U bent door uw arts verwezen naar de afdeling Radiologie voor het toedienen van een geneesmiddel in een pees of slijmbeurs. In deze folder kunt u lezen hoe deze behandeling meestal verloopt en wat de mogelijke risico’s en bijwerkingen zijn.
De afdeling Radiologie Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren van deze onderzoeken en het beoordelen hiervan. Een radiodiagnostisch laborant assisteert de radioloog bij de uitvoering van de onderzoeken.
Belangrijk om te weten - Tijdens het onderzoek moet een deel van uw bovenlichaam ontbloot worden. Houdt u hiermee rekening bij uw kledingkeuze.
- Gebruikt u medicijnen? Dan mag u die gewoon innemen.
- Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? De geluidsgolven zijn niet schadelijk voor het lichaam. De medicatie die wordt ingespoten mag echter in de hoeveelheden die wij toedienen niet gebruikt worden als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Daarom kan dit onderzoek in dat geval niet doorgaan.
- Na de behandeling mag u niet zelf autorijden vanwege mogelijke pijnklachten. Zorg er daarom voor dat iemand u brengt en ophaalt uit het ziekenhuis.
Meenemen - Een geldig legitimatiebewijs. Dit is een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Kloppen de gegevens niet meer? Laat dat dan wijzigen bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.
- Uw medicijnpaspoort. Het is voor uw arts belangrijk te weten welke medicijnen u thuis gebruikt. Uw apotheek kan dit overzicht voor u uitprinten.
- Heeft u een brief gekregen van de behandelend arts (huisarts of specialist)? Neemt u deze dan ook mee.
Waar melden Meldt u zich ruim op tijd aan bij de balie van de afdeling Radiologie (route 6.2). U kunt plaatsnemen in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald door de laborant.
De behandeling Bij een eerder onderzoek is een afwijking gezien. Bijvoorbeeld een ganglion, een verkalking in een pees of irritatie in een pees, spier of slijmbeurs. Om de pijn te verminderen kan een ontstekingsremmend middel gecombineerd met een tijdelijke verdoving geïnjecteerd worden.
Tijdens de behandeling Tijdens de behandeling ligt u op een behandeltafel. Met behulp van echografie (geluidsgolven onderzoek) wordt de exacte plaats bepaald.
Vervolgens wordt de huid gedesinfecteerd en kan de radioloog heel nauwkeurig het geneesmiddel op de juiste plek in de pees of slijmbeurs injecteren. Er wordt gebruik gemaakt van een ontstekingsremmend middel in combinatie met een tijdelijke verdoving.
Na de behandeling Na het onderzoek kunt u meteen naar huis. De bij u uitgevoerde procedure kan uw rijvaardigheid beïnvloeden.
Houdt u er rekening mee dat u na het onderzoek niet zelf mag rijden.
Verder is er geen specifieke nazorg nodig na afloop van dit onderzoek.
Duur behandeling De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.
Mogelijke bijwerkingen Bij deze behandeling gebruiken we meestal een ontstekingsremmend medicijn, zoals Kenacort. Mogelijke bijwerkingen zijn:
- Roodheid in het gezicht. Dit komt bij 1 tot 10 van de 1000 mensen voor en verdwijnt meestal na een paar dagen.
- Blauwrode verkleuring op de plek van de injectie. Ook dit trekt vanzelf weg.
- Vrouwen kunnen tijdelijk klachten krijgen, zoals opvliegers of een onregelmatige menstruatie.
- Toename van pijn in de eerste week komt soms voor. Dit is vervelend, maar meestal tijdelijk.
- Diabetes? Uw bloedsuiker (glucosewaarde) kan in de eerste week hoger zijn. We adviseren om uw bloedsuiker in de eerste 1 tot 2 weken na de injectie vaker te controleren.
- Krijgt u koorts of worden de pijnklachten veel erger?
Neem dan contact op met uw huisarts of aanvragend specialist.
Verhinderd Meldt u dit dan minstens 24 uur voor aanvang van de behandeling bij de afdeling Radiologie. We kunnen dan een nieuwe afspraak maken met u, en er kan nog een andere patiënt in uw plaats worden geholpen.
Vragen Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met uw behandelend arts. De laborant en de radioloog vertellen u tijdens de behandeling steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.
Contact De afdeling Radiologie is bereikbaar via telefoonnummer 0543 54 46 20, op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur.
Geheimhouding en recht op privacy Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze folder is te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl