Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Functieafdeling
Longgeneeskunde

Histamine drempelbepaling

Histamine drempelbepaling

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij dit onderzoek wordt de mate van overgevoeligheid van de longen gemeten. De teststof die daarbij wordt gebruikt is histamine. Histamine is een lichaamseigen stof, die in de luchtwegen vrijkomt als er allergische prikkeling plaatsvindt. De ene mens reageert al op een lage concentratie histamine, de ander pas bij een hogere. Hoe eerder de reactie optreedt, des te gevoeliger zijn de luchtwegen. Bij een reactie op histamine zullen de luchtwegen enigszins vernauwen. Dit onderzoek vindt plaats op de Functieafdeling (route 4.4) van het ziekenhuis.

Voorbereiding
Als u één van de medicijnen uit de bijlage gebruikt, moet u hiermee van te voren stoppen in overleg met uw arts; deze zijn namelijk van invloed op dit onderzoek. Wij adviseren u gedurende 30 minuten voor aanvang van het onderzoek geen zware inspanning meer te verrichten, 1 uur van te voren geen alcohol te drinken en 1 uur niet te hebben gerookt.

Het onderzoek
U begint met ademen via een mondstuk dat met een meetapparaat verbonden is. De longfunctie analist vraagt u om een paar keer diep en zo krachtig en lang mogelijk uit te ademen. Daarna laten we u histamine via een vernevelapparaat inademen. Na elke inhalatie wordt de longfunctie gemeten.

Deze procedure wordt maximaal zeven keer met steeds hogere concentraties histamine herhaald. De histamine kan mogelijk klachten opwekken. De longfunctie analist beoordeelt de situatie aan de hand van de gemeten longfuncties. Als het nodig is krijgt u direct een luchtweg verruimend medicijn.

Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 80 minuten.

Uitslag

Tijdens de volgende controleafspraak bespreekt uw specialist de uitslag met u.

Verhinderd
Mocht u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunnen zijn geeft u dit dan tijdig door aan de secretaresse van de Functieafdeling op telefoonnummer: 0543 54 46 70. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. Wanneer u na het lezen van deze folder nog vragen heeft of meer informatie wilt, belt u ook dan gerust naar de Functieafdeling op bovenstaand telefoonnummer. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 8.30-16.30 uur.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis, dus ook artsen en verpleegkundigen, hebben een geheimhoudingsplicht. Ook hebt u recht op privacy. Uitgebreide informatie staat in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’, verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënten-informatie in de centrale hal. Ook staat de folder op: www.skbwinterswijk.nl

Bijlage

Indien u één van onderstaande medicijnen gebruikt, moet u hiermee van te voren stoppen in overleg met uw arts; deze zijn namelijk van invloed op dit onderzoek. De tijd van stoppen verschilt per medicijn:

6 uur van te voren stoppen met:

12 uur van te voren stoppen met:
24 uur van te voren stoppen met:36 uur van te voren stoppen met:
48 uur van te voren stoppen met:3 dagen van te voren stoppen met:
7 dagen van te voren stoppen met:Het kan zijn, dat van de longarts bepaalde medicijnen moeten worden doorgebruikt; mocht dit het geval zijn, vermeld het dan bij het onderzoek.

Het is niet nodig om te stoppen met:


Foldernummer: fun422 versie nov 21


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |