In overleg met u is er een afspraak gemaakt bij de pijnspecialist voor een intercostale blokkade. Hieronder leest u wat de behandeling inhoudt en hoe deze verloopt.
Wat is een intercostale blokkadeHet woord 'intercostaal' is de medische term die verwijst naar het gebied tussen twee ribben. 'Blokkade' geeft aan dat de pijn als het ware 'geblokkeerd' wordt. De tussenribzenuw wordt dan geblokkeerd, zodat het pijnsignaal voor langere tijd niet meer kan worden doorgegeven.
Er bestaan verschillende soorten intercostale blokkades:
- Proefblokkade: Soms is het niet duidelijk welke zenuw de pijn veroorzaakt. Bij een proefblokkade wordt de pijngeleiding van een zenuw een aantal uren onderbroken door middel van een kortwerkend verdovend medicijn. Deze blokkade is dus maar tijdelijk. Een proefblokkade wordt gedaan om te testen welke zenuw(en) de pijn veroorzaken. Soms is het nodig een paar proefblokkades te doen om de juiste plaats te bepalen. U krijgt hiervoor verschillende afspraken.
- Definitieve blokkade: Bij een definitieve blokkade wordt een verdovingsvloeistof en een ontstekingsremmer met langdurig effect (corticosteroïden) ingespoten. De ontstekingsremmers verminderen de zwelling van de zenuw. De zenuw krijgt wat meer ruimte en geeft daardoor minder pijnklachten. De werking van de ontstekingsremmers beginnen 7 tot 10 dagen na toediening, het optimale effect is 8 tot 12 weken nadien bereikt. De ontstekingsremmers werken meestal 3-6 maanden, soms ook korter of langer.
BelangrijkNeem contact op met de polikliniek Pijngeneeskunde indien dit voor u van toepassing is:
- U gebruikt bloedverdunners
- U bent (mogelijk) zwanger
- U bent allergisch voor contrastvloeistof, jodium of medicijnen
- U heeft een pacemaker of ICD
- U heeft geen pijn meer
- U bent de dag van de behandeling ziek of u heeft koorts
Voorbereiding- U mag van tevoren eten en drinken, u hoeft niet nuchter te zijn.
- Overige medicatie kunt u gewoon innemen, tenzij de pijnspecialist andere afspraken met u heeft gemaakt.
- Na de behandeling mag u de rest van de dag niet actief deelnemen aan het verkeer. Regel daarom van tevoren dat iemand u naar huis brengt.
- Draag makkelijk zittende kleding.
De behandeldagOp de behandeldag meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij afdeling Dagbehandeling route 7.5 (Lift E en dan gaat u naar de 1
e verdieping) tenzij anders is doorgegeven. Als u gebracht wilt worden kunt u zich melden bij de Gastenservice in de centrale hal (rechts naast de receptie). Houdt u uw identificatiebewijs bij de hand?
De behandelingDe behandeling gebeurt op de behandelkamer. Afhankelijk van de pijnlocatie vindt de behandeling liggend of zittend plaats. Met behulp van röntgenstralen of met echoapparatuur brengt de arts een naald in de buurt van de zenuw, net onder de rib. Hij controleert met contrastvloeistof of een klein stroompje of de naald op de juiste plaats staat. Afhankelijk van de behandeling worden er medicijnen en/of stroomstootjes door de naald gegeven.
Na de behandelingU krijgt een afspraak voor een telefonisch consult na 8 tot 12 weken tenzij de pijnspecialist andere afspraken met u heeft gemaakt.
Duur van de behandelingDe behandeling duurt ongeveer 20 minuten. De totale opname is wisselend maar duurt ongeveer 2 uur.
ResultaatAfhankelijk van de behandeling kan de pijnspecialist het resultaat beoordelen.
- Bij de proef behandeling bespreekt u het resultaat na ongeveer 1 week telefonisch met uw pijnspecialist. Daar wordt met u een afspraak gemaakt over eventuele verdere behandeling.
- Bij de definitieve behandeling kan de pijnspecialist 8 tot 12 weken na de behandeling het resultaat beoordelen. U krijgt een afspraak voor een telefonisch consult na 8 tot 12 weken tenzij de pijnspecialist andere afspraken met u heeft gemaakt.
Complicaties en bijwerkingenDe volgende bijwerkingen en complicaties kunnen optreden. Ernstige complicaties komen zelden voor.
- Tijdelijke gevoelsvermindering van de huid in de buurt waar behandeld is. In de loop van enkele weken keert het gevoel vanzelf weer langzaam terug.
- Een bloeding.
- Een infectie. Krijgt u koorts, neem dan contact op met uw pijnspecialist of huisarts.
- Als er met ontstekingsremmers (corticosteroïden) zijn ingespoten kunt u de eerste dagen na de behandeling tijdelijk de volgende bijwerkingen hebben. Een rood of warm gezicht, opvliegers, ontregelde menstruatie, spierkrampen en verhoogde bloedsuikerspiegel. We raden patiënten met diabetes aan de eerste dagen na de behandeling regelmatig de bloedsuikerspiegel te controleren. De anticonceptiepil kan gedurende één cyclus minder betrouwbaar zijn.
- Er bestaat een zeer geringe kans dat er longvlies wordt geraakt en er een klaplong wordt veroorzaakt. Deze kan tot 24 uur aansluitend aan de behandeling optreden. Bij onverklaarbare benauwdheidsklachten en pijn tussen de schouderbladen dient u direct contact op te nemen met de polikliniek Pijngeneeskunde tijdens kantooruren of de dichtstbijzijnde spoedeisende hulppost buiten kantooruren.
ContactU kunt het secretariaat van de polikliniek Pijngeneeskunde bereiken op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend van 8.15 – 11.15 uur via telefoonnummer 0543 – 54 42 00. In het geval van spoed, mag u ons natuurlijk ook buiten deze tijden bellen.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is te vinden op: folders.skbwinterswijk.nl.