Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

HSG

HSG

Röntgenonderzoek van de baarmoeder en de eileiders

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Een HSG (Hysterosalpingografie (HSG)Hysterosalpingografie (HSG)hysterosalpingografie) is een onderzoek dat de baarmoeder en de eileiders zichtbaar maakt. Hiervoor gebruiken wij röntgenstralen en contrastvloeistof. Zo kunnen wij eventuele afwijkingen in de baarmoederholte zien en beoordelen of de eileiders doorgankelijk zijn. Meestal verrichten wij dit onderzoek bij een kinderwens en verdenking van verminderde vruchtbaarheid. Uw gynaecoloog, de radioloog en een laborant voeren dit onderzoek uit. In deze folder vindt u meer informatie over dit onderzoek.

Tijdstip van het onderzoek tijdens de menstruatiecyclus
Het onderzoek moet plaatsvinden na de menstruatie en vóór de eisprong. Dat wil zeggen: bij een regelmatige menstruatie tussen de 7e en 12e dag na het begin van de menstruatie. Het baarmoederslijmvlies is dan voldoende hersteld na de menstruatie. Er kan dan nog geen onverwachte zwangerschap zijn opgetreden. Indien het onderzoek na de mogelijke eisprong gebeurt, is het noodzakelijk dat u in deze menstruatiecyclus anticonceptie gebruikt.

Maken van een afspraak
Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie. Op de eerste dag van uw menstruatie neemt u contact op met de polikliniek Gynaecologie voor het maken van de afspraak. Valt de eerste dag van uw menstruatie in het weekend, belt u dan op maandag. De polikliniek Gynaecologie is bereikbaar op werkdagen van 08.30 uur tot 16.30 uur op telefoonnummer 0543 54 46 50. Het onderzoek vindt meestal plaats tussen 15.30 uur en 16.30 uur.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, geeft u dit dan tijdig door aan de afdeling Radiologie. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 08.30 uur tot 17.00 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 20.

Medicijnen

U kunt uw medicijnen op de gebruikelijke wijze innemen. Dit is niet van invloed op het onderzoek.

Voorbereiding
Wij adviseren u om op de dag van het onderzoek gemakkelijke kleding aan te trekken.
Voor dit onderzoek zijn geen voorbereidingen nodig. Wel kunt u eventueel 2 uur vóór het onderzoek een pijnstiller (Naproxen 500 mg, 1 tablet) innemen tegen mogelijke buikkrampen. Uw behandelend gynaecoloog geeft u hiervoor een recept mee.
Wij adviseren u maandverband of tampons mee naar het ziekenhuis te nemen; na het onderzoek kunt u bloederige en plakkerige afscheiding hebben. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken, dit is normaal en wordt veroorzaakt door de contrastvloeistof.

Wat neemt u mee?
Een geldig legitimatiebewijs. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bent u nog niet ingeschreven of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u zich dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.

Patiëntveiligheid

Ten behoeve van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig, ter controle, naar uw naam en geboortedatum.

Het onderzoek
Op de afdeling Radiologie meldt u zich bij de receptie. U neemt plaats in de wachtkamer. De laborant haalt u op en brengt u naar de kleedkamer. Hier kunt u zich uitkleden. De laborant vertelt u welke kleren u uit moet trekken.

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel. De gynaecoloog brengt een speculum (eendenbek) bij u in waarmee de baarmoedermond zichtbaar wordt. Daarna plaatst de gynaecoloog een speciaal instrument op de baarmoederhals. Dit kan wat pijnlijk zijn. Dan spuit de gynaecoloog de contrastvloeistof in de baarmoeder. Als de eileiders open zijn loopt de vloeistof door naar de buikholte.

Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof maken wij röntgenfoto’s. Ook het inspuiten kan wat pijnlijk zijn en aanvoelen als een heftige menstruatiekramp. Deze pijn verdwijnt snel.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt 20 tot 30 minuten.

Uitslag
Uw behandelend gynaecoloog beoordeelt de röntgenfoto’s meteen. Na afloop van het onderzoek bespreekt hij of zij de uitslag met u.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: rad016 versie jan 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |