Hormonale behandeling van borstkanker
Hormonale behandeling van borstkanker
Hormonale behandeling van borstkanker
Hormonen zijn stoffen die ons lichaam zelf maakt. Hormonen zorgen ervoor dat weefsels gaan groeien, zich ontwikkelen en in samenhang goed kunnen functioneren. De hormonen hechten zich aan cellen op speciale hechtplaatsen: de receptoren. Borstkankercellen kunnen ook van deze receptoren hebben. De tumorcel wordt dan hormoonreceptor positief genoemd.
De tumor kan dan behandeld worden met hormoontherapie; dit is gericht op het remmen of blokkeren van de geslachtshormonen. Op die manier wordt de groei van de tumor afgeremd of terugkeer van de tumor voorkomen. Je zou het dus eigenlijk een anti-hormonale behandeling kunnen noemen.
Categorieën hormoonpreparaten
Er zijn diverse categorieën hormoonpreparaten. Zij wijzigen op verschillende manieren de hormoonbalans. Hierin zijn twee hoofdgroepen te onderscheiden.
De eerste behandeling is gericht op het verminderen van de productie van oestrogenen waardoor een verlaging van de hormoonspiegels ontstaat.
De tweede behandeling is gericht op het tegengaan van de werking van oestrogenen. Dit gebeurt door middel van nephormonen die de hormoonreceptoren van de kankercel bezetten of veranderen en zo voorkomen dat oestrogenen de tumorcel nog kunnen bereiken. De duur van de behandeling verschilt, maar meestal duurt een behandeling 5 jaar.
De internist oncoloog bekijkt welke behandeling voor u geschikt is.
Bijwerkingen
Bij hormoontherapie kunnen bijwerkingen optreden, of u hinder hebt van deze bijwerkingen hangt er onder andere van af of u al in de overgang bent, welke soort hormoontherapie u krijgt en daarnaast reageert iedere patiënt anders op medicijnen.
Bijwerkingen kunnen zijn: opvliegers, slaapproblemen, vermoeidheid, trombose en hart- en vaatziekten, misselijkheid, concentratiestoornissen, stemmingsstoornissen, hoofdpijn, gewichtstoename, gewrichtsklachten, osteoporose en botbreuken, onvruchtbaarheid, veranderingen van huid en haar, droge vagina, libidoverlies en klachten van urineverlies.
Krijgt u last van bijwerkingen?
Dan raden wij u aan om deze eerst enkele weken aan te kijken als dat mogelijk is. Een anti-hormonale behandeling heeft namelijk tijd nodig om in te werken (enkele weken tot 4 maanden).
Bij vragen en/of onacceptabele bijwerkingen kunt u contact opnemen met polikliniek Interne Geneeskunde om een afspraak te maken met uw internist-oncoloog. Zij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 45 82. Het streven is dat u binnen 2 weken een afspraak krijgt op de polikliniek.