Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Nucleaire Geneeskunde


Onderzoek naar maagslijmvlies in de darmen (Meckels divertikelscan)

Onderzoek naar maagslijmvlies in de darmen (Meckels divertikelscan)


Inleiding
Een Meckels divertikelscan is een onderzoek naar functionerend maagslijmvlies in de darmen. Wij dienen u een licht radioactieve vloeistof toe, die zich in uw darmen verspreidt. Hiervan maken wij foto’s. De nucleair geneeskundige bekijkt deze foto’s en beoordeelt of er maagslijmvlies in uw darmen zichtbaar is. In deze folder vindt u meer informatie over het onderzoek.

Zwangerschap en borstvoeding
Bent u zwanger of denkt u dit te zijn, neemt u dan contact op met de aanvragend arts. De arts bespreekt dan samen met u of het onderzoek kan doorgaan. Als u borstvoeding geeft, adviseren wij u gedurende 24 uur na de injectie de voeding niet te geven, vanwege de licht radioactieve vloeistof. U kunt deze afkolven en weggooien.

Afspraak
Het onderzoek vindt plaats op ……..….................. om ……………….uur.
De afdeling Nucleaire Geneeskunde vindt u op route 4.4 aan het einde van de gang van de Functieafdeling/Bloedafname. U loopt de gang in en belt achterin de gang aan bij de toegangsdeur. Een medewerker opent de deur voor u.

Laat een geldig legitimatiebewijs zien als u zich bij de afdeling aanmeldt. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bent u nog niet ingeschreven of zijn uw gegevens gewijzigd? Meld dit dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, geeft u dit dan tijdig door aan de afdeling Nucleaire geneeskunde. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 7.30-16.30 uur op telefoonnummer 0543 54 42 72.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen voor uw darmen, dan dient u 3 dagen vóór het onderzoek hiermee te stoppen. De rest van de medicijnen kunt u op de gebruikelijke wijze innemen. Dit is niet van invloed op het onderzoek.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

Let op:
De radioactieve vloeistof is speciaal voor uw onderzoek gemaakt. De vloeistof is beperkt houdbaar. Het is daarom belangrijk dat u op de dag van het onderzoek op tijd aanwezig bent.

Voorbereiding
De volgende punten zijn belangrijk om het onderzoek goed te laten verlopen:
Onderzoek
Bij aankomst op de afdeling Nucleaire geneeskunde meldt u zich door op de bel te drukken. Een medisch nucleair medewerker neemt u mee naar de ruimte waar de foto’s gemaakt worden.
U ligt op uw rug op de onderzoektafel met twee camerakoppen om het lichaam, één aan de voorkant en één aan de achterkant. U krijgt een infuus in een bloedvat in uw arm. Via dit infuus dient de medisch nucleair werker eerst een medicijn toe, waardoor de darmactiviteit vermindert en vervolgens een licht radioactieve vloeistof. Daarna start de medisch nucleair werker met het maken van de foto’s. Wilt u proberen om zo stil mogelijk te blijven liggen. Na afloop van het onderzoek verwijdert de medisch nucleair werker het infuus.

Nazorg
De soort en de hoeveelheid straling die u bij dit onderzoek krijgt, zijn niet nadelig voor u of de mensen in uw omgeving. De radioactieve vloeistof is snel uit uw lichaam verdwenen en u hoeft thuis geen maatregelen te nemen. De totaal opgelopen hoeveelheid straling is te vergelijken met het maken van één röntgenfoto.
Bijwerkingen
Bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Informatie hierover is aanwezig op de afdeling Nucleaire geneeskunde. De medewerkers geven u graag een toelichting.

Uitslag
De uitslag van het onderzoek bespreekt de arts met u tijdens uw eerstvolgende afspraak. Als u in het ziekenhuis ligt, bespreekt de arts de uitslag met u op de afdeling.

Vragen
Hebt u nog vragen, stelt u deze dan gerust bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire geneeskunde. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 7.30–16.30 uur op telefoonnummer 0543 54 42 72.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Tot slot
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl


Foldernummer: nuc062 versie mrt 20


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®