Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

Onderzoek naar ontstekingen in het lichaam (Leucocytenscan)

Onderzoek naar ontstekingen in het lichaam (Leucocytenscan)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Een leucocytenscan is een onderzoek naar eventuele ontstekingen in uw lichaam. Voor dit onderzoek maken wij gebruik van uw eigen witte bloedcellen, waaraan wij een radioactieve stof koppelen (= labelen). Witte bloedcellen hebben de eigenschap zich te verplaatsen naar plekken in het lichaam waar zich ontstekingen bevinden. Hiervan maken wij foto’s. De nucleair geneeskundige beoordeelt aan de hand van de foto’s of er in uw lichaam bepaalde ontstekingen zitten. In deze folder vindt u meer informatie over het onderzoek.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger of denkt u dit te zijn, neemt u dan contact op met de aanvragend arts. De arts bespreekt samen met u of het onderzoek kan doorgaan. Als u borstvoeding geeft, adviseren wij u gedurende 24 uur na de injectie met de licht radioactieve stof de voeding niet te geven. U kunt de borstvoeding afkolven en weggooien.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, geeft u dit dan tijdig door aan de afdeling Nucleaire geneeskunde. Wij maken een nieuwe afspraak met u. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 7.30 uur-16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 72.

Medicijnen

U kunt uw medicijnen op de gebruikelijke wijze innemen. Dit is niet van invloed op het onderzoek.

Voorbereiding
Wilt u voor dit onderzoek rekening houden met de volgende voorbereidingen:
Verloop van het onderzoek
Voor een leucocytenscan krijgt u 4 afspraken. Hieronder staat voor u het overzicht van deze afspraken. Alle afspraken zijn op de afdeling Nucleaire geneeskunde. De afdeling Nucleaire Geneeskunde vindt u op route 4.4 aan het einde van de gang van de Functieafdeling/Bloedafname. U loopt de gang in en belt achterin de gang aan bij de toegangsdeur. Een medewerker opent de deur voor u.

Laat een geldig identificatiebewijs zien als u zich bij de afdeling aanmeldt. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bent u nog niet ingeschreven of zijn uw gegevens gewijzigd? Meld dit dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.

Afspraak 1
vindt plaats op ……………………..… om 8.15 uur.
Het is belangrijk dat u nuchter bent voor uw afspraak. Dit betekent dat u ’s ochtends geen ontbijt neemt, maar wel uw medicatie innemen met een beetje water.

Tijdens uw eerste afspraak zal de medisch nucleair werker een infuus bij u inbrengen en bloed afnemen. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Daarna kunt u meteen weer gaan eten en drinken. Uw bloed wordt naar een laboratorium in Zwolle gestuurd en daar wordt een radioactieve stof gekoppeld aan uw bloed (labelen).

Afspraak 2 vindt plaats op dezelfde dag tussen 12.30 en 13.30 uur.
De medewerker belt van te voren de juiste tijd door. Tijdens deze afspraak krijgt u het gelabelde bloed weer terug.

Afspraak 3 vindt plaats op dezelfde dag om ongeveer 15.30 uur.
Tijdens deze afspraak maken wij foto’s. Hiervoor moet u ongeveer 45 minuten stil onder de camera liggen.

Afspraak 4 vindt plaats op de volgende dag om ongeveer 8.30 uur. Tijdens deze afspraak maken wij weer foto’s. Dit zal ongeveer 45 minuten duren.

Nazorg
De soort en de hoeveelheid straling die u bij dit onderzoek krijgt, zijn niet nadelig voor u of de mensen in uw omgeving. De radioactieve vloeistof is snel uit uw lichaam verdwenen en u hoeft thuis geen maatregelen te nemen. De totaal opgelopen hoeveelheid straling is te vergelijken met het maken van één röntgenfoto.
Bijwerkingen
Bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Informatie hierover is aanwezig op de afdeling Nucleaire geneeskunde. De medewerkers geven u graag een toelichting.

Uitslag
De uitslag van het onderzoek bespreekt de arts met u tijdens uw eerstvolgende afspraak. Als u in het ziekenhuis ligt, bespreekt de arts de uitslag met u op de afdeling.

Vragen

Hebt u nog vragen, stelt u deze dan gerust bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire geneeskunde. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 7.30-16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 72.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: nuc058 versie apr 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |