u niet met eigen vervoer te komen, u mag namelijk niet zelf terug rijden.
- Op de afgesproken tijd meldt u zich op afdeling Dagbehandeling. U wordt opgevangen door een verpleegkundige van de afdeling, die u die dag zal begeleiden.
- U wordt naar uw kamer gebracht en mag zich omkleden. U trekt een jasje en onderbroek van het ziekenhuis aan. Daarna mag u in bed gaan liggen.
- De verpleegkundige houdt een opnamegesprek met u. U krijgt informatie en u kunt uw vragen stellen. De bloeddruk en polsslag worden gemeten. De verpleegkundige stelt u algemene vragen, zoals uw lengte, gewicht, medicijngebruik, allergieën, dieet, enzovoort.
- Soms wordt een hartfilmpje (ECG) gemaakt.
- Soms wordt er nog een borstfoto (X-thorax) gemaakt als de laatste foto dateert van meer dan een jaar geleden of als er nog nooit een foto is gemaakt.
- De haren in beide liezen worden indien nodig weggehaald.
- Bij gebruik van bloedverdunners wordt er soms nog bloed afgenomen.
- Voor het onderzoek moet u nog even uitplassen en krijgt u een kalmerend middel.
De katheterisatie- De verpleegkundige brengt u met bed naar de afdeling Radiologie; het onderzoek vindt plaats op de katheterisatiekamer.
- Tijdens het onderzoek mag u uw sokken aanhouden.
- Wanneer het onderzoek klaar is, krijgt u òf een Angio Seal òf een drukverband. Een Angio Seal is een soort plugje dat het gaatje in het bloedvat dicht. Bij een Angio Seal houdt u 2 uur bedrust. Krijgt u een drukverband, dan wordt het wondje in de lies eerst 10 minuten met de hand afgedrukt om nabloeden te voorkomen. Daarna wordt het drukverband aangelegd en houdt u vervolgens 6 uur bedrust.
- Wanneer u in de pols aangeprikt bent, dan krijgt u na het onderzoek een soort luchtbandje om, dat minimaal 4 uur om uw pols zit. De lucht wordt vanaf 2 uur na het onderzoek -ieder uur langzaam- verwijderd net zo lang tot het bandje af is. U krijgt gedurende 24 uur een mitella en mag de arm niet belasten. 1e dag na procedure mag u de arm licht gebruiken (vasthouden koffiekopje). 2e dag na procedure mag u de arm weer normaal gebruiken.
Nazorg- De verpleegkundige haalt u weer op en brengt u naar de afdeling.
- De verpleegkundige komt regelmatig uw bloeddruk, polsslag en drukverband controleren.
- Wij adviseren u veel te drinken (minstens anderhalve liter) om het contrastmiddel weer snel uit te plassen.
- U mag weer normaal eten en drinken.
- U mag op de po of in de urinaal plassen.
- Bij een Angio Seal mag u na twee uur onder begeleiding van bed. In het geval van een drukverband wordt dit na zes uur verwijderd en mag u daarna onder begeleiding uit bed. In beide gevallen moet druk op de insteekopening worden vermeden.
- Als u zich goed voelt mag u opgehaald worden van de afdeling, in een rolstoel. Deze staat in de centrale hal van het ziekenhuis. U mag niet zelf naar huis rijden.
- U krijgt een afspraak voor controle mee.
Adviezen voor thuis
Het is belangrijk dat u de volgende adviezen in acht neemt om de kans op complicaties te verminderen.
Nabloeding voorkomenIndien u in de lies bent geprikt gelden de volgende richtlijnen:
- Om een nabloeding in de lies te voorkomen is het belangrijk dat u de eerste 48 tot 72 uur aangepaste activiteiten verricht. Dit betekent niet persen (u kunt eventueel tegendruk geven in de liesstreek, door een vuist op de aanprikplaats te drukken), niet zwaarder tillen dan 5 kg en niet autorijden op de dag van ontslag.
- De eerste 5 dagen niet fietsen, sporten of autorijden.
- Gebruik zo min mogelijk een trap. Als u trap loopt, zet dan eerst het goede been neer en trek vervolgens het “aangeprikte” been bij.
- Als het wondje in de lies toch gaat bloeden moet u de wond gedurende 15 minuten afdrukken. U kunt hiervoor een opgerolde handdoek gebruiken. Als het bloeden niet stopt moet u contact opnemen met bij voorkeur de huisarts (of huisartsenpost) en anders de afdeling Spoedeisende Hulp, via telefoonnummer 0543 54 45 55.
Wondverzorging- Verband advies: verwijder de pleister de volgende dag; maak de huid schoon met milde zeep en water. Droog voorzichtig af. Indien nodig kan een nieuwe pleister op het wondje aangebracht worden.
- U kunt een kleine zwelling en/of lichte gevoeligheid op de aanprikplaats hebben.
- Het kan zijn, dat er een bloeduitstorting op de aanprikplaats ontstaat. Dit kan ook naar beneden zakken. De bloeduitstorting verkleurt langzaam en verdwijnt vanzelf.
Persoonlijke verzorging- U mag de dag na het onderzoek weer douchen.
- Vermijd een bad/sauna gedurende 3-4 dagen of totdat de huid is genezen. Dit omdat het wondje daardoor week kan worden met een grotere kans op een nabloeding.
Medicijngebruik- Als u voor het onderzoek bloedverdunners gebruikt hebt en u bent daarmee gestopt, mag U een dag na het onderzoek weer starten, tenzij de arts anders afspreekt.
- Als u het medicijn metformine gebruikt moet u gedurende 48 uur (na het onderzoek) stoppen met het medicijn.
- Eventuele nieuwe medicijnen kunt u bij uw eigen apotheek of bij de Beatrix-apotheek in de centrale hal van het ziekenhuis ophalen. De verpleegkundige overlegt met u waar u de medicijnen kunt ophalen.
- Het is belangrijk, dat u de medicijnen volgens voorschrift inneemt.
Werkhervatting- Wij adviseren u om de eerste paar dagen zware werkzaamheden te vermijden. Na 4 tot 5 dagen kunt u de werkzaamheden weer naar eigen kunnen opbouwen.
Angio-seal- Indien u met een angio seal bent geholpen dient u de patiëntenkaart bij u te dragen gedurende 90 dagen. De portemonnee is vaak een geschikte plaats om deze te bewaren.
Belafspraak en controle- Een verpleegkundige neemt de eerst volgende werkdag na de behandeling contact met u op om te informeren hoe het met u gaat. Heeft u vragen dan kunt u die natuurlijk stellen aan de verpleegkundige.
- Op uw afsprakenkaart staat genoteerd wanneer u bij de arts terug moet komen.
- Mocht u vragen of problemen hebben dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Cardiologie, via telefoonnummer 0543 54 42 25
Neem contact op met de behandelend arts bij onderstaande symptomen:- koorts;
- warmtegevoel of rode verkleuring;
- bloedingen, gevoelloosheid of pijn in het been na lopen;
- gevoeligheid of zwelling in de lies; huiduitslag.
Tot slotHeeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Cardiologie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 42 25.
Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis, dus ook artsen en verpleegkundigen, hebben een geheimhoudingsplicht. Ook hebt u recht op privacy. Uitgebreide informatie staat in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’, verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Ook staat de folder op:
www.skbwinterswijk.nl.