Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

Obstipatie bij kinderen

Obstipatie bij kinderen

Verstopping

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Deze informatie is bedoeld voor ouders van wie hun kind, vanwege obstipatie, is opgenomen op de kinderafdeling van het SKB. Op de kinderafdeling worden regelmatig kinderen opgenomen met obstipatieklachten. Ontlasting wordt in de dikke darm ingedikt totdat uw kind aandrang voelt om te poepen. Bij obstipatie (verstopping) blijft de ontlasting te lang in de dikke darm. De poep hoopt zich op en wordt hard en droog.

Verschijnselen
De ontlasting komt minder vaak en wordt hard en pijnlijk. In de dikke darm kan zich een grote hoeveelheid ontlasting ophopen. Soms zorgt al die opgehoopte ontlasting ervoor dat uw kind ongewild wat ontlasting verliest. Dan ontstaan er bruine vegen in het ondergoed ("remsporen"). Uw kind kan last krijgen van darmkrampen, waarbij het de ontlasting niet meer kan ophouden. Het komt ook voor dat er dunne ontlasting langs de harde ontlasting loopt ("valse diarree"). Naast buikpijn kan verstopping ook plasproblemen geven. Soms zijn er kloofjes aan de binnenkant van de anus, waardoor het poepen vooral bij harde ontlasting pijn doet.

Oorzaken
Waarschijnlijk speelt aanleg een belangrijke rol. Veel kinderen hebben als baby al klachten. Vaak komt obstipatie ook bij andere familieleden voor. Het is maar zelden dat er een lichamelijke oorzaak is voor de obstipatie. Vezelarme voeding, te weinig drinken en te weinig beweging kunnen obstipatie geven. Het is niet zo dat uw kind de ontlasting expres ophoudt of expres in zijn of haar broek poept. Soms nemen kinderen gewoon niet de tijd om rustig op het toilet te gaan zitten. Ze denken er gewoon niet aan om naar de wc te gaan. Of ze stellen het uit, bijvoorbeeld als ze zich in een vreemde omgeving of zich op school niet op hun gemak voelen.

Adviezen
Veel drinken en vezelrijke voeding zijn erg belangrijk. Geef bruin brood, fruit en verse groenten. Zorg er voor dat uw kind zich veel kan bewegen, bijvoorbeeld: buitenspelen, fietsen, zwemmen of sporten. Spreek met uw kind af dat het regelmatig naar het toilet gaat: bij aandrang en bijvoorbeeld dagelijks na het ontbijt en na het middag- en avondeten. Ook als uw kind geen aandrang heeft, kan het enkele minuten proberen te poepen zonder te persen. Dit kunt u vergemakkelijken door te zorgen dat uw kind niet in de toiletpot hangt. Met een kinderwc-bril en een voetenbankje kan uw kind ontspannen op het toilet zitten.

Medicijnen
Als uw kind langdurig last heeft van verstopping, dan kunnen medicijnen helpen. Soms heeft het kind eerst een zetpil of een micro-klysma nodig om te kunnen poepen. Een micro-klysma is een kleine tube waarmee u een vloeistof in de anus brengt. De vloeistof maakt de harde ontlasting zachter. Daarnaast krijgt uw kind laxeermiddelen voorgeschreven. De medicijnen maken de ontlasting dunner. Deze moeten regelmatig (dagelijks) en in de afgesproken hoeveelheid worden ingenomen. De behandeling moet vaak weken tot maanden worden voortgezet.

Als in overleg met de arts besloten is de medicijnen te verminderen, dan moet dat heel geleidelijk gebeuren. De darmen moeten er langzaam aan wennen het zonder medicijnen te doen. Soms is het noodzakelijk om de behandeling uit te breiden met begeleiding door een fysiotherapeut en/of orthopedagoog.

Na de behandeling
Veel drinken, veel beweging en vezelrijke voeding blijven belangrijk. Als verstopping opnieuw een probleem wordt, neem dan weer contact op met uw arts.

Toestemming voor een behandeling door kind en/of ouders
Volgens de WGBO (Wet Geneeskundige Behandelovereenkomst) mag een behandeling alleen worden uitgevoerd als daar toestemming voor is gegeven door kind en/of ouders. Wie deze toestemming geeft is afhankelijk van de leeftijd van het kind. Om toestemming te kunnen geven moet een kind of jongere en zijn/haar ouders de informatie van de behandelaar krijgen. Deze bespreekt in begrijpelijke taal:
Kinderen jonger dan twaalf jaar
Meer over toestemming en informeren
Naast rechten, heb je als patiënt ook plichten. U moet de zorgverlener altijd voldoende informeren, zodat deze een goede diagnose kan stellen. Meer informatie over deze rechten en plichten voor ouders, patiënten en hulpverleners vindt u op:
en in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’, verkrijgbaar op de afdeling en bij Patiënteninformatie in de centrale hal.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, aarzel dan niet om deze te stellen. U kunt hiervoor contact opnemen met de afdeling
op telefoonnummer: 0543 54 44 95.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft uw kind recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: kin553 versie apr 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |