Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

Jodium 131 therapie

Jodium 131 therapie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U heeft ingestemd met een behandeling met jodium-131 vanwege problemen met de schildklierfunctie. De behandeling met jodium-131 bestaat uit een kleine capsule die u moet innemen en doorslikken. In de maag wordt het radioactieve jodium opgenomen in het bloed en vervolgens vervoerd naar de schildklier. In de schildklier aangekomen zal het radioactieve jodium de hoeveelheid schildklierweefsel verkleinen en/of de functie van de schildklier verminderen.

Binnen twee maanden is er nog geen effect van de behandeling te verwachten, het uiteindelijke resultaat van de behandeling is zelfs pas na zes maanden vast te stellen. Aangezien de noodzakelijke hoeveelheid jodium-131 niet nauwkeurig te bepalen is, kan de schildklier na behandeling nog steeds te snel, maar ook soms te langzaam werken. In het eerste geval is herhaling van de behandeling met jodium-131 mogelijk, in het tweede geval zijn medicijnen (schildklierhormoon) noodzakelijk.

Voor de controles op de behandeling met jodium-131 blijft u onder behandeling van uw internist.

Voorbereidingen op de behandeling
De voorbereiding op de behandeling is dus dezelfde als de voorbereiding op de Jodiumuptakemeting. Het enige verschil is dat u na de uptakemeting weer direct uw schildkliermedicijnen mag gebruiken terwijl u na de behandeling met jodium-131 de Strumazol, PTU of carbimazol beslist twee dagen niet mag innemen om de werking van het radioactieve jodium niet te blokkeren.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk

Op de dag van de behandeling meldt u zich bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De afdeling Nucleaire Geneeskunde vindt u op route 4.4 aan het einde van de gang van de Functieafdeling/Bloedafname. U loopt de gang in en belt achterin de gang aan bij de toegangsdeur. Een medewerker opent de deur voor u. Laat een geldig identificatiebewijs zien als u zich bij de afdeling aanmeldt. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bent u nog niet ingeschreven of zijn uw gegevens gewijzigd? Meld dit dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat. Na aanmelding wordt u meegenomen naar een kamer. U krijgt een capsule met jodium-131 die u moet innemen. Direct daarna kunt u weer naar huis.

Bijwerkingen

U zult geen pijn of andere hinder ondervinden van de behandeling. Overgevoeligheidsreacties zijn niet te verwachten, ook niet als u overgevoelig bent voor jodium of voor contrastmiddelen. De rijvaardigheid wordt niet beïnvloed.

Wanneer u (mogelijk) zwanger bent moet u dit voor de behandeling gegeven wordt melden aan een medewerker van de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De behandeling kan dan namelijk niet doorgaan.

Straling en beschermingsmaatregelen
De soort en de hoeveelheid straling die u bij deze behandeling ontvangt zijn zodanig dat u daar geen nadelige gevolgen van zult ondervinden. Dit heeft onderzoek uitgewezen waarbij patiënten, die met jodium-131 behandeld waren, gedurende tientallen jaren gevolgd zijn. Na inname van de capsule met jodium-131 gaat het meeste jodium naar de schildklier en wordt daar opgeslagen. De meeste straling wordt daarom in de schildklier zelf afgegeven, hierdoor wordt een deel van de schildkliercellen uitgeschakeld. Als u binnen twee uur na de behandeling zou moeten overgeven, kan het braaksel nog radioactief zijn. U moet meteen bellen met het ziekenhuis om te horen hoe u het braaksel veilig kunt opruimen. Het telefoonnummer kunt u vinden op de afspraakbevestiging.

Het jodium dat niet naar de schildklier gaat wordt door de nieren uitgescheiden met de urine. Met name de eerste dagen na de behandeling is de urine daarom radioactief. Derhalve moet u verspreiding van urine buiten het toilet voorkomen. Mannen moeten zittend plassen. Na iedere toiletgang moet u uw handen goed wassen. Indien u incontinent voor urine bent, moet u dit vóór de behandeling melden.

Veel voorkomende vragen
Wat is het belangrijkste wanneer ik weer thuis ben?
Bij inname van de capsule bespreekt de arts van de afdeling Nucleaire Geneeskunde of u de volgende gedragsregels gedurende 24 uur, 3 dagen, één week of twee weken moet volgen.

Hoe staat het met contacten met zwangere vrouwen?
U moet zo weinig mogelijk contact hebben met zwangere vrouwen. Probeer op minstens 2 meter afstand van zwangeren te blijven.

Is het veilig om zwanger te worden of een kind te verwekken?
Een beetje radioactief jodium zal ongeveer 2 maanden in uw lichaam blijven. Eventueel door het radioactieve jodium beschadigde zaad- of eicellen zijn echter pas na ongeveer 4 maanden uit het lichaam weg. Daarom is het verstandig om pas na 4 maanden zwanger te worden of een kind te verwekken.

Kan ik nog steeds voor mijn kinderen zorgen?
Als uw kinderen jonger dan 10 jaar zijn, moet u zo min mogelijk direct lichamelijk contact met uw kinderen hebben (zoals knuffelen en op schoot houden). Het gevaar van de straling is voor kleine kinderen namelijk groter dan voor volwassenen.

Hoe staat het met baby’s?
Bij kinderen jonger dan 2 jaar moet u iemand anders vragen om, gedurende de tijd dat de leefregels gelden, voor deze kinderen te zorgen, zoals luiers verwisselen en eten geven. U wordt aangeraden om indien mogelijk deze kleine kinderen uit logeren te sturen.

Kan ik doorgaan met borstvoeding?
Het radioactieve jodium gaat via het bloed naar de moedermelk gedurende een vrij lange tijd. Borstvoeding moet daarom voor de behandeling worden gestopt en daarna niet meer worden begonnen (afkolven heeft dus geen zin).

Kan ik lichamelijk contact hebben met mijn partner of andere huisgenoten?
Lichamelijk contact zoals omarmen of vrijen moet worden beperkt tot circa een half uur per dag. U moet in aparte bedden slapen die ook nog eens ongeveer 2 meter uit elkaar moeten staan. Deze afstand geldt ook als de bedden in verschillende kamers staan. Muren houden de straling namelijk niet (voldoende) tegen.

Gelden al deze regels ook voor personen van 60 jaar en ouder?
Het gevaar voor straling is veel kleiner wanneer men ouder is dan 60 jaar. Indien uw huisgenoten en relaties ouder zijn dan 60 jaar behoeft u daarom deze regels niet streng te volgen. Neem alleen die maatregelen die makkelijk te nemen zijn, zoals enige afstand houden bij eten en televisie kijken of lezen.

Mag ik bezoek ontvangen?
Bezoekjes korter dan ongeveer twee uur zijn geen probleem. Houd wel ongeveer 2 meter afstand tot uw bezoek en vermijd lichamelijk contact. U moet het bezoek van jonge kinderen en zwangeren zoveel mogelijk vermijden.

Mag ik werken?
De meeste patiënten kunnen na vertrek uit het ziekenhuis gewoon gaan werken. Indien u met kleine kinderen of op zeer korte afstand van uw collega’s werkt, kan het nodig zijn om enige tijd te verzuimen.
Vraag uw behandelende arts in het ziekenhuis om met de stralingsdeskundige te overleggen voor een advies ‘op maat’. Dit is ook van belang voor uw bedrijfsarts.

Mag ik naar school?

Nee, gedurende enige tijd moet u de school verzuimen. Vraag uw behandelende nucleair-geneeskundige in het ziekenhuis hoelang u moet verzuimen.

Kan ik naar de film, theater etc. gaan?
Liever niet. U kunt het beste bioscopen, kroegen en andere gelegenheden waar u langer dan een uur vlak bij andere mensen zit of staat vermijden.

Kan ik gebruik maken van het openbaar vervoer?
De eerste week na thuiskomst kunt u beter niet u reizen met het openbaar vervoer wanneer dit langer dan een uur duurt. Probeer indien nodig bij langere ritten een plaats te vinden waar u alleen zit of ga af en toe ergens anders zitten.

Kan ik een taxi nemen?
Jawel, maar ga niet naast de chauffeur zitten doch rechts achterin.

Kan ik vliegen?
Voor maatregelen met betrekking tot vliegreizen is advies ‘op maat’ door de stralingsdeskundige vereist.

Kan ik hetzelfde toilet gebruiken als anderen?
Ja, maar kijk uit met knoeien. Daarom moet u, ook als u een man bent, zittend plassen. Gebruik altijd toiletpapier en spoel het toilet door. Het is ook belangrijk dat u altijd direct na afloop uw handen wast, ook al heeft u slechts geplast.

Zijn er problemen met wasgoed, serviesgoed, handdoeken enzovoorts?

Het jodium gaat ook in zweet en speeksel zitten. Het is daarom belangrijk dat u uw wasgoed, handdoeken, bord, bestek etc. niet samen met anderen gebruikt. U kunt al deze spullen gewoon met de andere was mee (af)wassen. Na het (af)wassen kan alles weer door iedereen gebruikt worden. Het is dan weer helemaal veilig.

Vragen
Heeft u nog vragen, stelt u deze dan gerust bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire geneeskunde. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 7.30 – 16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 72.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Tot slot
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl


Foldernummer: nuc434 versie mei 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |