Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Niersteenvergruizen

Niersteenvergruizen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Er is bij u vastgesteld dat er zich een steen in uw nier of de urineleider bevindt. In overleg met uw uroloog is besloten om deze steen te behandelen met de niersteenvergruizer. In deze folder vindt u informatie over deze behandeling.

De behandeling
Deze behandeling heet in medische termen extracorporeal shock wave lithrotripsy (ESWL). De niersteenvergruizer is een apparaat waarbij door middel van schokgolven energie wordt opgewekt. Deze energie wordt gericht op de steen. Hierdoor kan de steen in kleine stukjes uiteenvallen. Het gruis (de kleine stukjes van de steen) plast u vervolgens via de natuurlijke weg uit.

Voorbereiding thuis

Bloedverdunners
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan stopt u hiermee in overleg met uw uroloog. Hoeveel dagen u van te voren moet stoppen verschilt per medicijn. Dit geeft uw uroloog aan of gebeurt in overleg met uw trombosedienst.

Zwangerschap
Bij zwangerschap of het vermoeden van zwangerschap moeten we de behandeling met de niersteenvergruizer uitstellen.

Pijnstilling
Bij het maken van de afspraak krijgt u pijnstilling mee naar huis. Deze moet u op de dag van de behandeling van tevoren thuis innemen. Een zetpil brengt u één uur voor de behandeling in. Orale pijnmedicatie moet u twee uur van te voren innemen.

Eten
U mag ’s morgens voor de behandeling een licht ontbijt eten.

Urineonderzoek
Als u voorafgaand klachten heeft die passen bij een blaasontsteking, neem dan contact op met polikliniek Urologie om uw urine te controleren.

Kleding
We raden u aan om makkelijk zittende kleding aan te doen op de dag van de behandeling.

Waar melden
Op de dag van de behandeling meldt u zich op de polikliniek Urologie, route 1.2.
Hierna mag u in de wachtkamer gaan zitten.

Ziekte of verhindering
Als u door ziekte of een andere reden niet naar uw afspraak kunt komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u.

Het verloop van de behandeling
Een laborant of gespecialiseerd verpleegkundige voert de behandeling uit. Op de behandeltafel wordt uw rug met gelei ingesmeerd. Deze gelei zorgt voor een goede geleiding van de schokgolven. De niersteen wordt opgespoord met röntgenonderzoek of echografie. Dit neemt enige tijd in beslag, omdat de steen precies in het middelpunt van de schokgolven moet worden gebracht. Hier voelt u niets van. Ondertussen ligt u rustig op de behandeltafel. Het is heel belangrijk dat u stil blijft liggen.

Als de steen in het middelpunt van de schokgolven ligt, begint het vergruizen. Tijdens het vergruizen kunt u schokjes op de huid voelen en koliekachtige (inwendige) pijn. Heeft u tijdens de behandeling veel pijn, meld dit dan aan de laborant of de verpleegkundige.

Duur
De behandeling duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.

Na de behandeling
Als u zich goed voelt, mag u na de behandeling direct naar huis. Wij adviseren u vervoer te regelen en niet zelf naar huis te rijden.

Bloed en gruis

Het is mogelijk dat u wat bloed en of gruis in uw urine heeft. U hoeft daar niet van te schrikken. Om een snelle afvoer van gruis te bevorderen is het goed om veel (2 tot 2,5 liter per dag) te drinken en te bewegen. Dit moet u echter niet forceren.

Urine zeven
Het volledig lozen van het steengruis kan enkele weken duren. Als de uroloog het gruis wil analyseren dan moet u de urine te zeven. Dit kan door bijvoorbeeld de urine te zeven door een koffiefilterzakje of een nylonkous. Bij de eerstvolgende controle in het ziekenhuis brengt u het opgevangen gruis mee.

Behandeling herhalen
Het kan gebeuren dat grotere stenen niet in één keer worden vergruisd. U moet in dat geval rekening houden met een herhaling van de behandeling.

Bijwerkingen

Koliekpijnen
Omdat het gruis via de natuurlijke weg het lichaam moet verlaten kunt u koliekpijn krijgen. Dat is hevige krampende pijn die in aanvallen optreedt. U kunt hiervoor pijnstilling gebruiken. Het advies is om gedurende 48 uur vier keer per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg in te nemen. Als de pijn hiermee niet voldoende wordt onderdrukt, kunt u contact opnemen met uw behandelend uroloog.

Koorts
Sommige patiënten krijgen lichte koorts na de ingreep. Bij een temperatuur boven de 38,5°C of koude rillingen waarschuwt u uw behandelend uroloog.

Bloedplassen
De schokgolven en het gruis kunnen in de nier kleine bloedingen veroorzaken. Hierdoor kan de urine rood gekleurd zijn. Dit is niet verontrustend of gevaarlijk. Dit kan tot wel zes weken aanhouden in meer of mindere mate.

Als u het gevoel heeft dat u niet kunt plassen of als u veel bloed of stolsels plast, neem dan contact op met uw behandelend uroloog.

Huidverkleuring
Door de schokgolven kan de huid licht verkleuren of een blauwe plek veroorzaken. Dit is normaal en trekt na verloop van tijd weg.

Vragen
Bij vragen over uw behandeling kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 – 16.30 uur via telefoonnummer 0543 - 54 46 30. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Huisartsenpost.

Als u in de eerste 24 uur na de behandeling (‘s avonds of ’s nachts) problemen heeft, kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp via telefoonnummer 0543 54 45 55.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: uro720 versie sep 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |