Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Reumatologie

Jicht

Jicht

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Bij u is jicht geconstateerd; dit is een reumatische ziekte. Informatie hierover leest u in deze folder.

Wat is jicht?
Jicht is een chronische stapelingsziekte. De urinezuurwaarde (een afbraakproduct van eiwit) in het bloed raakt verhoogd. Dit komt doordat eiwitten via voeding/drank te veel worden ingenomen, of doordat urinezuurminder goed wordt verwerkt en/of minder goed uitgeplast. Er worden dan urinezuurkristallen gevormd, die stapelen in gewrichten en pezen. Deze kristallen kunnen aanvalsgewijze of chronische ontsteking veroorzaken.

Behandeling
Dieetadvies:
Medicijnen tijdens aanval (tijdelijk te nemen):
Onderhoudsmedicijnen (blijvende therapie):
Als aanvallen vaker dan 2x per jaar optreden, er chronische ontsteking is, er schade aan gewrichten optreedt, of jichtbobbels (“tophi”) ontstaan, dan zijn dit redenen voor (chronische) urinezuur-verlagende therapie. Medicijnen die het urinezuur verlagen, kunnen toekomstige aanvallen verminderen of voorkomen. Dit is blijvende therapie; bij stoppen van deze medicatie komt jicht op den duur weer terug.
De dosering van onderstaande medicijnen is afhankelijk van uw nierfunctie en het effect; in een opbouwende dosering:
Regelmatig wordt het urinezuur in het bloed gemeten en zo nodig wordt de dosering van het medicijn aangepast. Er wordt gestreefd naar een urinezuur lager dan 0.36 (of zelfs lager dan 0.30, afhankelijk van de mate van jichtneerslag). Tijdens het instellen van de medicijnen kunt u meer last krijgen van jichtaanvallen. Daarom gedurende de instelperiode standaard Colchicine (of NSAID) bijgegeven (vaak in de dosering 1x per dag 1 tablet; te verhogen naar 3x per dag 1 tablet tijdens een aanval)

Vragen
Heeft u vragen, neemt u dan telefonisch contact met ons op. U kunt bellen met de secretaresse van de polikliniek Reumatologie. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 16.30 uur op telefoonnummer: (0543) 54 42 38.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: reu752 versie jun 20


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |