Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Met een nefrostomiekatheter naar huis

Met een nefrostomiekatheter naar huis

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis heeft u een nefrostomiekatheter gekregen. Dat is een slangetje die via de huid rechtstreeks in de nier is ingebracht, omdat de urineleiders of de blaas niet voor de normale afvoer van urine kan zorgen. Deze katheter blijft goed in de nier liggen omdat er aan het einde van de slang een krul of ballon zit. Om te voorkomen dat de katheter bij de insteekopening knikt en zo de afvoer van urine belemmert, wordt deze met een speciale pleister vastgeplakt aan de huid.

Verzorging van de katheter
Een goede hygiëne is erg belangrijk om infecties te voorkomen. De pleister moet u eens per week vervangen. Bij lekkage of een geïrriteerde insteekopening twee keer per week. De maatregelen die u moet nemen bestaan uit:
De verpleegkundige informeert u over de verzorging van de nefrostomiekatheter en instrueert eventueel een familielid. Als dit niet lukt, kan er een verpleegkundige uit de wijk worden ingeschakeld.

Soms wordt de verpleegkundige in de wijk ingeschakeld. Zij bekijkt de insteekopening en verzorgt hem. Als het nodig is, spoelt zij de katheter in opdracht van de arts.

U kunt zich gewoon wassen en douchen met de nefrostomiekatheter. Er wordt een speciale pleister gebruikt en deze mag nat worden, dus hoeft niet afgeplakt te worden. U hoeft niet bang te zijn dat de katheter eruit valt. De katheter kan er wel uitvallen, maar de kans daarop is klein. Let er wel op dat u niet aan de katheter trekt. Belangrijk is dat de katheter tussen insteekopening en beenzak niet dubbel knikt. Zo nodig plakt u hem vast met een pleister. Koppel de katheterzak niet van de drain af, de katheterzak kunt u na het douchen afdrogen.

Materialen
De beenzak
De beenzak kan op het onderbeen of op het bovenbeen gedragen worden. Dit hangt af van wat u het prettigst vindt. Als u de beenzak op het bovenbeen wilt bevestigen, moet u de slang van de katheterzak op maat knippen. In de verpakking van de beenzak is een aansluitstukje toegevoegd. Deze kunt u dan op de slang bevestigen. Knip de slang altijd af met een schone schaar. Maak voor gebruik de schaar schoon met heet water en een sopje. Gebruik het beschermdopje (wat u van de connector hebt verwijderd) voor extra hygiëne, het is te bevestigen aan de onderzijde van de beenzak. Zie ook de handleiding die is toegevoegd bij het startpakket met katheterzakken die u heeft ontvangen.

Een beenbandje

De beenzak kan aan het been bevestigd worden met een beenbandje. Op iedere hoek van het beenzakje zit een opening waar een bandje doorheen gehaald kan worden. U kunt ook een beenzakhouder gebruiken. Een verpleegkundige legt uit hoe u dit moet bevestigen. Een beenbandje en beenzakhouder kunt u uitwassen en vaker gebruiken.

De katheterslang kunt u ook nog extra fixeren m.b.v. de fixatietape die is bijgesloten in het startpakket.

De nachtzak
Door de slang van de nachtzak aan te sluiten op het aftapkraantje van de beenzak wordt de opvangmogelijkheid vergroot.
Dit is handig voor ’s nachts. Het aftapkraantje van de beenzak moet dan wel open gezet worden, zodra u de nachtzak aan de beenzak hebt bevestigd. U bevestigt de nachtzak aan uw bed met behulp van de bedhaak. Let erop, dat het aftapkraantje van de nachtzak dicht staat. Voor een goede afvloed van de urine is het belangrijk dat de nachtzak lager hangt dan uw nieren, dus lager dan uw matras. Zorg dat de nachtzak goed is bevestigd aan het bed en niet in aanraking komt met de grond.

Legen van de urine-opvangzak

De urine-opvangzakken beschikken over een aftapkraantje. U duwt het klepje naar beneden en de urinezak loopt leeg. Het is handig als u, bij de beenzak, van te voren het onderste beenbandje losmaakt. Het is belangrijk dat er niet te veel “trekkracht” aan de katheterzak komt, dus leeg de urine-opvangzak(ken) wanneer deze zwaar begint(nen) aan te voelen.

Hoe lang mogen de urine-opvangzakken achtereen gebruikt worden?
De beenzak en nachtzak mogen maximaal zeven dagen achtereen gebruikt worden. De nachtzak moet dan dagelijks huishoudelijk worden schoon gemaakt. U kunt deze afkoppelen en doorspoelen met water. Vervolgens doet u het dopje er weer op. Na zeven dagen gebruik kunt u de been- en nachtzak weggooien als huishoudelijk afval. Het is hygiënischer om het vervangen van de katheterzakken op hetzelfde moment te laten plaatsvinden met het verschonen van de fixatiepleister en –tape. De beenzak wordt dus maar eens per week losgekoppeld van de drain.

Complicaties
Indien u een nefrostomiekatheter hebt, is het van belang, dat u op de hoogte bent van het optreden van eventuele problemen, zoals:

Lekkage van de nefrostomiekatheter
U kunt last hebben van urineverlies langs de katheter. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Meestal ligt de oorzaak in een eenvoudige knik of afsnoeren van de afvoerende slang naar de katheterzak. Als de katheter verstopt zit, neem dan contact op met de poli Urologie. Wilt u ervoor zorgen dat uw kleding de katheter niet afklemt.

Verstopping van de nefrostomiekatheter
De katheter kan verstopt raken omdat er bloedstolsels in de katheter achterblijven of omdat er gruis en slijm in de urine zit. Om dit te voorkomen raden wij aan om minimaal anderhalf tot twee liter per 24 uur te drinken. Als er geen of veel minder urineproductie is gedurende 12 uur, neemt u dan contact op met uw behandelend arts. Dat kan via de polikliniek Urologie of via de Spoedeisende hulp, T 0543 54 45 55.

Uitvallen van de nefrostomiekatheter
Wanneer de katheter eruit is gevallen moet u direct contact opnemen met de polikliniek Urologie of met de Spoedeisende hulp.

Infectie
Als u tekenen van infectie heeft, zoals hoge koorts of u ziek voelen, neemt u dan contact op met de polikliniek Urologie of met de Spoedeisende hulp. Neem ook contact op wanneer uw huid rondom de katheter pijnlijk en rood wordt en u koorts krijgt.

Tot slot
Bij problemen of aanhoudende klachten kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van
08.30 – 16.30 uur op telefoonnummer 0543 54 46 30. Buiten deze uren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende hulp.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: uro478 versie jun 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |