Bij uw kind is een maagdarminfectie geconstateerd. In deze folder kunt u informatie lezen over deze infectie en de gevolgen ervan.
MaagdarminfectieEen maagdarminfectie wordt vaak veroorzaakt door een virus. Enkele virussen zijn: het Rotavirus, Norovirus en het Adenovirus. Deze virussen zijn vaak de belangrijkste oorzaken van braken en diarree. Hierdoor kunnen vooral jonge kinderen uitgedroogd raken. Een dergelijk virus kan daarom bij jonge kinderen ziekenhuisopname noodzakelijk maken. Soms veroorzaakt het virus ook diarree bij reizigers, ouderen en verzorgers van kleine kinderen.
OorzaakDe infectie wordt meestal overgedragen via de faecaal-orale route, dat wil zeggen van de ontlasting van de drager naar de mond van de nieuwe patiënt, door verontreinigd drinkwater (in het buitenland) of door inademing van het virus uit de lucht. Als het virus op de handen zit, kan het uren blijven leven. Op bijvoorbeeld speelgoed en aanrechtbladen kan het zelf dagen actief blijven.
VerschijnselenDe tijd tussen de besmetting en de eerste symptomen (incubatieperiode) van deze maagdarminfecties is ongeveer 2 dagen. De aandoening wordt gekenmerkt door:
- braken;
- waterige diarree gedurende 3 tot 8 dagen;
- koorts;
- buikpijn;
- soms uitdroging, als door braken en diarree veel vocht verloren wordt.
Uitdroging wordt onder andere gekenmerkt door:
- een droge mond;
- een aantal uren geen natte luier of ander teken dat het kind geplast heeft;
- extreme lusteloosheid of zwakheid;
- huilen zonder tranen.
Wie eenmaal met één van deze virussen geïnfecteerd is geweest, heeft bij latere infecties minder ernstige gevolgen dan bij de eerste keer.
DiagnoseWie besmet is met één van deze virussen, scheidt miljarden deeltjes van het virus uit via de ontlasting. De diagnose kan gesteld worden door de ontlasting te onderzoeken op viruseiwitten. Om de mate van uitdroging te beoordelen is er soms bloedonderzoek nodig.
BehandelingEr zijn op dit moment geen medicijnen om besmetting te voorkomen en ook niet om te behandelen. Behandeling is gericht op het voorkómen van uitdroging en bestaat dus uit het toedienen van vocht en aanpassen van de voeding.
Raakt het kind toch uitgedroogd, dan is opname in het ziekenhuis nodig. Om te zorgen dat uw kind voldoende vocht binnen krijgt en houdt, wordt er via een sonde (slangetje in de maag) ORS gegeven. Soms lukt zelf drinken van ORS nog. ORS is een combinatie van zouten en (druiven)suiker, waardoor het vocht beter vastgehouden wordt. Alleen bij ernstige uitdroging is een infuus nodig voor de vochttoediening.
Op afspraak van de kinderarts mag uw kind ook weer soepstengels, crackers, etc. eten en slappe thee, verdunde appelsap en ranja drinken. Daarna gaat het over op een licht verteerbaar/ lactosebeperkt dieet.
VoorzorgsmaatregelenAlgemene maatregelen zijn onder andere een goede hygiëne, zoals:
- regelmatig de handen goed wassen, vooral na mogelijk contact met ontlasting;
- speelgoed indien mogelijk desinfecteren;
- tijdens ziekenhuisopname worden de regels van contactisolatie toegepast. Hiervoor krijgt u richtlijnen mee.
Licht verteerbaar - lactose beperkt voedingsadviesDoel van dit advies is dat maag en darmen kunnen genezen. Dit voedingsadvies bevat daarom zo min mogelijk prikkelende en moeilijk te verteren stoffen. Ieder mens reageert anders op bepaalde voedingsmiddelen. Er worden daarom hier algemene richtlijnen gegeven. Zorg voor afwisseling, geef dus niet alleen maar (verdunde) appelsap Beperk de zoete melkproducten, zure melkproducten mogen wel.
Broodmaaltijd- brood, beschuit, crackers, toast;
- dun besmeren met boter;
- beleggen met jonge kaas, smeerkaas, met mate jam en appelstroop, muisjes;
- slappe thee, karnemelk, yoghurt (geen zoete melkproducten), verdunde appelsap, sterk verdunde roosvicee.
Warme maaltijd- niet gekruide bouillon;
- alle soorten vlees, mits niet hard gebakken of sterk gekruid;
- geen sterk gekruide jus;
- gekookte aardappelen, aardappelpuree, witte rijst, macaroni;
- gekookte groente, géén prei, ui, paprika, spruiten en koolsoorten;
- kwark of yoghurt.
Tussendoor- slappe thee, verdunde appelsap, karnemelk, yoghurt, bessensap, water, verdunde ranja of roosvicee;
- biscuit, crackers, soepstengels, lange vingers, ontbijtkoek (mits niet te sterk gekruid);
- rijp fruit, bijvoorbeeld peer, appel, meloen.
Dit dieet moet worden gehanteerd tot de ontlasting weer normaal is, meestal na 3 tot 5 dagen.
Toestemming voor een behandeling door kind en/of ouders
Volgens de WGBO (Wet Geneeskundige Behandelovereenkomst) mag een behandeling alleen worden uitgevoerd als daar toestemming voor is gegeven door kind en/of ouders. Wie deze toestemming geeft is afhankelijk van de leeftijd van het kind. Om toestemming te kunnen geven moet een kind of jongere en zijn/haar ouders de informatie van de behandelaar krijgen. Deze bespreekt in begrijpelijke taal:
- het doel en de aard van het onderzoek of behandeling;
- de te verwachten resultaten;
- de mogelijke risico's;
- eventueel alternatieve behandelingen.
Kinderen jonger dan twaalf jaar- aan u en aan het kind moet worden verteld wat er aan de hand is en wat er aan kan worden gedaan;
- het zijn de ouders die toestemming moeten geven voor een onderzoek of behandeling.
Meer over toestemming en informerenNaast rechten, heb je als patiënt ook plichten. U moet de zorgverlener altijd voldoende informeren, zodat deze een goede diagnose kan stellen. Meer informatie over deze rechten en plichten voor ouders, patiënten en hulpverleners vindt u op:
en in de folder
De rechten en plichten van de patiënt, verkrijgbaar op de afdeling en bij Patiënteninformatie in de centrale hal.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, aarzel dan niet om deze te stellen. U kunt hiervoor contact opnemen met de afdeling Top telefoonnummer: 0543 54 44 95.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft uw kind recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder
De rechten en plichten van de patiënt. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl