Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Intensive en Cardio Care

Nierfunctievervangende behandeling (Dialyse) op de ICC

Nierfunctievervangende behandeling (Dialyse) op de ICC

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U bent opgenomen op de afdeling Intensive- en Cardio Care (ICC). Op dit moment werken uw nieren (tijdelijk) onvoldoende. Daarom is het nodig om de functie van de nieren over te nemen. Dit gebeurt met een dialyseapparaat, u kunt dat zien als een grote kunstnier. Deze folder geeft u informatie over deze nierfunctievervangende behandeling (dialyse).

Functie van de nieren
De nieren hebben twee functies:
  1. Het verwijderen van afvalstoffen
    In het lichaam worden verschillende stoffen gemaakt. Er worden nuttige stoffen aangemaakt en er blijven afvalstoffen over. De nieren verwijderen deze afvalstoffen met de urine uit het lichaam.
  2. Het regelen van de vochtbalans
    De nieren kunnen het teveel aan vocht in het lichaam uitscheiden en bij een te kort aan vocht in het lichaam, de uitscheiding verminderen.
Verstoring van de functie van de nieren
Een verstoring van de nierfunctie kan geleidelijk of acuut ontstaan. Bij patiënten op de ICC ontstaat de verstoring meestal acuut. Vaak wordt deze veroorzaakt door onvoldoende doorbloeding van de nieren. Deze verminderde doorbloeding kan verschillende oorzaken hebben. De arts (intensivist) informeert u over de oorzaak.

Doordat de nieren niet goed werken neemt de urineproductie af of is er zelfs in het geheel geen urineproductie meer. Daardoor hopen de afvalstoffen zich in het lichaam op. Dit is te zien aan de bloeduitslagen. Om ervoor te zorgen dat de afvalstoffen toch worden verwijderd en de vochtbalans optimaal blijft, wordt bij u het bloed gespoeld. Dit heet dialyseren.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat uw nierfunctie goed is en het lichaam alleen maar hulp nodig heeft bij het verwijderen van afvalstoffen die ontstaan na inname van medicijnen of na een ongeval (trauma).

Nierfunctievervangende behandeling
Er zijn verschillende manieren om het bloed te spoelen. Op de ICC is het zo dat het bloed 24 uur per dag wordt gespoeld. Om te kunnen dialyseren, wordt bij u een katheter (slangetje) in een bloedvat in de lies of onder het sleutelbeen ingebracht. Deze katheter brengt de arts onder plaatselijke verdoving in.

Via de katheter haalt het dialyseapparaat het bloed uit uw lichaam. Vervolgens wordt het bloed in het apparaat gezuiverd en eventueel overtollig vocht wordt verwijderd. Daarna gaat het bloed terug. Omdat het bloed buiten het lichaam komt, koelt het erg af. Daarom wordt het door het apparaat verwarmd.

Soms is dit niet voldoende zodat u teveel afkoelt. In dat geval geven wij extra dekens en/of een warmtedeken. Het apparaat kan regelmatig alarmeren. Hier hoeft u niet van te schrikken. De verpleegkundige weet met deze alarmen om te gaan.

Duur behandeling

Zolang uw bloed wordt gespoeld, neemt de verpleegkundige regelmatig bloed af om na te gaan of de afvalstoffen voldoende worden uitgefilterd. Hoelang deze nierfunctievervangende behandeling nodig is, hangt af van de snelheid waarmee de nieren en uw toestand zich herstellen. Dit kan variëren van een dag tot meerdere dagen of weken. Soms herstellen de nieren zich onvoldoende en blijft u afhankelijk van een nierfunctievervangende behandeling.

Vragen
Hebt u nog vragen, stelt u deze dan gerust aan de verpleegkundige of de intensivist. Het telefoonnummer van de afdeling Intensive - en Cardio Care is: 0543 54 44 70 of 0543 54 44 71.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Tot slot
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl


Foldernummer: icc432 versie apr 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |