Door uw arts is een test aangevraagd om een mogelijk verhoogd gehalte van een bepaald eiwit (het aminozuur homocysteïne) in het bloed op te sporen. Dit onderzoek wordt alleen in Winterswijk verricht. U kunt hiervoor poliklinisch een afspraak maken op het priklaboratorium. Hierbij zal naar uw gewicht gevraagd worden.
Onderzoek
Op de dag van het onderzoek verwachten wij u
nuchter 's morgens tussen 8 en 9 uur op het priklaboratorium. Er wordt een buisje bloed afgenomen, waarna u een testdrankje (poeder in sinasappelsap) moet innemen. Dit drankje moet direct helemaal opgedronken worden. Na 6 uur wordt er weer een buisje bloed afgenomen, tussendoor kunt u gewoon naar huis.
Dieet
Gedurende het onderzoek volgt u een (eiwitloos) dieet. Dit dieet gaat in, ná de eerste bloedafname, omdat u ervóór nuchter moet zijn:
- Ontbijt: 1-2 sneetjes brood (of beschuit), besmeerd met (room)boter en jam of vruchtenhagel.
- Lunch: 1-4 sneetjes brood (of beschuit), besmeerd met (room)boter en jam of vruchtenhagel en eventueel 1 appel. Thee en koffie zonder melk zijn onbeperkt toegestaan.
Duur van het onderzoekHet totale onderzoek duurt zes uur. Tussen het bloedprikken door mag u gewoon naar huis. Na de laatste keer prikken is het onderzoek afgelopen en kunt u weer normaal eten.
Voorbereiding/nazorg
De avond voorafgaand aan het onderzoek moet u vanaf 24.00 uur
nuchter blijven. U mag niets eten of drinken behalve water. Er is geen nazorg nodig.
Bijwerkingen
Na het drinken van het testdrankje kunnen bijwerkingen optreden zoals lichte duizeling en misselijkheid.
UitslagenDe resultaten van het onderzoek worden met u besproken tijdens de controle-afspraak met uw arts. Indien u bent opgenomen, krijgt u de uitslag op de verpleegafdeling.
Kwaliteitsprojecten
Het laboratorium werkt mee aan diverse kwaliteitsprojecten. Daartoe wordt soms lichaamsmateriaal, zoals bloed, gebruikt. Indien er materiaal gebruikt wordt, worden de persoonsgegevens door ons verwijderd. Heeft u tegen dit gebruik bezwaar, dan verzoeken wij u dit tijdens de bloedafname aan ons kenbaar te maken.
Recht op informatie- U hebt recht op goede informatie van de zorgverlener over uw ziekte of aandoening en de mogelijke behandelingen. De informatie moet begrijpelijk zijn en de zorgverlener moet u ook informeren over mogelijke alternatieven, risico's en bijwerkingen.
- U moet goed geïnformeerd zijn om te kunnen instemmen met elke medische behandeling (Informed Consent).
- De zorgverlener dient voldoende informatie te geven. Alleen in noodsituaties kunt u behandeld worden zonder dat u daarvoor toestemming hebt gegeven.
- U mag altijd de gegevens over uzelf in uw medisch dossier inzien. Hiervoor kunt u een afspraak maken met de behandelaar/specialist. Indien gewenst, kunt u een overzicht krijgen van uw laboratoriumuitslagen. Hiervoor moet u zich legitimeren en een formulier ondertekenen.
Vragen
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van het laboratorium op: 0543 54 48 82.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl