Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Keratoacanthoom

Keratoacanthoom

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Het keratoacanthoom is een goedaardig, snelgroeiend bolvormig gezwelletje van de huid dat vrij algemeen voorkomt. In deze folder leest u meer hierover.

Hoe ziet het eruit?
Het gezwelletje is doorgaans huidkleurig, glad, halfbolvormig en vertoont meestal centraal een krater. Typisch is dat deze krater gevuld is met een hoornprop. Het gezwelletje kan een diameter hebben die varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters.

Hoe ontstaat het?
De oorzaak van het ontstaan van keratoacanthoom is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk is bij de ontwikkeling van het gezwelletje een virusinfectie betrokken. Ook zonlicht speelt een rol: keratoacanthomen worden meestal op de aan zon blootgestelde huiddelen aangetroffen (gezicht, handruggen, oren).

Wie krijgt het?
Vooral mensen van middelbare leeftijd en ouder krijgen keratoacanthomen, vooral wanneer zij in het verleden veel blootgesteld zijn aan de zon.

Hoe wordt het behandeld?
Er zijn verschillende behandelmogelijkheden:
Overigens kan een keratoacanthoom vanzelf, dus zonder behandeling, verdwijnen. Helaas laat dit vaak lelijke littekens na.

Hoe kan een keratoacanthoom onderscheiden worden van een plaveiselcelcarcinoom?
Plaveiselcelcarcinomen (kwaadaardig) kunnen er precies hetzelfde uitzien als keratoacanthomen (goedaardig). Om het nog moeilijker te maken is het weefsel onder de microscoop van de beide aandoeningen bijna niet van elkaar te onderscheiden. In feite is het verschil in de snelheid waarop de afwijkingen ontstaan de enige ‘houvast’ dat de arts heeft om het onderscheid te maken.

De meeste arsten houden de grens aan van 6 weken. Is de afwijking in minder dan 6 weken ontstaan en zeer snel gegroeid is er waarschijnlijk sprake van een keratoacanthoom. Wanneer de tumor meer tijd nodig gehad heeft om uit te groeien is de kans groter dat het gaat om een plaveiselcelcarcinoom. In het geval van twijfel zal altijd gekozen worden voor het volledig chirurgisch verwijderen van de afwijking.

Wat zijn de verwachtingen?
Wanneer een keratoacanthoom alleen wordt weggelepeld is er een kans dat het keratoacanthoom opnieuw uitgroeit. Wanneer dat bij herhaling gebeurt is operatief verwijderen meestal de enige optie.

Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Plastische chirurgie in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 46 00.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: plc192 versie jul 17


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |