Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

Maagdarminfectie bij kinderen

Maagdarminfectie bij kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij uw kind is een maagdarminfectie geconstateerd. In deze folder kunt u informatie lezen over deze infectie en de gevolgen ervan.

Maagdarminfectie
Een maagdarminfectie wordt vaak veroorzaakt door een virus. Enkele virussen zijn: het Rotavirus, Norovirus en het Adenovirus. Deze virussen zijn vaak de belangrijkste oorzaken van braken en diarree. Hierdoor kunnen vooral jonge kinderen uitgedroogd raken. Een dergelijk virus kan daarom bij jonge kinderen ziekenhuisopname noodzakelijk maken. Soms veroorzaakt het virus ook diarree bij reizigers, ouderen en verzorgers van kleine kinderen.

Oorzaak
De infectie wordt meestal overgedragen via de faecaal-orale route, dat wil zeggen van de ontlasting van de drager naar de mond van de nieuwe patiënt, door verontreinigd drinkwater (in het buitenland) of door inademing van het virus uit de lucht. Als het virus op de handen zit, kan het uren blijven leven. Op bijvoorbeeld speelgoed en aanrechtbladen kan het zelf dagen actief blijven.

Verschijnselen
De tijd tussen de besmetting en de eerste symptomen (incubatieperiode) van deze maagdarminfecties is ongeveer 2 dagen. De aandoening wordt gekenmerkt door:
Uitdroging wordt onder andere gekenmerkt door:

Wie eenmaal met één van deze virussen geïnfecteerd is geweest, heeft bij latere infecties minder ernstige gevolgen dan bij de eerste keer.

Diagnose
Wie besmet is met één van deze virussen, scheidt miljarden deeltjes van het virus uit via de ontlasting. De diagnose kan gesteld worden door de ontlasting te onderzoeken op viruseiwitten. Om de mate van uitdroging te beoordelen is er soms bloedonderzoek nodig.

Behandeling
Er zijn op dit moment geen medicijnen om besmetting te voorkomen en ook niet om te behandelen. Behandeling is gericht op het voorkómen van uitdroging en bestaat dus uit het toedienen van vocht en aanpassen van de voeding.

Raakt het kind toch uitgedroogd, dan is opname in het ziekenhuis nodig. Om te zorgen dat uw kind voldoende vocht binnen krijgt en houdt, wordt er via een sonde (slangetje in de maag) ORS gegeven. Soms lukt zelf drinken van ORS nog. ORS is een combinatie van zouten en (druiven)suiker, waardoor het vocht beter vastgehouden wordt. Alleen bij ernstige uitdroging is een infuus nodig voor de vochttoediening.

Op afspraak van de kinderarts mag uw kind ook weer soepstengels, crackers, etc. eten en slappe thee, verdunde appelsap en ranja drinken. Daarna gaat het over op een licht verteerbaar/ lactosebeperkt dieet.

Voorzorgsmaatregelen

Algemene maatregelen zijn onder andere een goede hygiëne, zoals:
Licht verteerbaar - lactose beperkt voedingsadvies
Doel van dit advies is dat maag en darmen kunnen genezen. Dit voedingsadvies bevat daarom zo min mogelijk prikkelende en moeilijk te verteren stoffen. Ieder mens reageert anders op bepaalde voedingsmiddelen. Er worden daarom hier algemene richtlijnen gegeven. Zorg voor afwisseling, geef dus niet alleen maar (verdunde) appelsap Beperk de zoete melkproducten, zure melkproducten mogen wel.

Broodmaaltijd
Warme maaltijd
Tussendoor
Dit dieet moet worden gehanteerd tot de ontlasting weer normaal is, meestal na 3 tot 5 dagen.

Toestemming voor een behandeling door kind en/of ouders
Volgens de WGBO (Wet Geneeskundige Behandelovereenkomst) mag een behandeling alleen worden uitgevoerd als daar toestemming voor is gegeven door kind en/of ouders. Wie deze toestemming geeft is afhankelijk van de leeftijd van het kind. Om toestemming te kunnen geven moet een kind of jongere en zijn/haar ouders de informatie van de behandelaar krijgen. Deze bespreekt in begrijpelijke taal:
Kinderen jonger dan twaalf jaar
Meer over toestemming en informeren
Naast rechten, heb je als patiënt ook plichten. U moet de zorgverlener altijd voldoende informeren, zodat deze een goede diagnose kan stellen. Meer informatie over deze rechten en plichten voor ouders, patiënten en hulpverleners vindt u op:
en in de folder De rechten en plichten van de patiënt, verkrijgbaar op de afdeling en bij Patiënteninformatie in de centrale hal.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, aarzel dan niet om deze te stellen. U kunt hiervoor contact opnemen met de afdeling Top telefoonnummer: 0543 54 44 95.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft uw kind recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: kin582 versie apr 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |