Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Cardiologie

Hartrevalidatie

Hartrevalidatie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In de tijd die achter u ligt, is er veel gebeurd. Een hartaandoening is een ingrijpende gebeurtenis. Problemen met het hart kunnen angst en onzekerheid met zich meebrengen, met vragen als: Hoe zal het verder gaan, wat kan ik wel en wat (nog) niet? Juist in de eerste periode na uw ontslag uit het ziekenhuis, kan ons hartrevalidatie-programma u en uw partner steun en begeleiding bieden. Informatie hierover vindt u in deze folder.

Het hartrevalidatieteam
Bij de hartrevalidatie is een heel team betrokken. Het hartrevalidatieteam in het SKB bestaat uit:
Het doel van de revalidatie
Doelen binnen de revalidatie kunnen onder andere zijn:
Voor aanvang van de revalidatie wordt naar aanleiding van een gesprek met u een passend revalidatieprogramma opgesteld.

Mogelijkheden revalidatieprogramma
Het programma in het SKB bestaat uit verschillende onderdelen, waarvan u er één of meerdere kunt gaan volgen. De programma-onderdelen worden in groepsverband gegeven.

De verschillende onderdelen binnen de hartrevalidatie zijn:

1. Het FIT-programma
Een lichamelijk trainingsprogramma onder leiding van de fysiotherapeut.
De trainingen worden in overleg met u volgens afspraak gegeven.
Programmaonderdelen zijn onder andere:
2. Informatievoorziening
Deze informatie is bestemd voor u en uw partner en is bedoeld om meer inzicht te geven in uw ziektebeeld. Aan de orde komen onder andere medicijngebruik, medische informatie over Uw behandeling, gezonde voeding, belang van een actieve leefstijl, psychosociale aspect van een hartaandoening en het omgaan met risicofactoren. Deze informatie wordt verzorgd door een cardioloog, een diëtiste, een fysiotherapeut en een psycholoog.

3. Ontspanningsinstructie
Tijdens het FIT-programma maakt u kennis met ontspanningsinstructie. Naast deze kennismakingslessen is er de mogelijkheid tot het volgen van een speciale cursus onder leiding van de fysiotherapeut, waarin zowel de theorie als de praktijk van ontspanningsoefeningen aan de orde komen. Deze cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten van ongeveer 1 uur.

4. PEP module
PEP module staat voor Psycho-Educatieve Preventiemodule. In samenwerking met de psycholoog en verpleegkundige biedt de hartrevalidatie met deze cursus hulp bij het hanteren van diverse risicofactoren, zoals stress. Deze module bestaat uit 6 bijeenkomsten van ongeveer anderhalf uur.

Vragen
Binnen 1 week na ontslag wordt u door één van de coördinatoren hartrevalidatie gebeld en uitgenodigd voor een gesprek op de polikliniek samen met uw partner. Ook voor vragen kunt u bij hen terecht. Zij zijn bereikbaar op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.30-12.00 uur, telefoonnummer 0543 54 47 10. Buiten deze tijden kunt u de voicemail inspreken en wordt u zo spoedig mogelijk teruggebeld. Daarnaast kunt u een mail sturen naar: hartrevalidatie@skbwinterswijk.nl

Adviezen voor thuis
Wanneer u thuis bent zult u zich langzaam aan wat beter voelen. De ene dag gaat het wat beter dan de andere dag. Doe het thuis eerst rustig aan. Het is belangrijk om uw krachten langzaam op te bouwen. Beperk u in eerste instantie tot wandelen. Span u 10 minuten in. Bijvoorbeeld wandelen of licht huishoudelijk werk. Neem daarna 30 minuten rust. Nadien moet u hersteld zijn. Gaat dit goed, dan kunt u de inspanning telkens met 5 minuten uitbreiden. Het is belangrijk om tussendoor voldoende rust te nemen.

Wij wensen u veel succes bij uw revalidatie in het SKB.


Meer informatie

Internet
Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: car090 versie okt 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |