Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

Jodium-131-behandeling poliklinisch

Jodium-131-behandeling poliklinisch

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Wat is een jodium-131-behandeling?
U heeft ingestemd met een behandeling met jodium-131 vanwege problemen met uw schildklier. De behandeling met jodium-131 bestaat uit een kleine capsule die u moet innemen. Nadat u de capsule heeft doorgeslikt, wordt het radioactieve jodium in het bloed opgenomen en vervolgens vervoerd naar de schildklier. In de schildklier vermindert het radioactieve jodium de hoeveelheid schildklierweefsel en/of de functie van de schildklier.

Het uiteindelijke resultaat van de behandeling is pas na 6 maanden zichtbaar. Aangezien de noodzakelijke hoeveelheid jodium-131 niet nauwkeurig te bepalen is, kan de schildklier na de behandeling nog steeds te snel, maar ook soms te langzaam werken. Als uw schildklier te snel werkt, kan herhaling van de behandeling met jodium-131 nodig zijn. Als uw schildklier te langzaam werkt, heeft u medicijnen (schildklierhormoon) nodig. U blijft onder controle van uw internist voor de opvolging van de jodium-131 behandeling.

Afspraak
De behandeling vindt plaats op …….............…….. om………….…uur

Verhinderd
Als u niet op het tijdstip van de afspraak kunt komen, geef dit dan 3 werkdagen van tevoren door aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De capsule wordt namelijk speciaal voor u besteld en kan dan alsnog geannuleerd worden. Wij maken op dat moment een nieuwe afspraak met u. De afdeling is op werkdagen bereikbaar van 8.00 - 16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 72.

Voorbereiding op de behandeling
De voorbereiding op de behandeling is vergelijkbaar met de voorbereiding op de Jodiumuptake meting. Het enige verschil is dat u na de Jodiumuptake meting weer direct uw schildkliermedicijnen mag gebruiken, terwijl u na de behandeling met jodium-131 de Strumazol, PTU of carbimazol 2 dagen lang niet mag innemen om de werking van het radioactieve jodium niet te blokkeren.

Melden
Op de dag van de behandeling meldt u zich bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De afdeling Nucleaire Geneeskunde vindt u op route 4.4, aan het einde van de gang van de Functieafdeling/Bloedafname. U loopt de gang in en belt achterin de gang aan bij de toegangsdeur. Een medewerker opent de deur voor u.

Voorbereiding
Neem een geldig identificatiebewijs mee. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bent u nog niet ingeschreven of zijn uw gegevens gewijzigd? Meld dit dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat. Na aanmelding wordt u naar een kamer gebracht. Hier krijgt u een capsule met jodium-131 die u moet innemen. Direct daarna kunt u weer naar huis.

Bijwerkingen
U zult geen pijn of andere hinder ondervinden van de behandeling. Overgevoeligheidsreacties zijn niet te verwachten, ook niet als u overgevoelig bent voor jodium of voor contrastmiddelen. De rijvaardigheid wordt niet beïnvloed. Als u (mogelijk) zwanger bent, moet u dit melden voordat de behandeling plaatsvindt aan een medewerker van de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De behandeling kan dan namelijk niet doorgaan.

Straling en beschermingsmaatregelen
De soort en hoeveelheid straling die u bij deze behandeling ontvangt, zijn zodanig dat u daar geen nadelige gevolgen van ondervindt. Dit heeft onderzoek uitgewezen waarbij patiënten, die met jodium-131 behandeld waren, gedurende tientallen jaren gevolgd zijn. Na inname van de capsule met jodium-131 gaat het meeste jodium naar de schildklier en wordt het daar opgeslagen. De meeste straling wordt daarom in de schildklier zelf afgegeven, waardoor een deel van de schildkliercellen worden uitgeschakeld.

Hoewel u zelf geen nadelige gevolgen zult ervaren van de therapie, moeten de blootstelling aan straling voor uw partner, huisgenoten en derden worden geminimaliseerd. Om deze blootstelling zo laag mogelijk te houden, krijgt u een aantal leefregels die u moet volgen. Samen met de nucleair geneeskundige zal worden besproken welke regels voor u van toepassing zal zijn in de komende weken.

Oranje: Leefregels
Groen: Geen leefregels

Leefregels

Leefregels
De onderstaande leefregels gelden gedurende de aangegeven periode, tenzij anders vermeld.

Slapen
U moet apart slapen in bedden die ongeveer 3 meter (of meer) uit elkaar staan. Deze afstand geldt ook als de bedden in verschillende kamers staan. Muren houden de straling namelijk niet (voldoende) tegen.

Toilet
- Bij toiletbezoek moet u altijd zittend plassen (ook door mannen) en moet toiletpapier worden gebruikt, ook als u alleen urineert.
- Zorg ervoor dat u het toilet na gebruik zelf schoonmaakt. Als u het toilet niet zelf kunt schoonmaken, moet uw partner/huisgenoot verplicht handschoenen dragen.
- Was uw handen op het toilet, zodat deurknoppen etcetera zo schoon mogelijk blijven.
- Incontinentiemateriaal moet in een afgesloten zak worden verzameld en minstens 4 weken in een afgesloten ruimte worden bewaard, zoals een schuur of garage, voordat het met het gewone afval kan worden weggegooid. Let op: buiten bereik van kinderen houden!

Mantelzorg/wijkverpleging
Dit wordt met u besproken afhankelijk van uw situatie.

Wasgoed en serviesgoed
De eerste 3 dagen mogen anderen geen gebruik maken van uw was- en serviesgoed, lakens en handdoeken. U kunt al deze spullen gewoon met de andere was mee (af)wassen. Na het (af)wassen kan alles weer door iedereen gebruikt worden. Het is dan weer helemaal veilig.

Intimiteit
De eerste 3 dagen is direct lichamelijk contact niet toegestaan. Daarna moet direct lichamelijk contact zoals knuffelen beperkt worden tot maximaal 30 minuten per dag. Gemeenschap hebben mag na 3 dagen ook weer, met anticonceptie (zie ook “zwanger worden”).

Omgang met kinderen
Als uw (klein)kinderen jonger dan 10 jaar zijn, moet u tijdens de leefregelperiode zo min mogelijk direct lichamelijk contact met uw kinderen hebben (zoals knuffelen en op schoot houden). Het risico van de straling is voor kleine kinderen namelijk groter dan voor volwassenen.

Bij kinderen jonger dan twee jaar moet u iemand anders vragen om gedurende de leefregelperiode voor hen te zorgen, zoals luiers verschonen en eten geven. Als het mogelijk is, wordt u geadviseerd om deze kleine kinderen ergens anders te laten verblijven (of zelf ergens anders te verblijven).

Omgang met zwangere vrouwen
U moet zo min mogelijk contact hebben met zwangere vrouwen. Probeer minstens 2 meter afstand te bewaren van zwangeren.

Omgang met andere huisgenoten
Tijdens de leefregelperiode, dient het contact met partner, huisgenoten en derden te worden beperkt. Dit betekent dat u waar mogelijk rekening houdt met de afstand en tijd tot uw partner, huisgenoten en derden. Denk hierbij aan afstand houden aan de eettafel, of zoveel mogelijk afstand houden tijdens tv-kijken.

Omgang met huisgenoten ouder dan 60 jaar
Het risico voor straling is veel kleiner bij mensen ouder dan 60 jaar. Als uw huisgenoten etc. ouder zijn dan 60 jaar, hoeft u de regels met betrekking tot uw partner/huisgenoot niet strikt te volgen. Neem alleen die maatregelen die makkelijk te nemen zijn, zoals enige afstand houden bij eten en tv kijken of lezen.

Werk/school
U kunt gewoon naar het werk of naar school, tenzij u met jonge kinderen of zwangere vrouwen werkt, of langdurig op zeer korte afstand van uw collega’s. In dat geval kan het nodig zijn om enige tijd te verzuimen. Informeer bij de nucleair geneeskundige voor een advies op maat. Dit is ook van belang voor uw bedrijfsarts.


Openbare ruimtes/vervoer
Vermijd bioscopen, kroegen en andere gelegenheden waar u langer dan een uur vlak bij andere mensen zit of staat. Korte bezoeken, zoals boodschappen halen in de supermarkt of een bezoek aan de bibliotheek zijn geen probleem.
Reizen met het openbaar vervoer die langer dan een uur duren, mag alleen als het niet anders kan. Probeer bij langere ritten een plaats te vinden waar u alleen zit of ga af en toe ergens anders zitten. U mag tijdens de leefregelperiode een taxi nemen, maar ga niet direct naast of achter de chauffeur zitten.

Bezoek
Bezoekjes korter dan ongeveer twee uur zijn geen probleem. Houd wel ongeveer twee meter afstand tot uw bezoek. U moet het bezoek van jonge kinderen en zwangeren zoveel mogelijk vermijden.


Zwanger worden
Een klein beetje radioactief jodium zal ongeveer 2 maanden in uw lichaam blijven. Dit is niet schadelijk. Eventueel door het radioactieve jodium beschadigde zaad- of eicellen zijn pas na ongeveer vier maanden uit het lichaam verdwenen. Daarom is het verstandig om pas na 4 maanden zwanger te worden en een eventuele kinderwens uit te stellen.

Borstvoeding
Het radioactieve jodium gaat de eerste dagen na de behandeling via het bloed naar de moedermelk. Bovendien is het klierweefsel van borstvoedende vrouwen extra gevoelig voor straling. Borstvoeding moet voor de behandeling worden gestopt en afgebouwd.
Na de behandeling mag u niet opnieuw beginnen met borstvoeding geven, dus afkolven heeft geen zin.

Na de leefregelperiode (tot 3 weken)

Vliegen:
Als u binnen drie weken na de behandeling gaat vliegen, meldt u dit dan bij de nucleair geneeskundige. U krijgt dan een vliegbrief mee (zodat u kunt aantonen dat u recent behandeld bent) en er kan overleg plaatsvinden met de stralingsdeskundige voor een advies op maat.

Noodsituaties
In de onderstaande situaties moet u direct contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde voor begeleiding en instructies:
- In de eerste 3 dagen:- Tijdens de leefregelperiode:- Tot twee maanden na behandeling: Vragen
Heeft u nog vragen, stelt u deze dan gerust bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire geneeskunde. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 – 16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 72.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Tot slot
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl


Foldernummer: nuc434 versie mei 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |