Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Iontoforese tegen overmatig zweten

Iontoforese tegen overmatig zweten

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Wanneer u last heeft van overmatig zweten kan gebruik worden gemaakt van iontoforese. Dit is een behandeling die het overmatig zweten vermindert. In deze folder leest u meer over deze behandeling.

De behandeling
Bij iontoforese wordt gebruik gemaakt van een apparaat, dat via elektroden in water zwakke elektrische stroompjes uitstoot. Het lichaamsdeel dat overmatig zweet houdt u in dit water. De ‘ionen’ uit het water sluiten de uitgangen van de zweetkliertjes af, waardoor het overmatig zweten afneemt. Hiervoor zijn meerdere behandelingen nodig. Iontoforese kan het overmatig zweten niet genezen. De behandelingen moeten uw hele leven steeds worden herhaald. De behandeling is niet pijnlijk, is veilig en kan eventueel thuis worden uitgevoerd.

Geschikt voor behandeling
Iontoforese kan worden gebruikt voor handen, voeten, oksels of het gezicht. Voor de behandeling van oksels en gezicht zijn speciale kussentjes (‘pads’) ontwikkeld. De dermatoloog bepaalt of de behandeling voor u geschikt is. Als dat zo is, verwijst de dermatoloog u door naar de dermatologie verpleegkundige. De dermatologie verpleegkundige neemt telefonisch contact met u op om de behandeling te bespreken en verdere afspraken met u te maken.

Iontoforese Hidrex GmbH

Iontoforese niet gebruiken bij:
Proefbehandeling
Om te bepalen of de behandeling bij u goed werkt, begint u met een proefbehandeling in het ziekenhuis. Deze proefbehandeling duurt 3 weken waarbij u 4 keer per week wordt behandeld. U komt dan dus bijna dagelijks naar het ziekenhuis. De behandeling duurt ongeveer 15 minuten. Na de behandeling mag u direct weer naar huis.

De onderhoudsbehandeling
Na gemiddeld 8 tot 12 behandelingen is het zweten teruggebracht tot normale proporties en is alleen nog een onderhoudsbehandeling nodig. In deze onderhoudsfase wordt er gemiddeld 1 tot 2 keer in de week een iontoforese behandeling uitgevoerd. Omdat iontoforese overmatig zweten niet kan genezen moet u de behandeling wekelijks blijven herhalen. De onderhoudsbehandeling vindt thuis plaats.

Behandeling thuis
Als na de proefbehandeling blijkt dat de behandeling goed werkt, kunt u overwegen om zelf een iontoforese apparaat aan te schaffen. U kunt de behandelingen dan thuis uitvoeren om blijvend resultaat te behouden. De kosten van het apparaat liggen tussen de €599 en €799.

Apparaat huren
Naast het kopen van een iontoforese apparaat, is het ook mogelijk om een iontoforese apparaat te huren of te kopen met teruggeef garantie bij onvoldoende werking. Dit loopt niet via het ziekenhuis. U kunt de dermatologie verpleegkundige vragen naar meer informatie.

Vergoeding
Mogelijk komt u in aanmerking voor een vergoeding van de kosten van de aanschaf/huur. Dit hangt af van de ernst van het zweten en de voorwaarden van uw zorgverzekering. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Bijwerkingen
Tijdens of kort na de behandeling kunt u last hebben van bijwerkingen op de behandelde huidgebieden. Mogelijke bijwerkingen:

Deze bijwerkingen zijn over het algemeen onschuldig. Als u vragen heeft kunt u terecht bij de dermatologie verpleegkundige.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Aarzel dan niet om deze te stellen. U kunt hiervoor contact opnemen met de polikliniek Dermatologie, via telefoonnummer 0543 - 54 42 75.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de Gastenservice in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl.Foldernummer: der714 versie apr 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |