De volgende huidafwijkingen kunnen door middel van een kleine chirurgische ingreep worden verwijderd:
- verheven moedervlekken;
- ouderdomswratten;
- gewone wratten;
- skin tags (huidflapjes of wild vlees);
- ruby spots (rode vaatbultjes);
- atheromen (talgkliercystes);
- spider naevi (kleine spinvormige vaatjes);
- kleine littekens;
- kleinere kwaadaardige huidtumoren (zoals: Basaalcel-carcinoom, melanoom en plaveiselcelcarcinoom).
De behandelingNadat u plaats heeft genomen op de behandeltafel, wordt het te behandelen gebied schoongemaakt en gedesinfecteerd. Dan volgt er een plaatselijke verdoving door middel van een injectie. Het inspuiten van de vloeistof voelt wat branderig aan. Na de verdoving voelt u geen pijn meer, wel voelt u dat de arts bezig is.
Het te opereren gebied wordt afgedekt met een steriele doek die u niet aan mag raken. Na de ingreep krijgt u een pleister die u moet laten zitten tot nader order.
Als u in het gezicht bent geopereerd worden de hechtingen meestal na een week verwijderd. Elders op het lichaam worden de hechtingen na twee weken verwijderd. U krijgt daarvoor een afspraak op de polikliniek Plastische Chirurgie of bij uw huisarts.
Afhankelijk van de plaats en de grootte van de wond worden soms alleen onderhuidse hechtingen of oplosbare hechtingen gebruikt. Deze hoeven dan niet meer verwijderd te worden.
Duur van de behandeling
De hiervoor beschreven ingrepen nemen ongeveer vijftien minuten, bij wat grotere ingrepen soms 60 minuten in beslag.
Vormen van chirurgieIn de meeste gevallen wordt een huidafwijking onder plaatselijke verdoving chirurgisch verwijderd (excisie), waarbij rekening wordt gehouden met het beste cosmetische resultaat. Als het niet mogelijk is de wondranden direct te sluiten door een ovaalvormige excisie, wordt huid van elders verschoven om de wond toch mooi te kunnen sluiten.
TranspositiesWanneer een ovaalvormige excisie niet mogelijk is (bijvoorbeeld omdat er te weinig 'ruimte' of 'rek' in de huid is om de wondranden naar elkaar toe te brengen) kan soms een huidtranspositie uitkomst brengen. Hierbij wordt de plek waar de tumor gezeten heeft gesloten door van nabij gelegen huid een stukje in het defect te schuiven of te draaien. Er zijn vele soorten transposities mogelijk, afhankelijk van de plaats en grootte van de tumor. Vaak wordt hierbij eerst afgewacht totdat de uitslag van de tumor (pathologisch onderzoek) bekend is. Huidtranspositie wordt dan één tot twee weken later uitgevoerd.
TransplantatiesBij sommige huidafwijkingen of huidtumoren is het niet meer mogelijk de huid op een normale manier te sluiten en volgt er een huidtransplantatie. Voor transplantaties in het gezicht wordt als 'donorhuid' vaak de huid achter of voor het oor gebruikt, omdat deze qua structuur nog het meest op dat van de gezichtshuid lijkt. Andere locaties om huid van het lichaam voor transplantatie te verwijderen zijn bijvoorbeeld de hals, de bovenarm of de lies. Na het inhechten van het huidtransplantaat, wordt een sponsje over het weefsel gehecht om de huidtransplantatie te verbeteren. Dit moet vijf tot zeven dagen droog blijven tot uw afspraak op de polikliniek.
Resultaten van de chirurgische behandeling Vaak is de afwijking in één behandeling verwijderd. Soms komt het voor dat er meer dan één behandeling nodig is, of dat het verwijderen in meerdere sessies moet worden uitgevoerd.De behandeling gaat altijd gepaard met een litteken, bij de ene persoon wordt het litteken mooier dan bij de andere. Dit heeft vooral te maken met uw huidtype. Littekens hebben soms de neiging breed en dik te worden (hypertroof litteken/keloïd). Vanaf drie weken mag u starten met masseren met littekenzalf of zonnebrand.
Het is altijd het streven van de plastisch chirurg het beste cosmetische resultaat te bereiken. Als u niet tevreden bent met het resultaat is het belangrijk om hierover contact op te nemen met de plastisch chirurg om over eventuele aanvullende behandelingen (laser, littekenzalf, littekenpleisters) te informeren.
Mogelijke complicatiesBij eventuele napijn mag u een pijnstiller nemen (bij voorkeur Paracetamol, volgens de gebruiksaanwijzing). Een mogelijke complicatie is een bloeduitstorting, vooral bij een ingreep in het gezicht, waarbij ook meestal een zwelling optreedt. Een andere mogelijke complicatie is een infectie, die zich uit door pijn, zwelling, roodheid en pus uit de wond.
Welke voorzorgsmaatregelen moet u nemen?Als u bloedverdunnende middelen gebruikt zoals acenocoumarol (sintrommitis), ascal, aspirine of carbasalaatcalcium moet u dit vooraf aan de arts melden. Sommige patiënten hebben bij operaties een antibioticum nodig in verband met een bepaalde hartafwijking.
Als u een allergie heeft, wilt u dit dan aan de arts te melden.
Omdat u plaatselijk verdoofd wordt, hoeft u niet nuchter te zijn en mag u gewoon eten en drinken.
Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Plastische Chirurgie in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 - 54 46 00. Wanneer zich thuis ’s avonds of ‘s nachts problemen voordoen, kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoon: 0543 - 54 45 55.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl