Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie
Gynaecologie
Continentiezorg

Het bekkenbodem-spreekuur

Het bekkenbodem-spreekuur

BBS

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw huisarts of gynaecoloog heeft u verwezen naar het BBS-spreekuur. Dit spreekuur is voor vrouwen met plasklachten, eventueel in combinatie met verzakkingsklachten. Elke vorm van plasklachten en urine incontinentie heeft zijn eigen specifieke behandeling. Het is daarom belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Incontinentie en plasklachten kunnen gepaard gaan met afwijkingen aan baarmoeder of schede.

Op dit spreekuur ontmoet u een gynaecoloog, uroloog, bekkenfysiotherapeut en een specialistisch verpleegkundige urologie/continentiezorg. Een gynaecoloog beoordeelt afwijkingen aan vagina, baarmoeder en eierstokken; een uroloog beoordeelt de functie van urineblaas en sluitspier. De bekkenfysiotherapeut zal uw bekkenbodemfunctie beoordelen. Het doel van dit spreekuur is om, op een voor u zo weinig mogelijk belastende manier, uw klachten te inventariseren. Omdat iedere patiënt anders is, streven wij ernaar u een advies op maat te geven voor verdere behandeling, die aansluit op uw situatie. Hiervoor hebben wij aanvullende informatie nodig waaronder ingevulde vragenlijsten; een aanvullend gesprek en de bevindingen van lichamelijk onderzoek. Wij willen u vragen:
Het is wenselijk dat u bij uw therapeut een verslag met haar bevindingen vraagt en dit meestuurt met de lijsten. Bij deze folder treft u het volgende aan:
Hoe werkt het Bekkenbodemspreekuur?



Waar moet u zich melden?
U meldt zich op de afgesproken dag en tijd op polikliniek Urologie. Omdat er vaak veel informatie over uw behandelplan wordt verteld, raden we u aan om, indien mogelijk, met twee personen naar de afspraak te komen. Ook wordt er naderhand een brief naar uw huisarts gestuurd. Mochten er nadien toch nog onduidelijkheden zijn, dan kunt u altijd contact opnemen met de specialistisch verpleegkundige urologie/continentiezorg op telefoonnummer: 0543 54 46 92.

Vergoedingen bekkenfysiotherapeut
Het consult van de bekkenfysiotherapeut wordt apart in rekening gebracht. Bent u aanvullend voor fysiotherapie verzekerd bij uw zorgverzekering en heeft u uw aantal fysiotherapie vergoedingen nog niet verbruikt, dan worden deze kosten door uw zorgverzekeraar vergoed. In andere gevallen krijgt u een aparte rekening van de geregistreerde Bekkenfysiotherapeut (van Maatschap Fysiotherapie VersGras i.s.m. SKB). Bij vragen hierover adviseren wij u om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Vragen

Heeft u nog vragen, neem dan telefonisch contact op met het secretariaat Urologie. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 – 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 30. De specialistisch verpleegkundigen urologie/continentiezorg zijn rechtstreeks bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 46 92.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Bijlage: Cystoscopie (blaasonderzoek)

Inleiding
Bij het bekkenbodemspreekuur wordt er een cystoscopie uitgevoerd. Doel van de cystoscopie is het opsporen van afwijkingen in de plasbuis of de blaas, bijvoorbeeld bij plasproblemen of bloedverlies bij de urine.

Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop, een dunne holle buis gevuld met glasvezels of een lenzensysteem, die aangesloten is op een lichtbron. Via een lens op het uiteinde van de cystoscoop kan de specialist door een kijker in de plasbuis en de blaas kijken.

Voorbereiding
Voor het onderzoek is thuis geen speciale voorbereiding nodig. Het onderzoek vindt poliklinisch plaats door de uroloog in bijzijn van een verpleegkundige. De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u de kleding van het onderlichaam kunt uittrekken, de kleding van het bovenlichaam houdt u aan. Hierna neemt u plaats op de scopie tafel. Voor het onderzoek is het nodig dat u met gespreide benen, in speciaal hiertoe ontwikkelde beensteunen, op de onderzoekstafel ligt. Vervolgens wordt de schede gereinigd met een desinfectievloeistof.

In de plasbuis wordt vervolgens wat gelei gespoten. Deze gelei dient als glijmiddel en als verdovingsmiddel van het slijmvlies, zodat eventuele pijn tot een minimum wordt beperkt. Van belang is dat u, voor zover mogelijk, goed ontspannen bent, zodat het inbrengen van de cystoscoop zo min mogelijk pijn geeft.

Uitvoering van het onderzoek
De uroloog brengt de cystoscoop via (de opening van) de plasbuis in de blaas. Via een slangetje aan de cystoscoop verbonden met een zak spoelvloeistof wordt er steriel water in de blaas gebracht. Hierdoor ontplooit de blaas zich en kunt u aandrang tot plassen krijgen. Dit gebeurt echter pas op het moment dat de blaas vol is. De blaas zal nooit overvol raken. De uroloog inspecteert de plasbuis en de blaas. De uroloog laat met behulp van een katheter uw blaas weer leeglopen. Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten.

Bijwerkingen
Na het onderzoek kan het eerste uur en bij sommige patiënten gedurende enkele dagen, een branderig gevoel bij het plassen optreden en een versterkte plasdrang. Er kan ook wat bloed in de urine zitten. Dit is niet verontrustend en niet gevaarlijk.

Nazorg
Na afloop kunt u vrijwel meteen naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer is geen probleem.

Adviezen
Het is belangrijk, dat u na het onderzoek veel drinkt. Minstens anderhalf tot twee liter per dag is verstandig. De blaas en de urinewegen worden dan goed schoongespoeld. Wanneer u na de ingreep langdurig klachten hebt, of veel pijn of koorts boven 38,5ºC of wanneer u aanmerkelijk moeilijker kunt plassen, neemt u dan contact op met de polikliniek Urologie. De polikliniek is bereikbaar op werkdagen van 08.30 – 16.30 uur, telefoonnummer 0543 54 46 30.

Uitslag
De uitslag van het blaasonderzoek krijgt u direct te horen.

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering?
Als u door ziekte of een andere reden verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie, op telefoonnummer: 0543 54 46 30. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.


Foldernummer: uro321 versie maa 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |