Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie

Informatie stomaverpleegkundige

Informatie stomaverpleegkundige

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In ons ziekenhuis zijn stomaverpleegkundigen werkzaam. Een stomaverpleegkundige geeft voorlichting en begeleidt (toekomstige) stomapatiënten, familie en/of naasten.

Wat is een stoma
Een stoma is een kunstmatige uitgang in de buikwand voor urine of voor ontlasting die wordt aangelegd wanneer de natuurlijke uitgang niet meer functioneert. Een stoma kan zowel tijdelijk als blijvend van aard zijn. Het hebben of krijgen van een stoma is een ingrijpende gebeurtenis. Duidelijke voorlichting, een goede voorbereiding op de operatie en begeleiding na afloop zijn van groot belang. De stomaverpleegkundige kan u hierbij ondersteunen.

Inhoud van de voorlichting, begeleiding en behandeling
U kunt bij de stomaverpleegkundige terecht voor het volgende:
Afspraak maken
Als uw behandelend arts u heeft verteld dat u een stoma krijgt of mogelijk een stoma krijgt, dan wordt u doorverwezen naar de stomaverpleegkundige. Daarnaast is het ook mogelijk bij vragen of problemen een afspraak met hen te maken. De stomaverpleegkundigen in het SKB zijn: Gedule Hermsen en Esther Wissink. Zij zijn te bereiken op maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 15.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 49 05. E-mail: stomaverpleegkundigen@skbwinterswijk.nl

Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met de deskundige verpleegkundigen van de afdeling op telefoonnumer: 0543 54 45 11. De stomaverpleegkundigen houden spreekuur op polikliniek Chirurgie. Wanneer u een afspraak hebt, kunt u zich melden bij de secretaresse van deze polikliniek. Zij wijst u de wachtruimte waar u plaats kunt nemen. U wordt door de stomaverpleegkundige opgehaald.

De eerste afspraak bij de stomaverpleegkundige
U bent doorverwezen door uw behandelend chirurg/uroloog naar de stomaverpleegkundige. De arts heeft u verteld dat er mogelijk of met zekerheid een stoma bij u wordt aangelegd. Voor verdere informatie komt u bij de stomaverpleegkundige voor het zogenaamde preoperatieve gesprek.

Wat houdt het preoperatieve gesprek in?
We vertellen wat een stoma is, laten zien hoe dit eruit ziet en waar een stoma op de buik wordt geplaatst. We vertellen hoe we tijdens de ziekenhuisopname met de stomazorg omgaan. We betrekken tijdens de opnameperiode (indien mogelijk) uw partner of naasten bij de stomazorg en geven alvast enige uitleg hierover. Verder zullen we u een beeld geven hoe het leven met een stoma eruit gaat zien, waar u rekening mee moet houden, welke dieetadviezen u krijgt, et cetera. Ook laten we u de opvangmaterialen voor het stoma zien en u krijgt de mogelijkheid om hiermee alvast te oefenen en eventueel aan te brengen. Verder krijgt u de mogelijkheid om met een stomadrager een gesprek te hebben.

Waar wordt een stoma geplaatst?
De stomaverpleegkundige kijkt samen met u naar een plek op de buik waar de arts het stoma plaatst. Deze plek moet goed overwogen worden of het de juiste is. Een goede plaats is belangrijk voor het leefcomfort met een stoma! We willen al tijdens het preoperatieve gesprek met u bepalen wat een goede plaats is. Deze plaats wordt afgetekend zodat de arts weet wat we hebben afgesproken. Ook bestaat er de mogelijkheid om alvast te voelen hoe het is een stomaopvangzak te dragen. Zo kunt u nog beter ervaren of de vastgestelde plek de juiste is en heeft u tijd tot aan de operatie om aan deze plek te wennen.
We gaan samen met u en uw naaste samen bekijken hoe het stomamateriaal opgebracht moet worden en oefenen daar mee. U moet onder andere de afgetekende plek goed kunnen zien zodat u straks zelfstandig uw stoma kan verzorgen. Verder krijgt u stomamateriaal mee naar huis zodat u er ook thuis vertrouwd mee raakt. Graag zien we u samen met uw partner en/of naasten tijdens dit gesprek. Het gesprek duurt ongeveer 1,5 uur.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: chi239 versie mei 21


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |