Binnenkort heeft u een voorlichtingsgesprek met een verpleegkundig reumaconsulent over uw diagnose. Deze folder geeft u een overzicht van hoe dit gesprek eruit zal zien. U kunt deze folder gebruiken om u voor te bereiden op het gesprek door alvast te bedenken welke onderwerpen u graag wilt bespreken met de verpleegkundige.Het verloop van het voorlichtingsgesprek is als volgt:
- introductie;
- informatie over uw diagnose;
- informatie over de medicatie;
- nader te bespreken onderwerpen die u belangrijk vindt;
- gewrichtsonderzoek;
- samenvatting;
- nieuwe afspraak en afsluiting.
In deze folder worden de onderdelen toegelicht.
IntroductieHet voorlichtingsgesprek begint met een kennismaking, waarbij de verpleegkundige een beeld probeert te krijgen van u, uw leefsituatie en uw behoefte aan informatie. U krijgt uitleg over de werkwijze op de poli en de bereikbaarheid van de verpleegkundig reumaconsulent. Vervolgens vraagt de verpleegkundige u wat de arts al heeft verteld over uw diagnose. Zij kan u eventueel nog eens uitleg geven over wat de diagnose voor u betekent, het doel van de behandeling en de medicijnen die gestart zijn.
Informatie over de medicatieDe verpleegkundige legt uit welke medicijnen u krijgt en hoe deze werken. Hierbij wordt aandacht besteed aan:
- de werking van de medicijnen;
- de wijze van toedienen;
- via tabletten;
- via een injectie;
- tijdstip van inname en hoe vaak;
- therapietrouw;
- vergeten inname;
- bijwerkingen;
- overige praktische informatie.
In het tweede gedeelte van het gesprek heeft u de gelegenheid om deze onderwerpen te bespreken. Hieronder kunt u aankruisen wat voor u belangrijk is om te bespreken. De verpleegkundige zal in sommige gevallen ook nog onderwerpen aandragen om nader te bespreken.
Nader te bespreken onderwerpen:Ik zou graag deze onderwerpen willen bespreken:
o het ziektebeeld
o het doel van de behandeling met medicijnen
o bijwerkingen van de medicijnen, en wat ik zelf hieraan kan doen.
o bewegen / sport
o werk
o voeding
o zwangerschap
o intimiteit / seksualiteit
o gewrichtsbescherming: belasting / belastbaarheid
o hoe ik in contact kan komen met lotgenoten (andere mensen met reuma).
Eventueel kunt u hier opschrijven wat u precies wilt bespreken over de bovenstaande onderwerpen of over andere onderwerpen:
……………………………………………………………………………………
|
……………………………………………………………………………………
|
……………………………………………………………………………………
|
……………………………………………………………………………………
|
SamenvattingAan het einde van het gesprek vat de verpleegkundige de belangrijkste informatie samen.
Vastleggen gegevensIn overleg met u legt de verpleegkundige relevante gegevens over uw individuele situatie vast.
AfsluitingTot slot wordt er een vervolgafspraak gemaakt.
Vragen
Heeft u vragen, neemt u dan telefonisch contact met ons op. U kunt bellen met de secretaresse van de polikliniek Reumatologie. Zij is op werkdagen bereikbaar van 8.00 - 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 42 38.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl