Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Reumatologie

Leflunomide

Leflunomide

Medicijn bij reumatische aandoening

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw reumatoloog heeft u Leflunomide voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te gebruiken, is het belangrijk dat u er een aantal dingen over weet. In deze folder kunt u lezen over het medicijn Leflunomide en waar u op moet letten als u het gebruikt. Lees naast deze folder ook altijd de bijsluiter van de apotheek.

Doel van de behandeling
Leflunomide kan de oorzaak van uw reumatische aandoening niet wegnemen. U gebruikt Leflunomide om de ontsteking in uw gewrichten te remmen. De zwelling in de gewrichten, stijfheid en pijn nemen dan af. Dit kan de schade aan de gewrichten vertragen of voorkomen. Of het middel bij u goed werkt, merkt u pas als u het ongeveer 6 tot 12 weken gebruikt. Soms duurt het langer en bij sommige mensen werkt het medicijn helaas niet of onvoldoende.

Wijze van innemen
Leflunomide bestaat in tabletten van 10 mg en 20 mg. Meestal zal uw reumatoloog 20 mg per dag voorschrijven. De tablet slikt u in zijn geheel door met een glas water. U kunt dit doen op het moment dat u dit het beste uitkomt: na het eten of gewoon tussendoor. Het is wel belangrijk om Leflunomide op een vast tijdstip van de dag in te nemen.

Vergeten te nemen
Ben u een tablet vergeten in te nemen? Dan is dat geen probleem. Neem de tablet op dat moment in of als dat niet kan, in ieder geval zo snel mogelijk daarna. De volgende dag kunt u Leflunomide weer op uw vaste moment innemen.

Als u pas de volgende dag merkt dat u bent vergeten Leflunomide in te nemen, dan mag u die dag niet twee tabletten innemen om de 'schade' in te halen. Die dag neemt u gewoon 1 tablet.

Controle
Op het moment dat u begint met het innemen van Leflunomide, is het belangrijk dat u uw bloed regelmatig laat nakijken. Dit is om te onderzoeken of uw lever en nieren goed werken en of u genoeg rode en witte bloedlichaampjes in uw bloed heeft. In de beginperiode zal dit vaker zijn dan in een later stadium.
De uitslag hiervan is na enkele dagen bij uw reumatoloog bekend. U hoeft hiervoor niet te bellen of langs te komen. Uw reumatoloog neemt contact met u op als de uitslagen afwijkend zijn.

Verder is het goed om uw bloeddruk vooral in de eerste periode vaker te laten controleren. Leflunomide kán er namelijk voor zorgen dat uw bloeddruk gaat stijgen. U kunt uw bloeddruk laten controleren bij uw huisarts. De huisarts krijgt bericht van uw specialist dat u bent gestart met Leflunomide.

Mogelijke bijwerkingen
Sommige mensen kunnen in het begin last krijgen van bijwerkingen, die veelal vanzelf overgaan.

Bijwerkingen die kunnen optreden zijn:

Belangrijk
Neem contact op met de reumatoloog als één of meerdere bijwerkingen blijven aanhouden.

Combinatie met andere medicijnen
U kunt Leflunomide in combinatie met bijna alle medicijnen gebruiken. Er zijn enkele medicijnen die de werking van Leflunomide beïnvloeden. De apotheek attendeert u hierop en adviseert u hierin. Informeer daarnaast uw huisarts, specialist en de trombosedienst altijd over welke medicijnen u gebruikt.

Belangrijk: als u nieuwe medicijnen gebruikt, meld dit dan aan uw reumatoloog.

Combinatie met alcohol

Wees matig met alcoholgebruik; neem bij voorkeur niet meer dan één alcoholconsumptie per dag. In combinatie met het gebruik van Leflunomide kan alcohol aan de lever meer schade veroorzaken dan u normaal zou verwachten.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding
Neem minimaal twee jaar voordat u zwanger wilt worden contact op met uw reumatoloog of reumaverpleegkundige. Voor zover bekend, heeft Leflunomide geen ongunstige invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen.

Er is wel een verhoogde kans op aangeboren afwijkingen van het ongeboren kind. Daarom mag u Leflunomide niet gebruiken tijdens de zwangerschap. Zowel mannen als vrouwen moeten twee jaar voor een eventuele zwangerschap stoppen. Na het stoppen van de behandeling werkt Leflunomide nog een lange tijd door. Daarom is het belangrijk na het stoppen met Leflunomide nog 2 jaar lang voor betrouwbare anticonceptie te zorgen. Eventueel kan deze periode door het gebruik van bepaalde medicijnen verkort worden tot drie maanden.

Borstvoeding wordt afgeraden tijdens gebruik van Leflunomide. Het medicijn wordt in de moedermelk uitgescheiden. Als u onverwacht zwanger raakt tijdens het gebruik van Leflunomide, neem dan contact op met uw reumatoloog of huisarts.

Reizen en vaccinaties (inentingen)

Griepvaccinatie
De griepvaccinatie kunt u veilig via uw huisarts laten toedienen tijdens de behandeling met Leflunomide. Het bevat namelijk geen levend verzwakt vaccin. Het nemen van een griepvaccinatie wordt zelfs aanbevolen.

Reisvaccinaties

Heeft u een reis naar een (tropisch) land in de planning waarvoor reisvaccinaties nodig zijn (denk aan gebieden als Afrika en Zuid-Amerika) of gaat u naar een land zonder goede medische en hygiënische voorzieningen? Stel dan uw reumatoloog of reumaverpleegkundige hiervan tijdig op de hoogte.

Tijdens het gebruik van Leflunomide wordt inenting met ‘levend verzwakte vaccinaties’ afgeraden. Levend verzwakte vaccins zijn vaccins waarin de ziektekiem nog levend maar in sterk verzwakte vorm aanwezig is. Voorbeelden hiervan zijn vaccinaties tegen gele koorts, pokken, poliovirus, BCG (tegen tuberculose) en BMR (tegen bof, mazelen en rode hond).

Bij de apotheek kunt u een medicijnpaspoort halen. Als u ziek bent tijdens de vakantie kan de arts in het medicijnpaspoort zien welke medicijnen u gebruikt. Ook is het bij de (luchthaven)controle of douane een verantwoording voor de medicijnen die u bij u heeft.

Vragen
Heeft u vragen, neem dan telefonisch contact met ons op. U kunt bellen met de secretaresse van de polikliniek Reumatologie. Zij is op werkdagen bereikbaar van 8.00- 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 - 54 42 38.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: reu506 versie jan 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |