Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie

Methylprednisolon kuur

Methylprednisolon kuur

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Als u multiple sclerose (MS) hebt, kan een plotselinge verslechtering in uw situatie optreden. Dit wordt een “Schub” of exacerbatie genoemd. De klachten kunnen enkele weken tot soms maanden duren. Bij ernstige klachten kan een methylprednisolonkuur worden gegeven. De neuroloog bepaalt samen met u wanneer u met de kuur kunt starten. U hoeft niet opgenomen te worden in het ziekenhuis. De kuur gebeurt in dagbehandeling. In deze folder vindt u meer informatie over deze behandeling.

Zwangerschap en borstvoeding
Bent u zwanger of geeft u borstvoeding, bespreekt u dit dan met uw neuroloog of de verpleegkundige op de afdeling. De kuur kan dan niet doorgaan.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis
Let op:
Wij adviseren u om vervoer naar en van het ziekenhuis te regelen. Het is beter om niet zelf auto te rijden, omdat u last kunt hebben van sufheid en concentratieverlies.

Voorbereiding
Voor deze behandeling is geen speciale voorbereiding nodig.

Medicijnen
U kunt uw medicijnen op de gebruikelijke wijze innemen. Dit is niet van invloed op de behandeling.

Werking van methylprednisolon
Methylprednisolon remt ontstekingen in het centrale zenuwstelsel af en heeft een positief effect op het immuunsysteem. Methylprednisolon kan aanvallen stoppen, dit wil echter niet zeggen dat het ook de ziekte kan afremmen. Artsen schrijven dit middel voor om het herstel te versnellen tijdens of na een plotselinge verslechtering. Methylprednisolon heeft echter ook invloed op uw afweersysteem. Hebt u een onbehandelde infectie, mag u dit middel niet gebruiken. Aangezien de bijwerkingen van een kuur met methylprednisolon gering zijn van aard en van voorbijgaande aard, kunt u zo’n kuur vaker krijgen.

De behandeling
U krijgt methylprednisolon via een infuus in uw arm toegediend. De kuur duurt 3 tot maximaal 10 dagen. De neuroloog bepaalt de dosering en de lengte van de kuur. U hoeft niet al die tijd in het ziekenhuis te blijven. Het toedienen van het middel duurt iedere keer ongeveer anderhalf uur. Daarna kunt u naar huis en komt u de volgende dag weer terug.

Op de eerste dag van de kuur meldt u zich op de afdeling Dagbehandeling. Een verpleegkundige haalt u op en begeleidt u tijdens de kuur. Voordat de kuur begint, heeft u een kort gesprek met de verpleegkundige om informatie uit te wisselen. Daarna brengt de verpleegkundige in uw arm of hand een infuusnaald in. Op deze infuusnaald wordt een infuussysteem aangesloten. Dit bestaat uit een infuuszak en een slangetje. Via dit systeem dient de verpleegkundige de methylprednisolon bij u toe. Als het middel bij u is ingelopen, spoelt de verpleegkundige het infuussysteem door met een zoutoplossing.

Daarna koppelt zij/hij het infuussysteem af. Als u het infuusnaaldje wilt inhouden, sluit zij/hij deze af met een dopje. Hierover komt een verbandje. Wij adviseren u om het infuusnaaldje in te houden, anders moet u elke keer opnieuw worden geprikt. De verpleegkundige spuit via het infuusnaaldje een vloeistof in. Deze vloeistof zorgt ervoor dat het naaldje open blijft. Als u de volgende keer in het ziekenhuis komt, controleert de verpleegkundige of het naaldje nog goed zit door wat zoutoplossing in te spuiten.

Adviezen infuusnaaldje thuis


Bijwerkingen tijdens en na de behandeling
Omdat de bijnierschors tijdens de kuur niet werkt, kunt u last krijgen van bijwerkingen. Deze bijwerkingen zijn van tijdelijke aard:
Als de kuur gestopt is, gaat de bijnierschors weer werken. Soms krijgt u ‘afkickverschijnselen’. De klachten die u al hebt kunnen dan verergeren. Ook kunt u af en toe een (stekende) pijn krijgen. De klachten kunnen enkele dagen aanhouden.

Effect van de kuur
Tot zes weken na de kuur kan er verbetering optreden. De eerste paar weken kunt u dus nog klachten houden. Het gebeurt echter ook dat de kuur geen effect heeft.

Vragen
Hebt u nog vragen, neemt u dan contact op met uw behandelend neuroloog, de verpleegkundig specialist MS of de verpleegkundige van de verpleegafdeling.

Bereikbaarheid:
Polikliniek Neurologie: op werkdagen tussen 8.30-16.30 uur op
telefoonnummer 0543 - 54 45 20.

Verpleegafdeling Neurologie: op werkdagen tussen 8.30-16.00 uur op
telefoonnummer 0543 - 54 45 25.

Afdeling Dagbehandeling: op werkdagen tussen 8.30-16.00 uur op
telefoonnummer 0543 - 54 45 06.

Verpleegkundig specialist MS: op werkdagen tussen 9.00-12.00 uur op
telefoonnummer 0543 - 54 45 79.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: neu084 versie okt 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |