U bent door uw arts verwezen naar de afdeling Radiologie voor het toedienen van een geneesmiddel om het aneurysma spurium te sluiten. In deze folder kunt u lezen hoe deze behandeling meestal verloopt en wat de risico’s en bijwerkingen zijn.
Wat is een aneurysma spurium?Een aneurysma spurium is een bloeduitstorting die in verbinding staat met een slagader. Dit wordt veroorzaakt door een plaatselijke verzwakking of onderbreking van de wand van de slagader.
De afdeling RadiologieOp de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren van deze onderzoeken en het beoordelen hiervan. Een radiodiagnostisch laborant assisteert de radioloog bij de uitvoering van de onderzoeken. Ook voert deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uit.
MedicijnenHet is mogelijk dat u voorafgaand aan het onderzoek met sommige medicijnen tijdelijk moet stoppen. Uw behandelend arts bespreekt dit met u en informeert de radioloog over uw medicatie.
Let op bij bloedverdunners:
Als u bloedverdunners gebruikt, vertelt uw behandelend arts of u deze bloedverdunners moet blijven innemen en wat de dosering is.
VoorbereidingPlassenGa kort voor het onderzoek nog plassen. Het is verstandig voor het onderzoek goed uit te plassen, omdat u na het onderzoek een paar uur bedrust heeft.
OpnameNa deze procedure is er een opname in het ziekenhuis noodzakelijk. U krijgt een drukverband dat 24 uur moet blijven zitten. U moet dan ook plat blijven liggen. In het ziekenhuis kunnen wij goed uw vitale functies controleren.
PatiëntveiligheidTen behoeve van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig, ter controle, naar uw naam en geboortedatum.
Het onderzoekAls u opgenomen wordt op een verpleegafdeling wordt u voorbereid op het onderzoek. U krijgt een operatiehemd aan. Soms wordt er bloed geprikt om de stolling van het bloed te bepalen. Een medewerker van de verpleegafdeling brengt u in bed naar de afdeling Radiologie. Zodra u aan de beurt bent, haalt een laborant u op en brengt u naar de onderzoekskamer.
De behandelingBij een eerder onderzoek is een aneurysma spurium aangetoond, het is noodzakelijk dat deze onderbreking in de wand van de slagader gesloten wordt. Dit kunnen we doen door een vloeistof in te spuiten die de vaatwanden weer
aan elkaar ‘lijmt’. Dit noemen we een trombine injectie.
Met behulp van echografie bepaalt de radioloog de exacte plaats voor de injectie. Vervolgens worden verschillende voorbereidingen voor de injectie getroffen, zodat een steriele werkplek gecreëerd wordt. De huid wordt gedesinfecteerd, daarna wordt de injectie op de juiste plaats gegeven om de wand van de slagader te ‘lijmen’
Na de behandelingNa de trombine injectie krijgt u een drukverband dat 24 uur moet blijven zitten. U moet dan ook plat blijven liggen.
Een medewerker van de verpleegafdeling haalt u weer op.
De volgende dag wordt een controle echografie gemaakt om te kijken of het aneurysma spurium verdwenen is. Het drukverband wordt dan verwijderd.
Soms lukt het niet om het aneurysma spurium in één behandeling te verhelpen. De injectie met trombine wordt dan nog een keer herhaald.
Duur behandelingDe behandeling duurt ongeveer 30 minuten.
De uitslagDe radioloog maakt een verslag van de procedure. Uw specialist bespreekt deze uitslag met u.
Mogelijke complicaties / bijwerkingenZoals bij ieder onderzoek kunnen ook bij dit onderzoek complicaties en / of bijwerkingen optreden. Gelukkig komen
deze niet vaak voor en kunnen ze meestal verholpen of behandeld worden.
Mogelijke complicaties zijn:
- een bloeduitstorting op de plaats waar geprikt wordt;
- loslating van een klein stukje van de binnenwand van de vaatwand door het prikken;
- in een enkel geval kan een bloedvat afsluiten door een bloedpropje dat zich heeft gevormd;
- ontstekingsreactie.
Als u meer klachten heeft dan alleen de roodheid kunt u contact opnemen met de huisarts of aanvragend specialist.
VerhinderdMeldt u dit dan minstens 24 uur voor aanvang van de behandeling bij de afdeling Radiologie. We kunnen dan een nieuwe afspraak maken met u, en er kan nog een andere patiënt in uw plaats worden geholpen.
VragenNeemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met uw behandelend arts. De laborant en de radioloog vertellen u tijdens de behandeling steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.
ContactDe afdeling Radiologie is bereikbaar via telefoonnummer 0543 54 46 20, op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze folder is te vinden op: www.skbwinterswijk.nl