Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Longgeneeskunde

Alles wat u moet weten over morfine bij benauwdheid

Alles wat u moet weten over morfine bij benauwdheid

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
In overleg met uw arts gaat u morfine gebruiken. Morfine wordt voorgeschreven om pijn te verlichten, maar morfine wordt ook gebruikt tegen benauwdheid. Hieronder leest u alles wat u moet weten over morfine bij benauwdheid. Waar over morfine wordt gesproken, kan ook een andere morfineachtig medicijn worden bedoeld, bijvoorbeeld Oxycodon of Oramorph.

Behandeling benauwdheid met morfine
Benauwdheid heeft grote invloed op uw dagelijks leven. Wanneer u minder benauwd bent, zal dat ten goede komen aan de kwaliteit van leven. Het is daarom van groot belang uw benauwdheid zo goed mogelijk onder controle te krijgen.
Als de oorzaak van de benauwdheid bekend is, zal uw arts proberen de oorzaak ervan weg te nemen en zo uw benauwdheid te verminderen. Uw arts kan benauwdheid ook behandelen met morfine, het doel hiervan is om u in een comfortabele situatie te krijgen en te houden.

Wat is het belangrijkste wat u moet weten over morfine?
Neem nooit meer of minder morfine zonder daarover met uw arts te overleggen. Vindt u dat er iets niet goed gaat? Of voelt u zich niet goed? Overleg dan met uw arts of verpleegkundige.

Vragen over morfine.
Hieronder vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen over morfine.

 1. Kan ik verslaafd raken aan morfine?
  Morfine is niet verslavend. Wel kan uw lichaam wennen aan morfine. Let op! Doordat uw lichaam went aan morfine, is het niet verstandig plotseling met morfine te stoppen. Doe dit alleen in overleg met uw arts. Want als u plotseling stopt of veel minder morfine neemt, kunt u zich daardoor juist slecht voelen. U kunt bijvoorbeeld misselijk worden, overgeven, diarree krijgen, zweten of hartkloppingen krijgen. De dosering morfine wordt in overleg met uw arts, al naar gelang uw benauwdheidsklachten, aangepast.
 2. Overlijd ik eerder door morfine te gebruiken?
  Nee, van morfine overlijdt u niet eerder. Morfine kunt u lange tijd gebruiken tegen pijn of benauwdheid.
 3. Moet ik steeds meer morfine nemen om het goed te laten werken?
  Het kan nodig zijn om meer morfine te gaan gebruiken bij toename van klachten.
 4. Word ik van morfine suf?
  S
  ommige patiënten worden in het begin suf van morfine. Maar dat gaat meestal na een paar dagen over. Van morfine voelen veel mensen zich wel rustiger. Ook kunnen veel mensen beter slapen door de morfine. Dat komt doordat ze minder benauwdheid hebben. Dat heeft niets met sufheid te maken.
 5. Wat zijn de bijwerkingen van morfine?
  Morfine kan bijwerkingen geven. De meeste gaan na een paar dagen over als u gewend bent aan het middel. Sufheid, duizeligheid, verwardheid en misselijkheid komen soms voor in het begin.Een bijwerking die vaak lang duurt, is verstopping. Daar krijgt u vaak ook een medicijn voor, waardoor de ontlasting zachter wordt. Verder is het belangrijk dat u minstens 1,5 tot 2 liter per dag probeert te drinken. Neem ook eten met vezels, zoals bruin brood, zilvervliesrijst en groenten. Als dit niet lukt, vertel dit dan aan uw arts of verpleegkundige. Heeft u last van iets waarvan u denkt dat dat komt door de morfine? Praat daar dan over met uw arts of verpleegkundige. Dikwijls hebben zij daar wel een oplossing voor.
 6. Hoe neem ik morfine?
  Meestal krijgt u van uw arts tabletten of een drankje. Maar u kunt morfine ook krijgen als neusspray of in een pleister. De arts kan u ook een injectie geven. Let op! Zorg ervoor dat u de morfine op de afgesproken tijden gebruikt.
 7. Zijn er verschillende soorten morfine?
  Ja, er zijn verschillende soorten morfine. Deze medicijnen werken allemaal ongeveer hetzelfde, maar kunnen wel verschillende namen hebben, zoals Fentanyl (Durogesic) of Oxycodon (Oxycontin/ Oxynorm). De arts kiest het medicijn uit dat het beste bij u en uw ziekte werkt.
 8. Mag ik autorijden als ik morfine gebruik?
  In de eerste twee weken dat u morfine gebruikt, mag u niet autorijden. Dat staat in de wet. Krijgt u van de arts meer morfine? Dan mag u weer twee weken niet autorijden. Ook dat staat in de wet. Na die twee weken mag u gewoon autorijden als u morfine gebruikt. Belangrijk is wel dat u zich niet suf voelt en uw armen en benen goed kunt gebruiken, zoals dat hoort in de auto. Overleg met uw arts als u wilt autorijden.
 9. Mag ik alcohol drinken als ik morfine gebruik?
  Ja, u mag gewoon alcohol drinken als u morfine gebruikt. U kunt wel eerder suf worden. Drink daarom niet meer dan één of twee glazen. En ga niet autorijden als u alcohol heeft gedronken. Want als u morfine gebruikt, kan dat al na één glaasje gevaarlijk zijn.
Heeft u vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder vragen? Bel dan met uw arts of verpleegkundige.

Belangrijk!
Neem nooit zomaar meer of minder morfine dan u met de arts heeft afgesproken. Voelt u zich niet goed? Of vindt u dat er iets niet goed gaat met de morfine? Bel dan met de arts.

Bron: “Morfine fabels en feiten”, IKNL Intergraal Kankercentrum Nederland


Foldernummer: lon277 versie nov 19


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |