Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Lichttherapie met UV-B

Lichttherapie met UV-B

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het volgen van lichttherapie. Deze folder geeft u informatie over de behandeling.

Zoals bekend heeft zonlicht een gunstig effect op verschillende huidziekten. Dit effect is grotendeels toe te schrijven aan een bepaald spectrum uit het zonlicht, namelijk het ultraviolet (UV) licht. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het UV-A (langgolvig licht) en UV-B licht (kortgolvig licht). Op grond van verschillende overwegingen zal voor u de keus gemaakt worden of u behandeld wordt met UV-A of UV-B.

De behandeling
Deze informatie folder gaat verder in op de behandeling met UV-B therapie. Deze therapie wordt toegepast wegens de ontstekingsremmende werking van ultraviolet licht op bepaalde huidziekten. Voorbeelden hiervan zijn:
U kunt behandeld worden in een staande lichtcabine indien het gehele lichaam belicht moet worden. Bij aandoeningen voornamelijk gelokaliseerd op handen en voeten wordt de zogenaamde deelbelichting toegepast: alleen de handen en voeten worden dan belicht met apparatuur speciaal voor handen en/of voeten. Bij UV-B therapie zijn geen medicamenten nodig om de huid gevoelig te maken voor het UV-B licht.

Aanwijzingen
Het is bekend dat langdurige blootstelling van de huid aan zonlicht (met name aan UV-A licht) een versnelde veroudering van de huid en ook (overigens zeer goed te behandelen) huidgezwelletjes kan veroorzaken. Ook bij langdurige lichttherapie zijn zulke verschijnselen niet uitgesloten. Daarom stellen wij grenzen aan de duur van de lichtbehandeling. Toch is het aan te raden dat u voor de zekerheid, na de behandelingsperiode, zelf het oog houdt op ongewone plekjes op uw huid en bij het optreden daarvan de arts raadpleegt.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Dermatologie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 42 75.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nlFoldernummer: der209 versie jan 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |