Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

Onderzoek naar de doorbloeding van de hartspier (Myocardperfusie scan)

Onderzoek naar de doorbloeding van de hartspier (Myocardperfusie scan)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U krijgt binnenkort een scan van de hartspier: een myocardperfusiescan. Voor dit onderzoek krijgt u twee afspraken. Tijdens dit onderzoek maakt de medisch nucleair werker foto’s van uw hart. Hierop is de doorbloeding van uw hartspier te zien. In deze folder vindt u meer informatie over het onderzoek.

Zwangerschap en borstvoeding
Bent u zwanger of denkt u dit te zijn, neemt u dan contact op met de aanvragend arts. De arts bespreekt dan samen met u of het onderzoek kan doorgaan. Als u borstvoeding geeft moet u tot 24 uur na de injectie de voeding niet geven. U kunt deze afkolven en weggooien.

Afspraken

Afspraak 1: vindt plaats op……………….................om ….…...…uur voor het inspanningsonderzoek.

Afspraak 2:
vindt plaats op ………………................om…………...uur voor het rustonderzoek.

De afdeling Nucleaire Geneeskunde vindt u op route 4.4 aan het einde van de gang van de Functieafdeling/Bloedafname. U loopt de gang in en belt achterin de gang aan bij de toegangsdeur. Een medewerker opent de deur voor u.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, geeft u dit dan tijdig door aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 07.30- tot 16.30 uur, op telefoonnummer 0543 54 42 72.

Medicijnen

Indien u medicijnen gebruikt, dan moet u het actuele medicijnenoverzicht meenemen. De cardioloog overlegt met u tijdens de afspraak of u moet stoppen met de medicijnen voor het inspanningsonderzoek. De desbetreffende medicijnen moet u dan 48 uur voor het inspanningsonderzoek niet meer innemen. Gebruikt u maagbeschermers, dan moet u deze 24 uur van tevoren niet meer innemen. Heeft u hier vragen over dan kunt u bellen met 0543 54 42 25 (polikliniek Cardiologie).
Heeft u Diabetes (suikerziekte) en spuit u insuline, dan moet u tweederde van de normale hoeveelheid eenheden insuline spuiten op de ochtend van het onderzoek. Na het onderzoek kunt u meteen weer beginnen met medicijnen innemen.
Notities m.b.t. medicijnen

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Let op
De radioactieve vloeistof is speciaal voor uw onderzoek gemaakt. De vloeistof is beperkt houdbaar. Het is daarom belangrijk dat u op de dag van het onderzoek op tijd aanwezig bent.

Afspraak 1: het inspanningsonderzoek

Op de eerste afspraakdatum maken we de inspanningsfoto’s. Dit duurt ongeveer 1½ uur (inclusief wachttijd). Tijdens het inspanningsonderzoek is ook een verpleegkundige aanwezig.

Voorbereiding thuis voor het inspanningonderzoek.
De volgende punten zijn belangrijk om het onderzoek goed te laten verlopen:
Het onderzoek
Bij aankomst op de afdeling Nucleaire Geneeskunde meldt u zich door op de bel te drukken. Een medisch nucleair werker neemt u mee naar de ruimte waar u het inspanningsonderzoek uitvoert. U kleedt zich van boven uit (BH mag wel aanblijven). De verpleegkundige brengt een infuusnaald in uw arm aan, zij/hij brengt ook plakkers op de borstkas aan voor het maken van een ECG (=hartfilmpje) en meet uw bloeddruk. Het aangekruiste onderzoek is voor u van toepassing bij afspraak 1:
Bijwerkingen tijdens het inspanningsonderzoek (niet bij het rustonderzoek)
Tijdens de fietstest kunt u klachten ervaren die u normaal ook bij inspanning krijgt. Tijdens de toediening van het medicijn Adenosine, Dobutamine of Regadenoson kunt u kortdurend de volgende klachten ervaren:
Deze klachten gaan vanzelf weer over. Heel soms kunnen hartritmestoornissen optreden, daarvoor is zo nodig deskundige opvang in het ziekenhuis. De foto’s en CT-scan maken we circa 30 minuten nadat de licht radioactieve vloeistof is ingespoten. Gedurende de wachttijd kunt plaatsnemen in de wachtkamer van de nucleaire geneeskunde en mag u weer gewoon koffie/thee drinken, dit wordt aangeboden door de afdeling, maar u mag ook naar het restaurant gaan. Daarnaast is het belangrijk dat u tijdens de wachttijd ook vet voedsel eet.
Als de wachttijd voorbij is halen wij u op en nemen u mee naar de ruimte waar wij de foto’s van uw hart maken. U kleedt zich deels van boven uit, hemd mag aanblijven. U ligt ongeveer 20 minuten op uw rug op een onderzoektafel. De camera draait gedeeltelijk om u heen. Hierna maken wij een CT-scan van uw hart, dit duurt enkele minuten. Wanneer we de CT-scan maken, blijft u in dezelfde houding liggen.

Afspraak 2: het rustonderzoek
Het kan zijn dat de nucleair geneeskundige na het eerste onderzoek al genoeg informatie heeft en dat u niet terug hoeft te komen voor het rustonderzoek. Wij bellen u in dat geval, de dag na het eerste onderzoek om door te geven dat uw tweede afspraak niet doorgaat. Dit doen wij tussen 10 en 11 uur. Wordt u niet gebeld, dan gaat het onderzoek gewoon door, op de afgesproken dag en tijdstip.

Als het rustonderzoek wel door gaat, dan komt u op de afgesproken tijd op de afdeling nucleaire geneeskunde. Dit onderzoek duurt ongeveer 1 uur, inclusief wachttijd en gaat als volgt:
Voorbereiding thuis voor het rustonderzoek
De volgende punten zijn belangrijk om het onderzoek goed te laten verlopen:
Bij aankomst op de afdeling Nucleaire Geneeskunde meldt u zich door op de bel te drukken. Een medisch nucleair werker neemt u mee naar de onderzoeksruimte. U krijgt een injectie in een bloedvat in uw arm met een licht radioactieve vloeistof.
Het duurt circa 30 minuten voordat de radioactiviteit is opgenomen in de hartspier. Vervolgens is het foto’s maken weer hetzelfde als bij het inspanningsonderzoek.

Nazorg

De soort en hoeveelheid straling die u bij dit onderzoek krijgt, zijn niet nadelig voor u of de mensen in uw omgeving. De radioactieve vloeistof is snel uit uw lichaam verdwenen en u hoeft thuis geen maatregelen te nemen. De totaal opgelopen hoeveelheid straling is te vergelijken met het maken van één röntgenfoto.

Uitslag
De uitslag van het onderzoek bespreekt de arts met u op de eerstvolgende afspraak. Als u in het ziekenhuis ligt, bespreekt de arts de uitslag op de afdeling.

Vragen

Hebt u nog vragen, stelt u deze dan gerust bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Of neemt u telefonisch contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 07.30 – 16.30 uur op telefoonnummer 0543 54 42 72.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Notities

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Foldernummer: nuc048 versie dec 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |