Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Verloskunde
Gynaecologie

Met een ballonkatheter naar huis

Met een ballonkatheter naar huis

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Je gynaecoloog of klinisch verloskundige heeft samen met je besloten dat je een ballonkatheter krijgt en dat je daarna naar huis mag. In deze folder lees je wat dit inhoudt en wat je kan verwachten.

Baarmoedermond rijpen
Er is samen met jou besloten dat jouw bevalling wordt ingeleid. Om een bevalling te kunnen inleiden is het belangrijk dat de baarmoedermond ‘rijp’ is. De rijpheid van de baarmoedermond is onder andere afhankelijk van de stand, soepelheid, lengte en opening van de baarmoedermond en de indaling van het hoofdje van de baby. De gynaecoloog of verloskundige heeft vastgesteld dat je baarmoedermond nog niet rijp is. Daarom krijg je een ballonkatheter. Een ballonkatheter is een flexibel slangetje met aan het uiteinde een ballon welke opgeblazen wordt. Rijpen met een ballonkatheter is een veilige methode voor zowel moeder als kind.

Afspraak
Na je afspraak op de polikliniek of afdeling Verloskunde, krijg je direct een afspraak voor het plaatsen van de ballonkatheter.

Meenemen
Voor je afspraak heb je een geldig identificatiebewijs nodig (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument). Verder vragen we je voor de zekerheid de spullen mee te nemen die je klaar hebt staan voor het geval je naar het ziekenhuis moet voor de bevalling: Waar melden
Je meldt je op de afgesproken dag om 11.00 uur bij de balie van de afdeling Verloskunde (route 6.1).

Duur van behandeling
Na het plaatsen van een ballonkatheter, wordt altijd een hartfilmpje gemaakt van minimaal 30 minuten. Je bent in totaal ongeveer 2 à 3 uur in het ziekenhuis.

Voor het plaatsen van de ballonkatheter
Een verpleegkundige brengt je naar een kamer. Zij voert enkele controles bij je uit en sluit het hartfilmpje voor de baby aan. Hiermee controleren we de conditie van de baby en wordt eventuele weeën activiteit in beeld gebracht.

Het plaatsen van de ballonkatheter
De gynaecoloog of klinisch verloskundige controleert met een inwendig onderzoek of je baarmoedermond rijp is. Het kan zijn dat je baarmoedermond toch rijp is. Dan wordt besloten geen ballonkatheter te plaatsen.

Als je baarmoedermond nog niet rijp is, krijg je een ballonkatheter. Deze wordt vaginaal ingebracht en komt tussen de baarmoedermond en hoofdje van de baby te zitten (zie onderstaande afbeelding). Bij het plaatsen wordt meestal een eendenbek gebruikt. De ballon wordt gevuld met water. Door de druk van de ballon ontstaat er wat ontsluiting en komt het hormoon prostaglandine vrij. Prostaglandine zorgt voor het weker en korter worden van de baarmoedermond.

Afbeelding ballonkatheter
Bron: NVOG


Na het plaatsen van de ballonkatheter
Wanneer de situatie het toelaat, mag je naar huis. Je kunt met de ballonkatheter gewoon naar het toilet, onder de douche en rondlopen. Ga niet meer in bad en heb geen geslachtsgemeenschap. Dit kan infecties veroorzaken. Als je geen ballonkatheter heeft gekregen, mag je naar huis. De volgende dag kom je terug voor de inleiding van de bevalling. Hierover leest je verderop in deze folder meer.

Bijwerkingen
Na het plaatsen van de ballonkatheter kun je (een van) de volgende klachten ervaren:Dit is normaal. Vaak zakken deze klachten na enkele uren af.

Weeën herkennen
Het kan zijn dat na het inbrengen van de ballonkatheter de weeën starten. Dit gebeurt maar in enkele gevallen, meestal blijft het bij pijn en harde buiken. Soms is het moeilijk om te beoordelen of je weeën hebt. Weeën zijn pijnlijke harde buiken. Ze komen en gaan regelmatig om de 3 à 4 minuten en houden ongeveer 60 seconden aan. Afleiding, rondlopen of ontspanning door bijvoorbeeld een warme douche kunnen helpen. Je mag eventueel 4 keer per dag 1000 mg paracetamol gebruiken. Als de weeën om de 5 minuten komen en 60 seconden aanhouden, neem dan contact op met het ziekenhuis.

Ballonkatheter laat los
In enkele gevallen valt de ballonkatheter uit je vagina. Dit kan even schrikken zijn, maar is eigenlijk een goed teken. Je hoeft dan niet te bellen, tenzij er ook sprake is van één van onderstaande situaties.

Wanneer contact opnemen
Neem contact op met de klinisch verloskundige via telefoonnummer 0543 54 41 85 in de volgende gevallen:De volgende dag: controle en inleiding
Je meldt zich de dag nadat je ballonkatheter is geplaatst om 7.30 uur aan de balie van de afdeling Verloskunde (route 6.1). Je wordt opgenomen en naar een kamer gebracht door een verpleegkundige. Zij voert enkele controles bij je uit en sluit het hartfilmpje voor de baby aan. Vervolgens controleert een klinisch verloskundige (of gynaecoloog) met een inwendig onderzoek of de baarmoedermond rijp genoeg is. In dat geval wordt de ballon verwijderd en worden, als het mogelijk is, direct de vliezen kunstmatig gebroken. Daarna krijg je een infuus met weeënopwekkers.

Als de baarmoeder nog niet rijp genoeg is
Als blijkt dat je baarmoedermond na het plaatsen van de ballonkatheter nog niet rijp genoeg is, is inleiden van de bevalling niet mogelijk. Samen met de gynaecoloog wordt besproken of je eventueel extra tabletten krijgt. Hierbij mag je niet meer naar huis.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie en voorlichtingsvideo's op: www.degynaecoloog.nl/informatiefilms/bevalling/.

Vragen

Voor meer informatie kun je ook bellen met de klinisch verloskundige. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 0543 54 41 85.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heb je als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kun je vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.


Foldernummer: vlk030 versie apr 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |