Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Laserbehandeling van na-staar

Laserbehandeling van na-staar

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij u is na-staar vastgesteld. In deze folder staat wat dat is, hoe vaak het voorkomt en wat een laserbehandeling voor u kan betekenen.

Wat is na-staar
Uw eigen lens bevindt zich in een flinterdun zakje, het lenskapsel. Bij een staaroperatie, een cataract extractie, wordt die lens verwijderd uit zijn kapsel en wordt een kunstlens teruggeplaatst in het oorspronkelijke kapsel. Na een staaroperatie kan het achterste deel van het kapsel wat troebel worden, waardoor de gezichtsscherpte opnieuw geleidelijk vermindert. Dit heet na-staar.

Hoe vaak komt na-staar voor
Hoe vaak na-staar voorkomt is afhankelijk van de operatietechniek en de soort kunstlens die bij de staaroperatie is gebruikt. Het materiaal van de kunstlens is afgelopen vijf jaar verbeterd. De moderne type lenzen geven veel minder kans op na-staar. Meer informatie vindt u op internet. Onderaan deze folder staat het adres.

Wat is Laser
Het woord laser is de Engelse afkorting van ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’. Een laser zendt een heel dunne, felle en zuivere lichtstraal uit. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven of weefsel te snijden. Er bestaan verschillende soorten lasers. Zij verschillen in kleur en sterkte van de lichtstraal. De verschillende lasers kennen diverse toepassingen. Voor na-staar behandeling wordt de Yag-laser gebruikt.

Laserstralen hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactiviteit. Door de uiterst dunne lichtstraal is het mogelijk te werken met grote nauwkeurigheid die bij een operatie niet is te bereiken. Laserbehandeling is daarom niet meer weg te denken uit de oogheelkunde.

De Laserbehandeling

Een laserbehandeling is een poliklinische behandeling. Op de polikliniek wordt de pupil met oogdruppels wijd gemaakt. Het oog wordt verdoofd met een druppel. Bij de behandeling wordt een glazen lensje op het hoornvlies geplaatst en vastgehouden door de oogarts. De laserstralen worden door deze lens heen gericht op de afwijking die moet worden behandeld. Bij patiënten met na-staar snijdt de Yag-laser in enkele minuten een gaatje in de na-staar, het kapsel.

Voorbereiding
U moet een half uur voor de behandeling aanwezig zijn omdat u eerst oogdruppels krijgt. Deze moeten een half uur inwerken. Wilt u zelf uw vervoer naar huis regelen. Zelf autorijden wordt afgeraden omdat na uw behandeling het gezichtsvermogen moet herstellen.

Tijdens de behandeling
De behandeling is pijnloos en duurt ongeveer 10 minuten.

Na de behandeling
Direct na de behandeling ziet u wellicht wat minder scherp door de oogdruppels en het onderzoek met het lensje. U krijgt geen oogverband. Meestal is na enkele uren herstel van het gezichtsvermogen merkbaar. Er zijn geen leefregels of maatregelen nodig als u weer thuis bent.

Controle

Een controle op de polikliniek is meestal niet nodig.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Oogheelkunde in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 -16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 45 50.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Voor deze folder is gebruik gemaakt van de tekst uit het Oogcentrum Deventer.


Foldernummer: oog245 versie okt 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |