Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Spoedeisende Hulp (SEH)

Hewitt brace

Hewitt brace

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
U hebt zojuist een Hewitt brace gekregen of u krijgt er binnenkort één. Deze brace beschermt uw rugwervel(s) na een operatie of bij een andere behandeling van een wervelprobleem. U krijgt instructie over het gebruik van deze brace. In deze folder kunt u alles nog eens nalezen.
null
Hoe gebruikt u de Hewitt brace?
De Hewitt brace voorkomt dat u een bolle rug kunt maken. U zult merken dat u tijdens het bollen van de rug meer druk op de borst ervaart. Ook wordt de pijn in de rug dan vervelend. Het is daarom belangrijk deze beweging te voorkomen. Tijdens het dragen van de Hewitt brace kunt u vrijwel alle activiteiten zelfstandig of met minimale hulp van uw naasten uitvoeren. U draagt de Hewitt brace tijdens het bewegen, daarom moet u zodra u uit bed stapt de brace dragen. Zodra u naar bed gaat mag de brace weer af, tenzij uw arts anders voorschrijft.

Voorbereiding op uw rit naar huis
Zolang u de brace draagt, mag u niet zelf autorijden. Buig uw heupen en knieën, maar niet uw rug bij het in- en uitstappen van een auto of bij het plaatsnemen op een stoel. In een personenwagen kunt u het best plaatsnemen op de achterbank, omdat deze een hogere zitting heeft. Om de druk op uw borst te verminderen, kunt u achterover leunen (holle rug) of een dun kussen of opgevouwen handdoek tussen uw rug en de leuning plaatsen. Zet nooit de rugband losser! Hierdoor gaat de Hewitt brace schuiven en gaat de werking verloren.

Het omdoen van de Hewitt brace
Draag de Hewitt brace altijd over een schoon, droog T-shirt met een hoge ronde hals. U kunt uw Hewitt brace het best liggend omdoen volgens de stappen op de volgende pagina.
  1. Rol zonder te buigen of te draaien met uw rug op het rug paneel.
  2. Sla de brace terug alsof u een boek sluit. Let hierbij op dat de borststeun op de borst zit en de bekkenband op het bekken.
  3. Controleer of de sluiting aan de linkerzijde geopend is, zo niet open deze.
  4. Pak de lus aan het uiteinde van de rugband en plaats het sleutelgatvormige gat over de knop.
  5. Gebruik uw handpalm om de kliksluiting links te sluiten. Hiermee brengt u de rugband op spanning, dit kost wat kracht. Druk altijd met uw handpalm na op de sluiting ter controle, vaak hoort u nog een ‘klik’, pas dan zit de brace vast en is het veilig om te bewegen.
Wanneer de brace de neiging heeft om omhoog te kruipen, zit de rugband te los. De Hewitt brace beschermt uw rug alleen op de juiste manier als deze rugband zeer stevig gespannen is.

Het afdoen van de Hewitt brace
Draagt u altijd de Hewitt brace zoals uw arts u opgedragen heeft. Zodra de Hewitt brace los is of af is, moet u zeer voorzichtig zijn met draaien en mag u uw rug niet meer buigen. Om de brace af te doen kunt u het best gaan liggen en onderstaande stappen volgen:
  1. Rol als een boomstam op uw rechter zijde.
  2. Druk met uw vinger op het ‘palletje’ aan de binnenzijde van de sluiting links.
  3. Laat geleidelijk de spanning van de rugband vieren.
  4. Rol terug op uw rug.
  5. Pak de lus op de sluiting rechts en trek deze recht naar voren. Zodra deze sluiting los is, kunt u de Hewitt brace als een boek openslaan. U kunt de brace nu onder u weghalen.
Persoonlijke verzorging
U mag alleen douchen als de behandelend arts toestemming heeft gegeven dat de brace tijdelijk af mag. Let op: u mag niet douchen terwijl u uw brace draagt! Zodra de brace los is, mag u niet meer bukken of draaien met uw rug. Zorg er dus voor dat u alle douchemiddelen binnen handbereik heeft alvorens u de Hewitt brace afdoet.
Heeft de dokter u geen toestemming gegeven om zonder de Hewitt brace te mobiliseren, dan zult u in bed gewassen moeten worden door iemand uit uw naaste omgeving of de thuiszorg.

Onderhoud en schoonmaken
In principe behoeft de Hewitt Brace geen onderhoud, wel is het belangrijk om regelmatig de brace af te nemen met een vochtige doek met een mild wasmiddel en op te laten drogen. Zorg ervoor dat de brace goed droog is voordat u hem weer draagt.

Slapen met de Hewitt brace
Normaal gesproken hoeft u de Hewitt brace niet in bed te dragen, u hoeft er dus niet mee te slapen. Zorg er wel voor dat u de brace binnen handbereik heeft en de brace om kunt doen voordat u opstaat. In sommige gevallen komt het voor dat de arts toch voorschrijft om de brace in bed te dragen, dit advies moet u dan ook opvolgen.

Huidirritatie
Soms ontstaat er een rode of geïrriteerde / pijnlijke huid, voornamelijk onder de borststeun van de brace. Dit ontstaat doordat er veel druk op uw borst komt. U kunt dit voorkomen door goed uw rug recht / hol te maken. Werkt dit niet voldoende, dan kunt u eventueel een washandje tussen uw borst en de borststeun plaatsen ter verzachting. Zit uw brace te los, dan kan deze gaan schuiven en ook huidirritatie veroorzaken.

Om te onthouden
De Hewitt brace is ontwikkeld als alternatief voor een gipscorset, maar net als het gipscorset kan ook deze brace soms onplezierig zijn. U bent zelf verantwoordelijk voor het correct gebruiken van de brace. Stopt u te vroeg met het dragen van de Hewitt brace, dan kunnen de wervelbreuken niet goed genezen. De brace is gemaakt om u in een aantal bewegingen te beperken, u kunt hierdoor niet meer op alle soorten stoelen plaatsnemen. Een hoge stoel met leuningen is doorgaans het meest plezierig.
Tenslotte
U heeft recht op juiste en volledige informatie. Pas als u voldoende inzicht heeft, kunt u toestemming geven voor een bepaalde behandeling of een bepaald onderzoek. Als iets u niet geheel duidelijk is, vraagt u de behandelend specialist of verpleegkundige dan om nadere uitleg.

Wat te doen bij problemen
Neem contact op met de gipskamer als:
Wanneer u problemen heeft met de brace of u heeft nog vragen na het lezen van deze informatie, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 – 17.00 op telefoonnummer: 0543 54 43 02.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: seh390 versie jul 17


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |