Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

Metastrontherapie

Metastrontherapie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw behandelend specialist heeft u doorverwezen voor de zogenaamde "Metastrontherapie". In deze folder kunt u lezen wat dit inhoudt en waar u op moet letten.

Doel van de therapie
Het doel van deze therapie is het gedurende langere tijd verminderen, zo mogelijk geheel laten verdwijnen van de pijnklachten in uw botten. De pijn in de botten wordt veroorzaakt door uitzaaiingen (metastasen) van een kwaadaardige tumor. Afhankelijk van het effect van de therapie kunt u het gebruik van pijnstillers verminderen of zelfs geheel stoppen.

Voorbereiding
Verhinderd
Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, geeft u dit dan tijdig door aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 72.

Aanmelden
De afdeling Nucleaire Geneeskunde vindt u op route 4.4 aan het einde van de gang van de Functieafdeling/Bloedafname. U loopt de gang in en belt achterin de gang aan bij de toegangsdeur. Een medewerker opent de deur voor u.

Laat een geldig identificatiebewijs zien als u zich bij de afdeling aanmeldt. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bent u nog niet ingeschreven of zijn uw gegevens gewijzigd? Meld dit dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.

De therapie
Op het afgesproken tijdstip wordt u verwacht op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De arts van de afdeling nucleaire geneeskunde bespreekt met u hoe de therapie werkt en daarna krijgt u van hem de injectie in een bloedvat van uw arm met de radioactieve stof Metastron. Daarna kunt u teruggaan naar huis of naar de verpleegafdeling. Metastron is de merknaam voor "Strontium-89-chloride". Dit is een radioactieve stof die op calcium lijkt en daardoor grotendeels in het skelet wordt opgenomen, waar het ter plekke zijn werking kan uitoefenen.

Na de therapie
Bij de meeste patiënten die deze behandeling krijgen, blijkt dat de pijn in de botten na 1 tot 2 weken minder wordt of zelfs helemaal verdwijnt. De eerste dagen na de injectie kan de pijn echter tijdelijk toenemen. U kunt dan extra pijnstillers gebruiken. Indien, na een aanvankelijk goede reactie, de pijn na enige maanden toch weer toeneemt is het mogelijk dat u een tweede injectie met Metastron krijgt.

Te nemen maatregelen
Tijdens de eerste dagen na de injectie zal een kleine hoeveelheid van het Metastron het lichaam met de urine verlaten. De eerste 14 dagen is het daarom verstandig zorgvuldig te zijn bij het plassen.

Waar moet u op letten?

Mogelijk gevaar voor u en uw omgeving
De behandeling levert geen gevaar op voor u en uw omgeving De zogenaamde "bètastraling" die het Metastron uitzendt, heeft in lichaamsweefsel slechts een reikwijdte van 8 mm. Mensen in uw omgeving kunnen dan ook geen stralingsschade oplopen, tenzij zij door uw urine besmet worden.

Mogelijke complicaties en bijwerkingen

Het Metastron dat ingespoten wordt heeft geen bijwerkingen. Wel kan het aantal bloedplaatjes in uw bloed dalen. U merkt daar echter normaal gesproken niets van. De bloedplaatjes bevatten een stof die een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling. Na enige weken zal het aantal bloedplaatjes weer stijgen. Uw behandelend specialist kan de hoeveelheid bloedplaatjes zo nodig extra controleren, om vervolgens te bepalen hoe het verdere verloop van uw behandeling kan zijn.

Vragen
Hebt u nog vragen, stelt u deze dan gerust bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 –16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 72. U kunt ook contact opnemen met uw behandelend specialist of uw huisarts.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: nuc625 versie dec 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |