Inleiding
Een orthoptisch onderzoek wordt gedaan wanneer een kind of volwassene scheel kijkt of andere kijkklachten heeft.
Het onderzoek wordt altijd gestart met het afnemen van de anamnese; dit is een gesprek waarin duidelijk wordt waarom u (met uw kind) komt. Tijdens dit gesprek worden aan u verschillende vragen gesteld over de aard van het bezoek.
Hierbij valt te denken aan:
- sinds wanneer kijkt u/uw kind scheel;
- is dit de hele dag door / elke dag;
- heeft u het idee dat u/uw kind niet goed ziet;
- bent u/Is uw kind goed gezond;
- gebruikt u/uw kind medicijnen;
- komen er brillen, scheelzien, luie ogen in de familie voor;
- hoe zijn de zwangerschap en de bevalling gegaan;
- heeft uw kind zuurstof nodig gehad bij de geboorte;
- hoe is de ontwikkeling;
- is er een ongeval of flinke griep geweest;
- heeft u/uw kind hoofdpijn;
- heeft u/uw kind last van dubbelbeelden;
- ziet u/het kind wazig;
Na de anamnese zal de orthoptist naar de oogstand en oogbeweging gaan kijken door middel van een lampje en andere testmethodes. Vervolgens onderzoekt de orthoptist de samenwerking van beide ogen. Aansluitend daarop zal gaat de orthoptist na wat u/uw kind ziet (bij uw kind indien dit afhankelijk van de leeftijd mogelijk is). Dit zal bekeken worden met een plaatjeskaart, de zogenoemde E-haken, ‘Osterbergkaart’ of bijvoorbeeld cijfers.
In veel gevallen zal de orthoptist daarna een druppelonderzoek doen. Bij dit druppelonderzoek krijgt u of uw kind een druppel in het oog waardoor de accommodatie (het vermogen om scherper te zien) uitgeschakeld wordt. Deze druppel zal 30-45 minuten moeten inwerken. Door het uitschakelen van de accommodatie kan de orthoptist op een objectieve manier de eventuele brilsterkte vaststellen. Het kan zijn dat u / uw kind na de druppels tijdelijk wazig ziet, dit is normaal.
Als al deze onderzoeken zijn uitgevoerd, bespreekt de orthoptist met u haar/zijn bevindingen. Daarbij zal zij/hij een therapie voorstellen indien nodig. Aansluitend aan het orthoptische onderzoek, kan het zijn dat u/uw kind nog wordt gezien door de oogarts, om te kijken of er pathologie aanwezig is (dus of er afwijkingen zijn).
Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Oogheelkunde in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 -16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 45 50.
Voor meer informatie kunt u ook de website:
www.orthoptie.nl raadplegen.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nlD
e inhoud van deze folder is ontleend aan informatie van de Nederlandse Vereniging van Orthoptisten (NVvO)