Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Naar buiten gedraaid onderooglid

Naar buiten gedraaid onderooglid

Ectropion

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U bent bij de plastisch chirurg gekomen vanwege een naar buiten gedraaid onderooglid. In deze folder leest u meer over deze afwijking.

Een ectropion
Ectropion is een naar buiten gedraaid onderooglid. De afwijking veroorzaakt klachten en is cosmetisch storend omdat de rode binnenzijde van het ooglid zichtbaar is. Het slijmvlies van het onderooglid kan verdikt raken.

Klachten van een ectropion
Het onderooglid zorgt ervoor dat de tranen worden afgevoerd richting de neus. Bij een ectropion functioneert het onderooglid niet goed meer waardoor een tranend oog ontstaat. Vaak is ook het oog geïrriteerd omdat het ooglid minder goed sluit.

Oorzaken van een ectropion
Er zijn verschillende vormen van ectropion; een ectropion kan veroorzaakt worden door:
Operatieve correctie
De operatieve correctie wordt bepaald door de oorzaak van het ectropion. De meest voorkomende oorzaak van een ectropion is verslapping van het onderooglid (involutioneel).
Deze verslapping kan verholpen worden door het ooglid strakker te zetten, soms in combinatie met inkorten van de weefsels aan de binnenkant van het ooglid. Het resultaat hangt mede af van de duur van de afwijking: hoe langer het bestaat hoe moeilijker de correctie is. Bij een langer bestaand ectropion is het slijmvlies aan de binnenzijde van het ooglid vaak rood en verdikt. Dit herstelt na de ingreep meestal langzaam.

Resultaat
Meestal lukt het met 1 operatie om het onderooglid weer op zijn oorspronkelijke plaats te krijgen. Soms is het niet mogelijk om een perfect resultaat te krijgen, dit hangt af van de duur van de aandoening. Het litteken onder het ooglid is vrijwel niet meer zichtbaar na enkele weken. Het is niet altijd mogelijk om een tranend oog te verhelpen.

Bloedverdunners
Bij ooglidcorrecties wordt bij voorkeur gestopt met bloedverdunners om (na)bloedingen te voorkomen. U moet tijdig voor de operatie stoppen met deze medicijnen. Overleg dit altijd eerst met uw huisarts of de specialist die deze bloedverdunners heeft voorgeschreven. Als u niet mag stoppen met de bloedverdunners, overleg dit dan met de plastisch chirurg.

Complicaties en bijwerkingen
Iedere operatie kent risico's. Mogelijke complicaties zijn:
  1. bloeduitstorting: meestal is het onderooglid tijdelijk wat rood en gezwollen door een bloeduitstorting; dit trekt geleidelijk aan weg. Het helpt om na de operatie ieder uur te koelen.
  2. afscheiding: tijdens de eerste week na de operatie komt er wat afscheiding uit het oog. Dit is ingedroogd wondvocht uit de wond in de buitenooghoek. Voorzichtig deppen met lauw water is voldoende om afscheiding en korsten te verwijderen.
  3. gevoeligheid: vaak blijft de buitenooghoek de eerste weken na de operatie gevoelig. Dit wordt geleidelijk minder.
  4. ondercorrectie: meestal treedt na correctie van ectropion een aanzienlijke verbetering op, soms wordt volledige symmetrie niet bereikt.
  5. wondgenezing: zelden treedt er een stoornis in de wondgenezing op of bestaat er een kleine inkeping in de ooglidrand (notch).
  6. kleurverschillen: wanneer een huidtransplantaat wordt gebruikt zal dat - door littekens en kleurverschillen van de huid - meestal enigszins zichtbaar blijven.
Vragen
Bij vragen over uw behandeling kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 – 16.45 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 - 54 46 00. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp via telefoonnummer 0543 - 54 45 55. In andere gevallen kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie of met uw huisarts.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: plc180 versie jul 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |