Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Keel-, neus- en oorheelkunde

Kijkoperatie aan de stembanden

Kijkoperatie aan de stembanden

Microlaryngoscopie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In overleg met u heeft de KNO-arts een kijkoperatie aan de stembanden voorgesteld. Voor deze operatie wordt u een dag opgenomen op de afdeling Dagopname. Informatie over de opname en de voorbereiding kunt u in deze folder lezen.

Uitleg van de operatie
Een microlaryngoscopie is een operatie aan de stembanden. De naam zegt eigenlijk al precies wat er gebeurt: micro slaat op microscoop dat wil zeggen dat de stembanden onder de microscoop worden bekeken.
Larynx slaat op strottenhoofd of wel adamsappel waarin zich de stembanden bevinden. Scopie betekent niets anders dan kijken. Het is dus een kijkoperatie van de stembanden of in het gebied van de stembanden om te kijken wat er precies aan de hand is of om een bepaalde afwijking te verhelpen. In het eerste geval spreekt men van een “diagnostische microlaryngoscopie” In het tweede geval van een” therapeutische microlaryngoscopie.”

De operatie
De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Met een metalen buis door de mond en de keel worden de stembanden in beeld gebracht. Hiervoor moet het hoofd naar achteren worden gebogen om de stembanden goed te kunnen zien. Dit lukt niet altijd. Dit heeft te maken met de bouw van het mond/keel gebied, het aanwezig zijn van eigen tanden en ook beperkingen in de beweeglijkheid van de nek. Wanneer de stembanden in beeld zijn gebracht wordt de buis vastgezet met een zogenaamde borststeun en hierna wordt de microscoop ingesteld zodat de stembanden sterk vergroot kunnen worden gezien.

Met speciale lange instrumenten kan de KNO-arts vervolgens bij de stembanden komen. Hier kunnen eventueel monstertjes genomen worden voor verder onderzoek (biopten) of kleine afwijkingen verwijderd worden (b.v. poliepen of stembandknobbeltjes of andere afwijkingen). Als er biopten genomen zijn duurt het meestal 5 tot 7 dagen voordat de uitslag bekend is.

Stemrust
Als er afwijkingen van de stembanden zijn verwijderd of biopten zijn genomen van de stembanden kan het zijn dat de KNO-arts u 3 dagen stemrust voorschrijft. De dag van de operatie telt dan niet mee of telt mee als dag 0. Deze drie dagen is het verboden te fluisteren, te kuchen, met de keel te schrapen of te praten. Na een aantal dagen stemrust klinkt de stem meestal slecht. Dit is normaal en u hoeft hier niet van te schrikken. Uw stem zal geleidelijk beter worden.

Risico’s en complicaties
Complicaties na een operatie aan de stembanden zijn zeldzaam. Soms kan een nabloeding optreden of kunt u benauwd worden. Als dit gebeurt neem dan direct contact op met de polikliniek KNO. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 45 00.

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis op telefoonnummer: 0543 54 45 55.

Ook als u koorts krijgt boven de 38,5 graden Celcius vragen wij u direct contact op te nemen. Door warmte ontstaat er verwijding van de bloedvaten waardoor een bloeding kan ontstaan. Wij adviseren u niet te heet te douchen, geen gebruik te maken van sauna en zonnebank, bij warm weer niet in de zon te zitten of te lopen.

Zelden komt het voor dat de voortanden beschadigen door de metalen buis die tijdens de operatie ingebracht wordt. Om dit risico te verkleinen wordt tijdens de operatie een gebitsbeschermer ingebracht.

Adviezen na de operatie
Niet roken
Dit kan de stembanden ernstig beschadigen kort na de operatie.

Rust
Neem een week rust, hierna kunt u de meeste werkzaamheden weer uitvoeren afhankelijk van hoeveel u moet spreken.

Voedsel en drinken

Pijnstilling
Zo nodig kunt u paracetamol gebruiken maar meestal valt de pijn erg mee na deze ingreep. Bij het gebruik van paracetamol volgt u de adviezen in de gebruiksaanwijzing; neemt u bij voorkeur de tabletten opgelost in water in.

Vragen

Neemt u bij vragen gerust contact op met de polikliniek KNO-Heelkunde. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.15 tot 12.15 uur en van 13.15 tot 16.45 uur op telefoonnummer: 0543 54 45 00.

Tot slot
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling, bij de patiënteninformatie in de centrale hal en op de website.


Foldernummer: kno642 versie jan 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |