Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie

Lumbaalpunctie

Lumbaalpunctie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
U heeft een afspraak voor een lumbale punctie (LP, ruggenprik). Bij dit onderzoek neemt de neuroloog met een naald hersenvocht (liquor) weg uit het onderste deel van het harde hersenvlies, dat rond het ruggenmerg en de hersenen zit. Dit hersenvocht staat in verbinding met de ruimte rond de hersenen. Daarom kunnen bepaalde afwijkingen aan bijvoorbeeld de hersenen worden gemeten door het afnemen van hersenvocht in de onderrug. U wordt voor dit onderzoek enkele uren opgenomen (dagopname), tenzij u reeds opgenomen bent.

Doel
Er kunnen veel redenen zijn om een lumbaalpunctie uit te voeren. Met het vocht kan onderzoek worden gedaan naar bijvoorbeeld ontsteking, kwaadaardige cellen, aanwijzingen voor een doorgemaakte bloeding in het hoofd of naar bijvoorbeeld een verhoogde hersendruk. Uw specialist zal de exacte reden voor het onderzoek met u bespreken.

Voorbereiding
Indien u bloedverdunners gebruikt, wilt u dit dan melden aan de specialist? Zeker wanneer u Fraxiparine, Dalteparine, Marcoumar, Fenprocoumon, Acenocoumarol, Sintrom, Sintrommitits, Dabigatran of Pradaxa gebruikt, zal de toediening tijdelijk gestaakt dienen te worden. Bij het gebruik van andere middelen kan de ruggenprik meestal ongestoord doorgaan.

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op uw zij, of u zit op de rand van het bed. In beide gevallen moet u de rug zo krom mogelijk maken. Met een kromme rug is de prik namelijk een stuk makkelijk uit te voeren. De behandelaar zal eerst de huid ontsmetten. Pas hierna volgt de prik. Als de naald eenmaal op de goede plaats zit, voelt u hier nog maar weinig van. Soms wordt er verdoofd. Nadat er voldoende vocht is afgenomen, haalt de behandelaar de naald er weer uit en plakt een pleister op de prikplaats. Soms wordt er na de prik nog bloed geprikt uit de arm. Dit is nodig om de samenstelling van bloed en hersenvocht te kunnen vergelijken.

Het hele onderzoek duurt 15 tot 30 minuten. Vaak moet u na het onderzoek nog enige tijd blijven liggen.

Nazorg en adviezen

Tot slot
De uitslag van het onderzoek bespreekt uw neuroloog met u op de polikliniek. U krijgt bij ontslag hiervoor een controleafspraak.

Vragen
Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, aarzel dan niet om deze te stellen. U kunt hiervoor contact opnemen met de afdeling Neurologie, 0543 54 45 25 of met het secretariaat van de polikliniek Neurologie. Het secretariaat is bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 16.30 uur op telefoonnummer 0543 54 45 20.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: neu479 versie mrt 17


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |