Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Functieafdeling
Longgeneeskunde

Histamine drempelbepaling

Histamine drempelbepaling

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij dit onderzoek wordt de mate van overgevoeligheid van de longen gemeten. De teststof die daarbij wordt gebruikt is histamine. Histamine is een lichaamseigen stof, die in de luchtwegen vrijkomt als er allergische prikkeling plaatsvindt. De ene mens reageert al op een lage concentratie histamine, de ander pas bij een hogere. Hoe eerder de reactie optreedt, des te gevoeliger zijn de luchtwegen. Bij een reactie op histamine zullen de luchtwegen enigszins vernauwen. Dit onderzoek vindt plaats op de Functieafdeling (route 4.4) van het ziekenhuis.

Voorbereiding
Indien u één van de medicijnen uit de bijlage gebruikt, moet u hiermee van te voren stoppen in overleg met uw arts; deze zijn namelijk van invloed op dit onderzoek. Wij adviseren u gedurende 30 minuten voor aanvang van het onderzoek geen zware inspanning meer te verrichten, 1 uur van te voren geen alcohol te drinken en 1 uur niet te hebben gerookt.

Het onderzoek
U ademt via een mondstuk dat bevestigd is aan een longfunctieapparaat. Dit apparaat kan de snelheid van de uitademing meten. Om te voorkomen dat u door de neus ademt, krijgt u een neusklem op. Bij het onderzoek is het de bedoeling dat u met zo veel mogelijk kracht de lucht uit uw longen blaast. Via een ander mondstuk wordt tijdens de inademing, de histamine verneveld.

Elke 2 à 3 minuten wordt het aantal vernevelingen opgehoogd. Na elke verneveling moet u zo krachtig mogelijk uitblazen. Op deze manier wordt gemeten of er een luchtwegvernauwing is. Wanneer het blazen aanzienlijk minder wordt dan aan het begin van de test, wordt de test gestopt. U krijgt dan een luchtwegverwijdend middel toegediend. Dit medicijn zorgt ervoor dat de benauwdheid meestal binnen 20 minuten verdwijnt. Dit wordt gecontroleerd door nogmaals in het longfunctieapparaat te blazen.

Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 80 minuten.

Uitslag

Tijdens de volgende controleafspraak bespreekt uw specialist de uitslag met u.

Verhinderd
Mocht u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunnen zijn geeft u dit dan tijdig door aan de secretaresse van de Functieafdeling op telefoonnummer: 0543 54 46 70. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. Wanneer u na het lezen van deze folder nog vragen heeft of meer informatie wilt, belt u ook dan gerust naar de Functieafdeling op bovenstaand telefoonnummer. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 8.30-16.30 uur.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis, dus ook artsen en verpleegkundigen, hebben een geheimhoudingsplicht. Ook hebt u recht op privacy. Uitgebreide informatie staat in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’, verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënten-informatie in de centrale hal. Ook staat de folder op: www.skbwinterswijk.nl

Bijlage

Indien u één van onderstaande medicijnen gebruikt, moet u hiermee van te voren stoppen in overleg met uw arts; deze zijn namelijk van invloed op dit onderzoek. De tijd van stoppen verschilt per medicijn:

6 uur van te voren stoppen met:

12 uur van te voren stoppen met:
24 uur van te voren stoppen met:36 uur van te voren stoppen met:
48 uur van te voren stoppen met:
3 dagen van te voren stoppen met:
Het kan zijn, dat van de longarts bepaalde medicijnen moeten worden doorgebruikt; mocht dit het geval zijn, vermeld het dan bij het onderzoek.

Het is niet nodig om te stoppen met:


Foldernummer: fun422 versie jan 21


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |