Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een biopt of drainage. Er is bij u een afwijking gezien, maar het is nog niet duidelijk wat het is en uit welke cellen de afwijking bestaat. Daarom nemen we een stukje weefsel, een paar cellen van de afwijking of (lichaams) vocht af voor verder onderzoek.
- Het weghalen van een stukje weefsel heet een biopt.
- Het opzuigen van (lichaams)vocht noemen we een drainage.
Welke methode we gebruiken, hangt af van hoe de afwijking eruit ziet en waar het zit.
In deze folder kunt u lezen hoe een biopt of drainage meestal verloopt. De arts kan soms voor een andere onderzoeksmethode kiezen, die beter bij uw situatie past. U moet zich thuis goed voorbereiden op het onderzoek.
De afdeling RadiologieOp de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. Een radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het beoordelen van medische beelden en het uitvoeren van o.a. onderzoeken met echografie. De radiodiagnostisch laborant assisteert de radioloog bij de uitvoering van de onderzoeken. Ook voert deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uit.
VerhinderdBent u verhinderd op de afgesproken datum? Meld dit dan minimaal 24 uur voor aanvang van het onderzoek bij de afdeling Radiologie. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats worden geholpen.
MedicijnenHet is mogelijk dat u voorafgaand aan het onderzoek met sommige medicijnen tijdelijk moet stoppen. Uw behandelend arts bespreekt dit met u en informeert de radioloog over uw medicatie.
Let op bij bloedverdunners:Als u bloedverdunners gebruikt, vertelt uw behandelend arts of u deze bloedverdunners moet blijven innemen en wat de dosering is. Soms moet u voorafgaand aan het onderzoek bloed laten prikken om de stollingswaarde te bepalen. Uw behandelend arts maakt voor u een afspraak.
VoorbereidingEten en drinkenOp de dag van het onderzoek mag u niets eten of drinken.
Medicijnen innemenMedicijnen die u ‘s ochtends moet innemen mag u normaal innemen.
WassenNeem op de ochtend van de procedure thuis nog een douche of bad. Gebruik daarna geen zinkzalf, talkpoeder en/of bodymilk.
KledingHet handig is als u comfortabele kleding aantrekt die niet te strak zit.
Laat kostbaarheden en sieraden thuis.
OpnameAls er een biopt of drainage wordt afgenomen in de buik, is er vaak een opname nodig op de afdeling Dagbehandeling. Bij een biopt van de buik is er namelijk kans op een nabloeding. In het ziekenhuis kunnen wij dat goed controleren.
Regel van tevoren vervoer naar huisMeestal mag u vier of vijf uur na afloop van het onderzoek weer naar huis. Regelt u van tevoren vervoer naar huis, want u mag na het onderzoek beslist niet zelf rijden.
PlassenGa kort voor het onderzoek nog plassen. Het is verstandig voor het onderzoek goed uit te plassen, omdat u na het onderzoek een paar uur bedrust heeft.
Meenemen- Een geldig legitimatiebewijs. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Kloppen de gegevens niet meer? Laat dat dan wijzigen bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.
- Uw medicijnpaspoort. Het is voor uw arts belangrijk te weten welke medicijnen u thuis gebruikt. Uw apotheek kan dit overzicht voor u uitprinten. Heeft u een brief gekregen van de huisarts? Neem deze dan ook mee.
PatiëntveiligheidTen behoeve van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig, ter controle, naar uw naam en geboortedatum.
Het onderzoekAls u opgenomen wordt op de afdeling Dagbehandeling wordt u voorbereid op het onderzoek. U krijgt een operatiehemd aan. Soms wordt er bloed geprikt om de stolling van het bloed te bepalen. U wordt door een medewerker van de verpleegafdeling naar de afdeling Radiologie gebracht. Als u aan de beurt bent, haalt een laborant u op en wordt u de onderzoekskamer binnengereden.
Met behulp van echografie zoekt de radioloog het gebied op waar het biopt of de drainage gedaan wordt. De huid word gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. De verdovingsprik kan een branderig gevoel geven.
Hierna prikt de radioloog met een speciale holle naald in de afwijking en haalt hiermee één of meerdere stukjes weefsel hieruit. Het wondje wordt verbonden met een pleister. Bij een drainage wordt geprobeerd om (lichaams)vocht af te laten lopen. Soms is het nodig om een slangetje (ook wel drain genoemd) achter te laten in de buik om het vocht af te laten lopen.
Duur van het onderzoekHet onderzoek duurt in totaal ongeveer 30 tot 45 minuten.
Na het onderzoekU wordt na het onderzoek teruggebracht naar de afdeling Dagbehandeling. Hier controleren de verpleegkundigen de eerste twee uur regelmatig uw bloeddruk, hartslag en temperatuur. Soms zijn deze controles wat langer nodig. Ook controleert de verpleegkundige regelmatig de insteekplaats van de naald op nabloedingen. De eerste twee tot drie uur na het onderzoek moet u plat op bed blijven liggen. Soms krijgt u een zandzakje op de insteekplaats. Dat is om het wondje dicht te drukken. Hierna mag u weer rechtop zitten en uit bed komen. Krijgt u in de eerste uren na het onderzoek klachten, waarschuw dan de verpleegkundige. Bent u voor een dagopname naar het ziekenhuis gekomen, dan mag u vier à vijf uur na het onderzoek weer naar huis. U mag deze dag verder geen zware arbeid verrichten of sporten.
De radioloog stuurt het afgenomen weefsel, de cellen of de vloeistof voor onderzoek naar het Streeklaboratorium in Hengelo.
De uitslagDe patholoog onderzoekt het afgenomen weefsel in het laboratorium. Hij geeft de uitslag door aan uw behandelend arts of specialist. Uw specialist bespreekt deze uitslag met u.
Bijwerkingen en risico’sEr kan een bloeduitstorting ontstaan op de plaats waar de huid is aangeprikt. Dit uit zich in een blauwe plek. Ook kan er een nabloeding of een infectie van de insteekplaats ontstaan.
Direct contact opnemenKrijgt u thuis last van pijn, zwelling, benauwdheid of krijgt u koorts? Neem dan direct contact op met de polikliniek van uw behandelend arts. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: 0543 - 54 45 55.
VragenAls u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie of met de polikliniek van uw behandelend arts. De laborant en de radioloog vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan uiteraard ook vragen stellen.
De afdeling Radiologie is bereikbaar via telefoonnummer: 0543 - 54 46 20, op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder 'De rechten en plichten van de patiënt’. Deze folder is te vinden op: www.skbwinterswijk.nl