Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Functieafdeling
Interne geneeskunde

Klierpunctie

Klierpunctie

Hals / nek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Een klierpunctie wordt gedaan om de aard van een abnormale zwelling vast te stellen. De arts verzamelt met behulp van de punctie in de zwelling een kleine hoeveelheid cellen. De patholoog onderzoekt deze cellen vervolgens onder de microscoop.

Voorbereiding
Als u medicijnen gebruikt, dient u van tevoren te overleggen met uw behandelend arts of deze enkele dagen voor de punctie gestopt moeten worden. Ook wanneer u bloedverdunners gebruikt moet u dit tijdig van tevoren overleggen. Wij adviseren u om op de dag van het onderzoek gemakkelijke kleding aan te doen. Wij adviseren u eventuele halskettingen thuis te laten.

Onderzoek
De verpleegkundige vraagt u om uw hals vrij te maken van kleding. De arts legt uit wat er gaat gebeuren. Daarna gaat u op de onderzoekstafel liggen. Voordat de punctie begint, voelt de arts aan de zwelling in de hals (grootte, structuur, beweeglijkheid). Meestal krijgt u een opgerolde handdoek onder uw nek / schouders om uw hoofd achterover te houden. Op die manier komt de zwelling in de hals meer aan de oppervlakte te liggen, waardoor deze makkelijker aan te prikken is.

De arts houdt de zwelling vast en prikt erin met een dunne naald, die gekoppeld is aan een spuit. Gedurende enkele seconden verkrijgt de arts de cellen en eventueel vocht wat in de zwelling zit. Wij vragen u tijdens het aanprikken van de zwelling zo stil mogelijk te blijven liggen en niet te slikken. De punctie kan gevoelig zijn, maar het is niet zinvol om de punctieplaats te verdoven. De prik van de plaatselijke verdoving is namelijk net zo gevoelig.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten.

Nazorg
De punctieplaats kan nadien gevoelig zijn en er kan een zwelling in de hals ontstaan. Dit gaat meestal vanzelf over. Zeer zelden kan er een plaatselijke bloeding ontstaan (bijvoorbeeld bij het gebruik van bloedverdunners, wanneer deze niet tijdig gestopt zijn). Wanneer dit gebeurt, waarschuwt u meteen de arts of u belt met de Spoedeisende Hulp (SEH). De SEH is bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 45 55.

Uitslag

Tijdens de volgende controleafspraak op de polikliniek bespreekt uw specialist de uitslag van het onderzoek met u.

Verhinderd en vragen
Mocht u eventueel niet op de afgesproken tijd aanwezig kunnen zijn, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met de polikliniek Interne Geneeskunde, telefoonnummer: 0543 54 43 00, zodat een nieuwe afspraak gemaakt kan worden. Ook als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, kunt u gebruik maken van dit telefoonnummer. De polikliniek is bereikbaar op werkdagen van 8.30-16.30 uur.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: fun126 versie jan 18


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |