In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het volgen van lichttherapie. Deze folder geeft u informatie over de behandeling.
Zoals bekend heeft zonlicht een gunstig effect op verschillende huidziekten. Dit effect is grotendeels toe te schrijven aan een bepaald spectrum uit het zonlicht, namelijk het ultraviolet (UV) licht. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het UV-A (langgolvig licht) en UV-B licht (kortgolvig licht). Op grond van verschillende overwegingen zal voor u de keus gemaakt worden of u behandeld wordt met UV-A of UV-B.
De behandeling
Deze informatie folder gaat verder in op de behandeling met UV-B therapie. Deze therapie wordt toegepast wegens de ontstekingsremmende werking van ultraviolet licht op bepaalde huidziekten. Voorbeelden hiervan zijn:
- eczeem;
- psoriasis;
- prurigo;
- onverklaarbare jeuk over het gehele lichaam;
- vitiligo (witte plekken op de huid).
U kunt behandeld worden in een staande lichtcabine indien het gehele lichaam belicht moet worden. Bij aandoeningen voornamelijk gelokaliseerd op handen en voeten wordt de zogenaamde deelbelichting toegepast: alleen de handen en voeten worden dan belicht met apparatuur speciaal voor handen en/of voeten. Bij UV-B therapie zijn geen medicamenten nodig om de huid gevoelig te maken voor het UV-B licht.
Aanwijzingen - Behandeling met UV-B is meestal 3 tot 5 maal per week: behandeling op twee opeenvolgende dagen is dus mogelijk. Bij goed resultaat hoeft bij deze lichttherapie niet afgebouwd te worden in frequentie. Men kan aan het eind van de kuur dus ineens stoppen.
- Per keer duurt de behandeling een paar minuten; de belichtingsduur wordt langzaam opgevoerd tot maximaal 12 minuten. Een kuur kan ongeveer 3 maand tot een halfjaar in beslag nemen.
- Tijdens de belichting moet u een door de verpleegkundige ter beschikking gestelde speciale bril dragen (het zogenaamde “hoogtezonbrilletje”).
- U kunt altijd de cabine verlaten door de deur van binnenuit open te duwen. Ook hangt er in de cabine een koordje waarmee u de verpleegkundige kunt waarschuwen in geval van nood.
- Sommige geneesmiddelen kunnen in combinatie met UV-licht ongewenste effecten hebben. Daarom verzoeken wij u de verpleegkundige op de hoogte te stellen welke medicijnen u gebruikt. Ook als u start met nieuwe medicijnen, willen we dit graag weten.
- Wij raden u af om vóór de behandeling de huid in te zalven, zonder voorafgaand advies van de arts of verpleegkundige hierover. Cremor lanette is wel toegestaan.
Het is bekend dat langdurige blootstelling van de huid aan zonlicht (met name aan UV-A licht) een versnelde veroudering van de huid en ook (overigens zeer goed te behandelen) huidgezwelletjes kan veroorzaken. Ook bij langdurige lichttherapie zijn zulke verschijnselen niet uitgesloten. Daarom stellen wij grenzen aan de duur van de lichtbehandeling. Toch is het aan te raden dat u voor de zekerheid, na de behandelingsperiode, zelf het oog houdt op ongewone plekjes op uw huid en bij het optreden daarvan de arts raadpleegt.
- Mannen moeten hun geslachtsdelen in de cabine beschermen met een onderbroek of slip omdat er een verhoogde kans op kwaadaardige gezwellen bestaat bij belichting ervan met ultraviolette stralen. Dit dient altijd dezelfde onderbroek of hetzelfde model onderbroek te zijn.
- Vermijd op de dag van behandeling zonlicht. Tijdens de duur van de behandeling moet sowieso uitvoerige blootstelling aan zonlicht, zonnebank of solarium vermeden worden, om verbranding te voorkomen.
- Voorafgaand aan elke lichtbehandeling zal de verpleegkundige vragen of de huid na de vorige belichting enige roodheid teweeg heeft gebracht. Een lichte roodheid ten gevolge van de behandeling is geheel normaal. Bij roodheid die hinder of zelfs pijn geeft wordt het tijdschema voor de belichting aangepast. Ook als de roodheid (“verbranding”) langer dan 24 uur aanhoudt moet dit worden gemeld aan de verpleegkundige. Het is dus van belang aan de verpleegkundige te melden hoe uw huid de vorige keer gereageerd heeft!
- Na de behandeling wordt de huid in het algemeen wat droger door de belichting. De huid kan enigszins strak gaan aanvoelen. Wij raden u aan in dat geval na de behandeling of ’s avonds uw huid in te vetten. U kunt voor een goede huidcrème of –zalf de verpleegkundige om advies vragen en zo nodig een recept krijgen.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Dermatologie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 42 75.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl