Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

MRI van de endeldarm

MRI van de endeldarm

Rectum

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Binnenkort krijgt u een MRI-scan op de afdeling Radiologie. In deze folder leest u wat dit onderzoek precies inhoudt en welke voorbereidingen u moet treffen.

LET OP! Het is belangrijk dat u deze informatie goed doorneemt en de voorbereidingen opvolgt. Het onderzoek kan anders niet doorgaan.

De MRI-scan
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Er wordt gebruik gemaakt van een sterk magneetveld in combinatie met radiogolven. Hierdoor ontstaan signalen die via de computer omgezet worden in beelden. De MRI bestaat uit een anderhalve meter lange tunnel en is aan beide kanten open. U ligt op de onderzoekstafel en schuift langzaam de tunnel in. Het lichaamsdeel dat gescand moet worden komt in het midden van de tunnel te liggen.
MRI scan
De afdeling Radiologie
De MRI-scan wordt uitgevoerd door een radiodiagnostisch laborant. Deze laborant begeleidt u het gehele onderzoek. De radioloog is verantwoordelijk voor de onderzoeken op de afdeling Radiologie. De radiodiagnostisch laborant zorgt voor de uitvoering hiervan. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het beoordelen van deze onderzoeken.

Afspraak
U krijgt een afspraak voor de MRI-scan thuisgestuurd per post of u wordt gebeld over de datum en het tijdstip. Daarom is het belangrijk dat wij uw juiste telefoonnummer hebben. Let op: vanuit het ziekenhuis bellen wij met een anoniem nummer. Het kan enkele weken duren voordat u aan de beurt bent. Dit is afhankelijk van de wachttijd. De actuele wachttijden vindt u op www.skbwinterswijk.nl/wachttijden.

Belangrijk voor uw afspraak
Voor uw afspraak heeft u een geldig identificatiebewijs nodig (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument). Bent u nog niet ingeschreven in het SKB, of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u zich dan eerst, voor uw afspraak, in de centrale hal bij de receptie.

Waar melden
De afdeling Radiologie kunt u vinden via route 6.2. Wij verzoeken u zich ruim voor de afspraaktijd te melden bij de balie.

Verhinderd
Als u niet naar de afspraak kunt komen, meld dit dan minstens 24 uur voor aanvang van het onderzoek bij de afdeling Radiologie. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt laten komen.

Voorbereiding

Medicijnen, eten en drinken
U mag voor het onderzoek gewoon eten, drinken en uw medicijnen innemen.

Zwangerschap
Bent u zwanger, of zou u zwanger kunnen zijn? Neem dan contact op met de arts die uw onderzoek heeft aangevraagd. Het is niet aangetoond dat een MRI-scan schadelijk is voor het ongeboren kind. Toch doen we het onderzoek liever niet. In uitzonderlijke situaties wordt in overleg met de radioloog en de aanvragend arts wel een MRI-scan gedaan.

Borstvoeding
Wanneer u borstvoeding geeft en tijdens de MRI contrastvloeistof krijgt toegediend, dan kunt u gewoon borstvoeding blijven geven. Slechts een zeer beperkte hoeveelheid van het toegediende contrast komt terecht in de moedermelk. Daarnaast wordt deze contrastvloeistof vrijwel niet opgenomen door het maagdarmkanaal van de zuigeling. Voor meer informatie kunt u kijken op de website: http://www.e-lactancia.org/. In het SKB wordt gadobutrol® als MRI-contrastmiddel gebruikt.

Vragenlijst
Uw behandelend arts heeft deze MRI-scan voor u aangevraagd en samen met u een digitale vragenlijst (screeningslijst) ingevuld. Voor uw eigen veiligheid is het belangrijk om te weten of u kunststof, metalen of magnetische voorwerpen in of op uw lichaam heeft (bijvoorbeeld een pacemaker, nieuwe hartklep, insulinepomp, glucose-sensor, nieuwe gehoorbeentjes of een stent). Het sterke magnetische veld kan deze voorwerpen ontregelen. Het is belangrijk dat op de vragenlijst alle voorwerpen van metaal of kunststof worden vermeld die in of op uw lichaam zijn achtergebleven, ook als dit lang geleden is. Bent u iets vergeten te benoemen bij uw behandelend arts, neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie.

Verder vragen we u: In de bijlage van deze folder vindt u extra informatie voor als u lastig te prikken bent of claustrofobie heeft.

Duur van het onderzoek
De MRI-scan duurt ongeveer 30 minuten.

Het onderzoek

Voor het onderzoek
De laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de kleedkamer. Hier kleedt u zich uit. Uw onderbroek, hemd en sokken mogen aanblijven als er geen metalen deeltjes aan zitten. U kunt een shirt of broek zonder rits, knopen of andere metalen ook aanhouden. Uw blaas moet leeg zijn voor het onderzoek. U kunt in de kleedkamer naar het toilet.

Het kan bij een MRI-onderzoek nodig zijn om contrastmiddel toe te dienen. Dit kan vooraf door de radioloog bepaald worden, of tijdens het onderzoek. De laborant prikt hiervoor een infuusnaaldje. Via dit infuusnaaldje dient de laborant de contrastvloeistof toe. Deze MRI-contrastvloeistof zorgt er voor dat de bloedvaten beter zichtbaar worden. U kunt op dat moment een andere smaak in de mond krijgen en/of deze koude vloeistof voelen stromen.

Tijdens het onderzoek
U ligt tijdens dit onderzoek op uw rug met uw voeten richting de tunnel. Er wordt een buigbaar matje op uw bovenbuik gelegd. Deze zorgt voor een goed beeld. De MRI is gevoelig voor beweging. Probeert u daarom zo stil mogelijk te blijven liggen. Bij beweging moet het onderzoek mogelijk opnieuw worden gedaan. De MRI maakt erg veel geluid tijdens het onderzoek. U krijgt van de laborant gehoorbescherming door middel van een koptelefoon en/of oordopjes om het geluid te dempen, maar u zult het geluid blijven horen.
Als u wilt dan kunt u tijdens het onderzoek naar een radiozender luisteren.

De laborant bevindt zich tijdens de scan in de ruimte naast de MRI om het apparaat te bedienen. U wordt tijdens het onderzoek door het raam en via een camera in de gaten gehouden. Daarnaast krijgt u een alarmbel mee in geval van nood (bij veel pijn en/of paniek). De laborant komt dan direct bij u. Goed om te weten voor u is dat een tatoeage of permanente make-up tijdens het onderzoek warm kan gaan aanvoelen.

Na het onderzoek
Na het afronden van de scan komt de laborant weer binnen en helpt u van de tafel. Als u een infuusnaaldje heeft gekregen, wordt deze verwijderd. U kunt zich daarna aankleden en de afdeling Radiologie verlaten. De radioloog beoordeelt of het onderzoek voldoende informatie heeft opgeleverd. Het komt voor dat er aanvullende beelden nodig zijn. U wordt dan gebeld voor een nieuwe afspraak op korte termijn.

Uitslag
De radioloog geeft de uitslag door aan uw behandelend arts. Deze zal de uitslag met u bespreken bij uw eerstvolgende controle afspraak. De laborant kan u na afloop van het onderzoek niets over de uitslag vertellen.

Uitslag via polikliniek
Als u nog geen afspraak heeft voor de uitslag dan kunt u, als de datum van de MRI-scan bekend is, de polikliniek waar u onder behandeling bent bellen om hiervoor een afspraak te maken.

Uitslag via huisarts
Heeft uw huisarts uw MRI-scan aangevraagd, dan kunt u 5 werkdagen na de MRI-scan contact opnemen met de betreffende huisartsenpraktijk voor de uitslag.

Risico’s
Voor het maken van een MRI-scan maken wij gebruik van een heel sterk magneetveld. Hierdoor wordt alles van metaal aangetrokken. Het kan daarom erg gevaarlijk zijn als u metalen voorwerpen bij u draagt wanneer u de MRI ruimte betreedt. Laat deze voorwerpen daarom achter in het kleedhokje, deze kan op slot. Om deze reden vragen we u voorafgaand aan de scan nogmaals naar operaties waarbij metaal en/of kunststof is achtergebleven.

Vragen
Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie (route 6.2) of met uw behandelend arts. De afdeling Radiologie is op werkdagen bereikbaar van 8.30 - 17.00 uur via telefoonnummer 0543 54 46 20.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënten-informatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.

Bijlage

Extra informatie

Moeilijk te prikken
Bent u erg moeilijk te prikken? Neem dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie, zodat hier rekening mee gehouden kan worden. Geef dit nogmaals aan als u zich voor het onderzoek meldt aan de balie.

Claustrofobie
Als u last heeft van claustrofobie geeft dit dan aan op de screeningslijst die u heeft ingevuld met de behandelend arts. Bent u dit vergeten te benoemen, neem dan contact op met de afdeling Radiologie. Wij plannen dan wat meer tijd in voor het onderzoek. zodat wij u een uitgebreide uitleg kunnen geven voordat het onderzoek start. Het is mogelijk om, bij ernstige claustrofobie, een kalmerend medicijn te vragen via uw behandelend arts of huisarts. In dat geval mag u niet zelf naar huis rijden. Regel dan van tevoren dat iemand u ophaalt uit het ziekenhuis.


Foldernummer: rad435 versie jan 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |