Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Laserbehandeling van de huid

Laserbehandeling van de huid

Nd-Yag-laser

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In overleg met uw arts hebt u besloten dat u een behandeling met de Lumenis One laser (oftewel: Nd-YAG-laser) zult ondergaan. Deze behandeling vindt plaats op de polikliniek Dermatologie. In deze folder vindt u informatie over de voorbereiding en de behandeling zelf, zodat u weet wat u kunt verwachten. De laser is geschikt voor het behandelen van rode, paarse en blauwe bloedvaatjes. Met name voor de blauwe vaatjes op het been.

Voorbereiding
U mag zes weken vóór de behandeling niet in contact zijn geweest met de zon of zonnebank. Dit geldt ook voor de periode van 6 weken ná de behandeling. Ook geen zelfbruinende crème gebruiken. Een beschermingsfactor 50, bijvoorbeeld op het gezicht gedurende een zomervakantie, behoort tot de mogelijkheden. Overleg dit met uw dermatoloog voordat u met een mogelijke behandeling begint. Op de dag van de behandeling graag geen make-up, dagcrème of bodylotion gebruiken. Wij adviseren u om gemakkelijke kleding te dragen. Sommige geneesmiddelen kunnen in combinatie met laserlicht ongewenste effecten hebben. Stel uw arts of verpleegkundige op de hoogte van uw medicatie. Ook als u start met nieuwe medicatie willen we dit graag weten.

Rode oppervlakkige vaatjes
De vaatjes reageren op het nauwkeurig afgestelde energieniveau van de laser. De lichtbundel van de laser dringt door de huid heen en wordt door de bloedvaten opgenomen. De kleur van het bloed speelt hierbij een belangrijke rol (andere instelling van deze laser). Door de warmte die ontstaat, stolt het bloed en wordt het vat vernietigd. Dit proces heeft geen invloed op het omliggende weefsel. Na verloop van tijd wordt het vat door het lichaam opgenomen en verdwijnt het.

Paarse / blauwe beenvaatjes

De Lumenis One Nd:YAG laser is met name geschikt om de blauwe en paarse beenvaatjes te behandelen.Deze laser kan door haar specifieke techniek de dieper gelegen blauwe beenvaatjes goed bereiken. Daarnaast werkt de Lumenis One met een gekoelde behandelkop (contactkoeling) en zorgt voor comfort tijdens de behandeling. Hierdoor kan er een hogere energie afgegeven worden zonder dat hierbij het omliggende weefsel ook beschadigd raakt.

Waarom zijn meerdere behandelingen noodzakelijk?
Afhankelijk van de conditie van de huid en het individuele probleem, kunnen er meerdere sessies geadviseerd worden. Sessies zullen na 4-6 weken plaats vinden. Het feit dat men na de behandeling direct weer aan het werk kan, is voor veel mensen een belangrijk voordeel. Uw dermatoloog kan u hier een verdere uitleg over geven.

Wat kan u verwachten tijdens en na de behandeling?
Een behandeling kan variëren afhankelijk van het gebied en soort behandeling. U krijgt een bril op om uw ogen te beschermen tegen het laserlicht. Een dun laagje gel zal op de huid aangebracht worden, zodat de huid wat gekoeld wordt. Met een gekoeld handstuk wordt laserenergie op uw huid gebracht. Sommige patiënten geven aan dat zij een licht warm kneepje voelen, vergelijkbaar met de aanraking van een elastiekje dat tegen de huid schiet. Verdoven is niet nodig. De meeste patiënten verdragen de behandeling goed. De huid zal wat rood worden, dit trekt gemiddeld binnen 2 tot 4 uur weg. Soms ontstaat er een lichte zwelling. Deze zwelling trekt gemiddeld binnen 1 à 2 dagen weg. In zeldzame gevallen kan blaarvorming optreden, zoals bij zonnebrand.

Bent u behandeld voor blauwe beenvaatjes?
In dit geval kan het heel goed zijn dat de blauwe beenvaatjes van kleur veranderen. Over het algemeen zullen ze donkerder worden. Dit hoort bij het behandelproces en het kan zijn dat dit 1 tot 4 weken zichtbaar is. Het is voor u prettig als u na de behandeling in de polikliniek en thuis een coldpack gebruikt om extra koeling te geven. Let op: nooit een coldpack direct op de huid aanbrengen (gebruik een washandje of iets dergelijks).

Na de behandeling
Zoals u hierboven hebt kunnen lezen, moet u gedurende minimaal 6 weken na de behandeling de zon of de zonnebank vermijden.

Resultaat
Na het behandelen van rode vaatjes is te verwachten dat na ongeveer 10 tot 14 dagen het gebied duidelijk minder zichtbaar is. Voor blauwe beenvaatjes geldt ongeveer 4 tot 6 weken. Let op: over het algemeen zijn meerdere behandelingen nodig.

Kosten
Om te bepalen of u voor vergoeding van deze behandeling in aanmerking komt verzoeken wij u vriendelijk contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Indien het een cosmetische ingreep betreft krijgt u een offerte toegestuurd. Hierna kunt u besluiten of u met de behandeling instemt.

Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Dermatologie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 42 75.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: der195 versie mei 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |