Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Reumatologie

Informatie over lipbiopsie (speekselklierbiopsie)

Informatie over lipbiopsie (speekselklierbiopsie)

Speekselklierbiopsie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
In overleg met uw behandelend reumatoloog heeft u het advies gekregen om speekselklierbiopsie, verder genoemd lipbiopsie, te ondergaan.

Doel
Op basis van uw huidige klachten en uitgevoerd onderzoek wordt gedacht aan het syndroom van Sjögren. Om de diagnose voor het syndroom van Sjögren te bevestigen, is lipbiopsie aangewezen. Dit is de meest specifieke en gevoelige test in de diagnostiek van het syndroom van Sjögren. Door middel van lipbiopsie wordt een kleine hoeveelheid speekselklierweefsel verkregen voor microscopisch onderzoek. In het weefsel zoeken we naar ontstekingsverschijnselen die passen bij het syndroom van Sjögren.

Voorbereiding
Lipbiopsie is een korte ingreep (ca 20 min) en gebeurt onder plaatselijke verdoving. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan kan het zijn dat u deze in overleg met uw arts een aantal dagen voor de ingreep moet stoppen. Als u in het verleden een allergische reactie op verdovingsmiddel Xylocaïne (Lidocaïne) heeft gehad, dan is het belangrijk dat u dit van tevoren aan de arts meldt. Er is verder geen specifieke voorbereiding nodig. U mag dus ook gewoon eten en drinken voor het onderzoek.

De afspraak
Lipbiopsie wordt uitgevoerd door een kaakchirurg. U krijgt een afspraak voor de ingreep bij de polikliniek Kaakchirurgie (Mondziekten, Kaak- en aangezichtschirurgie). Neem uw identiteitsbewijs mee.

De ingreep

De binnenzijde van de onderlip wordt verdoofd met een prik. De prik is pijnlijk en u krijgt het gevoel dat de lip flink is opgezet. Meteen daarna hebt u geen pijn meer. De verdoving is vergelijkbaar met een verdoving zoals die door de tandarts wordt gegeven. In tegenstelling tot die situatie, is er na lipbiopsie doorgaans geen pijn als de verdoving is uitgewerkt. Als de verdoving voldoende is ingewerkt, maakt de kaakchirurg een oppervlakkige snede van ongeveer 1 cm in de onderlip. Deze snede is evenwijdig aan de rand van de lip. Tijdens de ingreep houdt de doktersassistente uw lip vast en trekt het wat naar buiten. Dan zijn de speekselkliertjes goed te zien. Vlak onder het slijmvlies bevinden zich kleine speekselkliertjes, waarvan er 2 tot 4 worden weggenomen. Er wordt slechts weinig weefsel weggenomen, dit heeft geen nadelige gevolgen voor de speekselproductie. Daarna wordt de snede met twee of drie oplosbare hechtingen gesloten.

Na de ingreep
Na de ingreep kunt u uw mond spoelen met water. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de verdoving niet direct is uitgewerkt. Past u daarom op met het drinken van warme dranken; u zou zich kunnen branden, zonder het te voelen. De lip voelt aan als een dikke lip, zoals u ervaart als u per ongeluk op uw lip gebeten heeft. Dit verdwijnt in de loop van de dag of komende dagen. Na de ingreep kunt u naar huis gaan. De hechtingen lossen vanzelf op.

Uitslag
De reumatoloog bespreekt de uitslag met u tijdens de volgende polikliniekafspraak.

Complicaties

Complicaties komen gelukkig zelden voor. Soms lost een hechting vertraagd of niet op. Als een hechting langer dan 5-7 dagen blijft zitten, dan kan dat een ontstekingsreactie geven. Wij adviseren u dan contact op te nemen met de huisarts of met de polikliniek Kaakchirurgie. De hechtingen kunnen dan verwijderd worden. Dit is een eenvoudige handeling, waarna de klachten snel zullen verdwijnen.

Het is mogelijk dat het wondje gaat bloeden. Druk het af met een gaasje, dan stopt het meestal. Is dat niet het geval, neem dan contact op met uw huisarts of met de polikliniek kaakchirurgie. In zeldzame gevallen is beschadiging van een gevoelszenuw van de onderlip mogelijk. Dit geeft een doof gevoel aan de onderlip. Bij de huidige ingreep is de snede in de onderlip heel oppervlakkig, waardoor dit risico erg klein is. Meestal herstelt het dove gevoel weer in de loop van een aantal weken.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan bij uw bezoek of bel naar de polikliniek Kaakchirurgie of de polikliniek Reumatologie. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 – 16.30 uur via telefoonnummer: 0543 54 48 60 (Kaakchirurgie) of 54 42 38 (Reumatologie).

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: reu753 versie jun 20


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |