Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Huidkanker

Huidkanker

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De meest bekende vormen van huidkanker zijn:
In deze folder leest u meer over deze vormen van huidkanker, de oorzaak en de behandeling.

Vormen van huidkanker

Basaalcelcarcinoom
Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Het zaait bijna nooit uit en is daarom zelden levensbedreigend. Het ontstaat in de onderste laag van de opperhuid.

Basaalcelcarcinoom is te herkennen aan een langzaam groeiende rode, bruine of huidkleurige, glanzende verdikking van de huid. Soms zijn er kleine bloedvaatjes zichtbaar. De verdikking kan snel gaan bloeden, waarbij er een wondje ontstaat dat slecht geneest.

Er zijn verschillende vormen van basaalcelcarcinoom, waaronder het nodulaire (bolvormige), sprieterig groeiende en superficiële (oppervlakkig) groeiende basaalcelcarcinoom.

Plaveiselcelcarcinoom
Plaveiselcelcarcinoom ontstaat in de verhoornde cellen van de opperhuid. Deze vorm van huidkanker is te herkennen aan een huidkleurige of lichtrode verdikking van de huid. De huid is vaak droog en ruw, zoals bij een eczeemplek. Er kan ook sprake zijn van een zweer.

Een plaveiselcelcarcinoom kan uitzaaien naar de lymfeklieren. Hiervoor worden de lymfeklieren in de hals gevoeld en soms aanvullend een echo gemaakt.

Melanoom

Een melanoom is een kwaadaardige vorm van huidkanker die ontstaat in een groep pigmentcellen. Bijvoorbeeld in een moedervlek. Deze vorm van huidkanker kan uitzaaien naar de lymfeklieren of organen. Het is daarom belangrijk om een melanoom zo snel mogelijk te herkennen en te behandelen. Meer informatie over melanoom vindt u in de folder ‘melanoom’.

Oorzaak
De belangrijkste oorzaak van huidkanker is zonlicht. De uv-straling in het zonlicht kan de cellen in de huid beschadigen, bijvoorbeeld als de huid verbrandt. Als het lichaam deze beschadiging niet kan repareren, kunnen de beschadigde cellen ongecontroleerd gaan groeien. Zo kan huidkanker ontstaan.

Er zijn een aantal factoren die de kans op huidkanker vergroten, zoals:
Huidkanker kan ook ontstaan op plekken op het lichaam die niet of nauwelijks in de zon komen.

Diagnose
Om vast te stellen of er sprake is van huidkanker, wordt een stukje weefsel onderzocht onder de microscoop in het laboratorium. Dit stukje weefsel noemen we een biopt.

Bij een plaveiselcelcarcinoom en melanoom is er een kans op uitzaaiing. Daarom worden ook de omliggende lymfeklieren onderzocht en eventueel aanvullende onderzoeken verricht.

Behandeling
Er zijn verschillende mogelijkheden om huidkanker te behandelen. Welke behandeling het meest geschikt is, hangt onder andere af van:
Uw arts bespreekt met u welke behandelmogelijkheden er zijn. Het doel van de behandeling is om de tumor helemaal te verwijderen en de wond zo mooi mogelijk te laten genezen.

Hieronder leest u welke behandelmogelijkheden er zijn.

Chirurgische ingreep in de poliklinische behandelkamer (PBK)
Onder plaatselijke verdoving wordt de tumor verwijderd. Nadat u plaats heeft genomen op de behandeltafel, wordt het te behandelen gebied schoongemaakt en gedesinfecteerd. Dan volgt er een plaatselijke verdoving door middel van een injectie. Het inspuiten van de vloeistof voelt wat branderig aan. Na de verdoving voelt u geen pijn meer, wel voelt u dat de arts bezig is. De tumor en een stukje huid rondom de tumor (zo’n 3 tot 10 mm, afhankelijk van het type tumor) worden verwijderd. Door middel van weefselonderzoek wordt gecontroleerd om welke vorm van huidkanker het gaat en of de tumor helemaal is verwijderd. Na het verwijderen kan de huid vaak direct gesloten worden, maar soms is het nodig om naastliggend weefsel te verplaatsen of een huidtransplantaat toe te voegen.

Na de chirurgische ingreep wordt de wond gehecht. Sommige hechtingen lossen vanzelf op, maar andere hechtingen moeten worden verwijderd. Dit gebeurt meestal bij de huisarts.

Mohs chirurgie
Mohs chirurgie is een speciale chirurgische techniek. Hierbij verwijdert de arts de tumor en een beetje huid rondom de tumor en dit weefsel wordt direct gecontroleerd onder een microscoop. In meerdere rondes wordt net zo lang weefsel verwijderd totdat er geen tumorcellen meer onder de microscoop te zien zijn. In het SKB kunnen we de Mohs niet aanbieden.
Behandeling zonder operatie
Er zijn ook behandelmogelijkheden waarbij geen operatie nodig is, bijvoorbeeld:
Uw arts bespreekt met u de behandelmogelijkheden.

Voorbereiden op een ingreep
U mag gewoon eten en drinken. Het is wel belangrijk dat uw arts vooraf de juiste informatie heeft. Daarom stelt uw arts u een aantal vragen. Bijvoorbeeld of u allergieën heeft en of u bloedverdunners gebruikt. Heeft u een hartafwijking? Dan is dat ook belangrijk om door te geven. Soms heeft u dan antibiotica nodig tijdens de ingreep.

Risico’s en mogelijke complicaties
Net zoals andere behandelingen, geeft ook de behandeling van huidkanker kans op complicaties. Bijvoorbeeld:
Als er na de behandeling complicaties optreden, neem dan contact op met de polikliniek Plastische chirurgie. Buiten de openingstijden van de polikliniek kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.

Het resultaat van de behandeling
Vaak is de tumor in één behandeling verwijderd. Soms is meer dan één behandeling nodig. De behandeling gaat altijd gepaard met littekenvorming. Bij de ene persoon wordt het litteken mooier dan bij de andere.

Na de behandeling
Na de behandeling kan de behandelde plek pijnlijk zijn. Hiervoor kunt u een pijnstiller innemen, zoals Paracetamol (4 keer per dag 1000mg), eventueel in combinatie met Ibuprofen (3 keer per dag 400 mg). Bij maagproblemen of als u 60 jaar of ouder bent is het advies om ook een maagbeschermer in te nemen (1 keer per dag omeprazol 20 mg).

Het verwijderen van de hechtingen gebeurt meestal bij de huisarts. Na 2 weken krijgt u een telefonische afspraak waarbij u de uitslag van het weefselonderzoek hoort. Bij uitgebreidere ingrepen, zoals een weefseltransplantatie komt u terug op de poli Plastische chirurgie.

Huidkanker kan na verloop van tijd weer terugkomen. Daarom is het belangrijk dat u uw huid blijft controleren op verdachte plekken. Bij sommige vormen van huidkanker blijft u nog lange tijd onder controle van de huisarts of dermatoloog. Tijdens een controle onderzoekt de arts uw huid en soms ook de lymfeklieren.

Adviezen om de kans op huidkanker te verkleinen
De belangrijkste oorzaak van huidkanker is beschadiging door uv-straling in zonlicht. Door deze beschadiging te voorkomen kunt u de kans op huidkanker verkleinen. Volg daarom altijd de volgende adviezen op:
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan kunt u van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur telefonisch contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie via 0543 - 54 46 00.

Als u buiten kantooruren met spoed zorg nodig heeft, neem dan telefonisch contact op met de Spoedeisende Hulp via 0543 - 54 45 55.

Meer informatie over huidkanker vindt u op www.kanker.nl en www.kwf.nl.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en in het folderrek in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: plc167 versie mei 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |