Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Gynaecologie

Informatie voor vrouwen die een sterilisatie overwegen

Informatie voor vrouwen die een sterilisatie overwegen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Weet u zeker dat u geen kinderen meer wilt krijgen? Dan kun u een sterilisatie overwegen. Een sterilisatie is een operatie waarbij de gynaecoloog beide eileiders afsluit. Het eitje kan zo niet meer worden bevrucht. De ingreep wordt gedaan met een kijkoperatie via de buik. Uw hormonen en uw seksuele gevoelens blijven hetzelfde. U hebt nog een kleine kans op een zwangerschap. Het is moeilijk of onmogelijk om een sterilisatie ongedaan te maken. Alle vormen van anticonceptie hebben voor- en nadelen. Zo ook een sterilisatie. Bedenk wat deze voor- en nadelen voor u betekenen als u een sterilisatie overweegt.

Wat is een sterilisatie?
Bij een sterilisatie sluit de gynaecoloog beide eileiders af. Als de eileiders dicht zijn, kunnen de zaadcellen de eicel niet meer bereiken. Dan kun u niet meer zwanger worden. De eileiders zorgen voor het transport van het bevruchte eitje naar de baarmoeder. De eierstokken laten eitjes rijpen en maken vrouwelijke hormonen. Bij een sterilisatie blijven de eierstokken normaal werken. Na een sterilisatie kan een eitje niet meer door de eileider gaan. Na de eisprong komt het met wat vocht in de buikholte terecht. Uw lichaam ruimt dit op.

De gynaecoloog voert de sterilisatie op de volgende manier uit:
De sterilisatie wordt via de buik met een kijkoperatie gedaan. Via kleine openingen in de buik brengt de gynaecoloog de instrumenten in en plaatst clipjes op de eileiders of brandt de eileiders dicht. Dit heet een laparoscopische sterilisatie. Laparoscopie betekent letterlijk: in de buik kijken.

Definitieve vorm van anticonceptie
Het is moeilijk of niet mogelijk om een sterilisatie ongedaan te maken. Daarom noemen we sterilisatie een definitieve vorm van anticonceptie. Anticonceptie betekent letterlijk: tegen bevruchting. Anticonceptie beschermt u tegen een zwangerschap als u gemeenschap hebt. Andere vormen van anticonceptie zijn de anticonceptiepil (de pil), het condoom en een spiraaltje.

Voor en nadelen van sterilisatie
Voordelen
Nadelen

Kans op zwangerschap
Bij alle vormen van anticonceptie is er een kans op een zwangerschap, ook bij sterilisatie. De kans op een zwangerschap is klein. Na een laparoscopische sterilisatie worden 2 tot 5 per 1.000 vrouwen zwanger. Soms gaat de clip van de eileider af, ook als deze goed is geplaatst.

De eileiders kunnen soms weer aan elkaar groeien en opnieuw een doorgang maken. De gynaecoloog kan de eileiders dichtbranden. De kans op een zwangerschap hangt af van de gebruikte techniek. De kans is groter als op maar 1 plaats de eileiders worden dichtgebrand. Is dit op 3 plaatsen gedaan, dan is de kans op een zwangerschap mogelijk net zo klein als die bij clips. De gynaecoloog kan de eileiders ook helemaal verwijderen. Dan is een zwangerschap bijna niet meer mogelijk. Deze operatie is wel uitgebreider.

Sterilisatie bij mannen
Na sterilisatie bij mannen worden 0,5 tot 1 per 1.000 vrouwen zwanger.

Andere vormen van anticonceptie
Bij de pil worden 3 per 1.000 vrouwen zwanger bij een jaar gebruik (als u geen pillen vergeet). Bij het koperspiraaltje is dit 1 tot 10 per 1.000 vrouwen per jaar. Bij het hormoonspiraaltje is dit 1 tot 2 per 1.000 vrouwen per jaar. Deze cijfers zijn niet direct te vergelijken met de cijfers die we bij sterilisatie gebruiken. Bij sterilisatie weten we wat de kans op een zwangerschap is per vrouw gedurende haar leven. Dit gaat dus over meer jaren.

Spijt na sterilisatie?
Vrouwen die een sterilisatie laten doen, weten meestal zeker dat zij geen kinderwens (meer) hebben. Maar toch krijgen vrouwen en partners soms spijt. Meestal gaat het om een kinderwens in een nieuwe relatie. Zo’n 6% van de gesteriliseerde vrouwen krijgt spijt.

Wie heeft een grotere kans op spijt?
Hoe jonger u bent, hoe groter de kans is dat u spijt krijgt. Verder weten we dat u ook een grotere kans op spijt hebt als u alleenstaand bent of als u nog geen kinderen hebt. We adviseren u om geen beslissing te nemen als u onder druk staat. Denk daarbij aan relatieproblemen of problemen bij een zwangerschap, zoals een miskraam of een abortus. Emoties kunnen u beslissing beïnvloeden en dan hebt u later een grotere kans op spijt.

Kans op herstel als u spijt hebt
Hebt u een laparoscopische sterilisatie laten doen en toch een kinderwens? Er is een mogelijkheid om de eileiders te herstellen. Meestal kan dit met een kijkoperatie. Als de operatie goed gaat, heeft u daarna 40 tot 85% kans op een zwangerschap. De kans is het grootst als u clips hebt. Als uw eileiders dicht gebrand zijn, is de kans op een succesvolle operatie kleiner.

Na een hersteloperatie heb u een hoger risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (2%). Een hersteloperatie is duur en wordt niet vergoed door de verzekering. U kunt ook kiezen voor een IVF behandeling. De kans op een zwangerschap bij drie behandelingen is gemiddeld zo'n 50%.

Alternatieven
Er zijn verschillende mogelijkheden voor anticonceptie. Kijk voor een volledig overzicht op http://www.thuisarts.nl/anticonceptie.

Sterilisatie bij mannen
Een sterilisatie kan ook bij mannen uitgevoerd worden. Dit is een kleine ingreep. De uroloog bindt de zaadleiders af en knipt ze door. Dit kan onder plaatselijke verdoving. Sterilisatie bij mannen is ook een definitieve vorm van anticonceptie. Een hersteloperatie is niet
eenvoudig. Zo'n 40% van de vrouwen wordt binnen een jaar zwanger als hun partner een hersteloperatie krijgt.

Moeilijke keus?
Welke anticonceptie voor u het best is, is heel persoonlijk. Welke ervaring hebt u al met anticonceptie? Welke voor en nadelen zijn voor u belangrijk? Hebt u een grotere kans op bepaalde nadelen? In het volgend stuk gaan we dieper in op de laparoscopische sterilisatie. Mogelijk helpt deze informatie u ook bij uw keus.

Bij een laparoscopische sterilisatie sluit de gynaecoloog de eileiders af met clips (Filshie clips) of brandt (coaguleert) de eileiders dicht. De operatie gebeurt op de operatiekamer. U bent onder narcose. Het duurt ongeveer een half uur. Het is een dagbehandeling. Meestal ben u een dagdeel in het ziekenhuis.

Hoe verloopt de ingreep?

De gynaecoloog maakt in de onderrand van de navel een sneetje van ongeveer 1 cm. Via dit sneetje brengt hij/zij een kijkbuis met camera in. U krijgt gas in uw buik. Zo ontstaat ruimte om uw baarmoeder, eierstokken en eileiders heen. U krijgt een tweede sneetje vlak boven het schaambeen bij de bovengrens van het schaamhaar. De gynaecoloog brengt hierdoor het instrument in voor de sterilisatie. Met dit instrument plaatst hij/zij de clips over beide eileiders. De eileiders zijn op deze manier meteen afgesloten. De gynaecoloog kan ook de eileiders dichtbranden of verwijderen.
Kiest u voor sterilisatie tijdens een buikoperatie, zoals bijvoorbeeld een keizersnede? Dan plaatst de gynaecoloog clips of hij/zij knipt de eileiders door.

Risico’s van de ingreep
Bij een laparoscopische sterilisatie kunnen problemen of complicaties voorkomen. Een laparoscopische sterilisatie is een ingreep die op de operatiekamer onder narcose gebeurt. De kans op (ernstige) complicaties is niet groot. Met een laparoscopische sterilisatie is meer dan 40 jaar ervaring.

De volgende complicaties of problemen kunnen bij een laparoscopische sterilisatie voorkomen:
Beschadiging darm, blaas, bloedvat
Tijdens het inbrengen van de instrumenten kan de gynaecoloog de darmen, de blaas of een bloedvat beschadigen. Dit gebeurt bij minder dan 1% van de vrouwen. Zo nodig krijg u een uitgebreidere buikoperatie. Uw herstel duurt dan langer. Soms is pas na de operatie duidelijk dat er een probleem is. U krijgt advies over wanneer u contact moet opnemen.

Niet lukken van de ingreep of moeilijke sterilisatie

Als u verklevingen hebt, kan een sterilisatie moeilijk zijn. De gynaecoloog kan een extra opening maken voor een derde instrument. Dan lukt het meestal wel. Bij overgewicht kan het lastig zijn om de instrumenten in te brengen. De gynaecoloog kan dan de opening bij de navel iets groter maken. Als het zo ook niet lukt, kan de gynaecoloog een kleine snede maken, net boven het schaamhaar. Uw gynaecoloog vraagt u voor de operatie of u dit goed vindt.
Als de eileiders te dik zijn, lukt het niet altijd om een clip te plaatsen. Dan kan de gynaecoloog de eileiders vaak wel dichtbranden. De kans dat een laparoscopische sterilisatie uiteindelijk niet lukt, schatten we op minder dan 1%.

U hebt meer kans op problemen als u:
Alles op een rij
Twijfelt u nog? Of ben u jonger dan 30 jaar? Of bent u in een emotionele periode? Dan raden we u aan uw beslissing uit te stellen en voor andere anticonceptie te kiezen.

Overzicht laparoscopische sterilisatie

Narcose
Ja
Dagopname
Ja
Littekens
Ja
Herstel
Enkele dagen
Direct betrouwbaar
Ja
Ingreep lukt niet
< 1%
Ervaring met de ingreep
40 jaar
Complicaties
Kleine kans op beschadiging darmen, blaas, bloedvat, mogelijk buikoperatie nodig
Materiaal
Siliconen, titanium
Grotere kans op problemen als u het volgende hebt gehad
Overgewicht
Gezondheidsproblemen
Eerdere ingrepen buik
Buikinfecties
Kans op zwangerschap
2-5 op 1000
Toch zwanger?
3 op 10 kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Hersteloperatie mogelijk
Ja, maar moeilijk en kostbaar


Verder lezen:

www.thuisarts.nl/sterilisatie-bij-vrouw/ik-ben-vrouw-en-overweeg-sterilisatie

Betrouwbare website van huisartsenvereniging. Hier vindt u ook meer informatie over andere vormen van anticonceptie.

Vragen
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie. Telefoonnummer 0543 54 46 50.
Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 – 16.30 uur.


De inhoud van deze folder is ontleend aan de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG)
Foldernummer: gyn102 versie apr 20


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |