Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Lichttherapie met PUVA

Lichttherapie met PUVA

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het volgen van lichttherapie. Zoals bekend heeft zonlicht een gunstig effect op verschillende huidziekten. Dit effect is grotendeels toe te schrijven aan een bepaald spectrum uit het zonlicht, namelijk het ultraviolet (UV) licht. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het UV-A (langgolvig licht) en UV-B licht (kortgolvig licht). Op grond van verschillende overwegingen zal voor u de keus gemaakt worden of u behandeld wordt met UV-A of UV-B.

De behandeling
Deze informatiefolder gaat verder in op de behandeling met UV-A licht. Indien u behandeld wordt met UV-A licht, wordt de belichting gecombineerd met medicamenten, aangezien UV-A alléén niets doet. Door deze medicamenten, Psoralenen genoemd, wordt de huid gevoeliger voor UV-A licht. Deze wijze van behandelen (Psoraleen en UV-A) heeft de naam PUVA gekregen. De psoralenen worden opgelost in een bad.

Een kwartier vóór de belichting gaat u in dit bad (gehele lichaam of alleen handen/voeten). (BadPUVA). Let op! Voordat u in bad gaat, smeert u uw gezicht in met zonnebrandcrème factor 50 (deze ligt in de badkamer voor u klaar). Het is belangrijk, dat u dit bij elke behandeling doet en dus niet vergeet!

Aanwijzingen

Behandeling met PUVA is in het begin 2 tot 3 maal per week. Bij goed resultaat wordt afgebouwd naar 1 tot 2 keer per week, vervolgens 1 keer per 2 weken etc. Per keer duurt de belichting een paar minuten; de belichtingsduur per keer wordt langzaam opgevoerd. In totaal duurt de Bad Puva behandeling ongeveer een half uur. Omdat UV-A ook in zonlicht voorkomt en u extra gevoelig wordt voor UV-A door de medicamenten is het volgende van belang:
Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Dermatologie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30-16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 42 75.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: der214 versie jan 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |