U heeft last van houdingsafhankelijke duizeligheid; in deze folder staan adviezen en oefeningen, die u kunnen helpen de duizeligheid sneller te laten verminderen.
Klachten vermijden- Probeer in het begin zo veel mogelijk bruuske hoofdbewegingen te vermijden. Zeker bij het voorover- of naar achter buigen van het hoofd moet u de eerste dagen voorzichtig zijn. Wees bv. voorzichtig als uw haar gewassen wordt bij de kapper.
- Voorkom tijdens de eerste weken om op de aangetaste zijde te slapen. Draai voorzichtig om in bed. Gebruik ’s nachts twee of meer kussens of verhoog het bed aan de hoofdzijde een beetje.
- Stap de eerste dagen ’s ochtends rustig uit bed en blijf voor het uit bed stappen een minuutje op de rand van het bed zitten.
- Omdat het vermijden van de uitlokkende bewegingen het spontane herstel kan vertragen, moet u zich voor de rest zo normaal mogelijk blijven bewegen.
Er zijn verschillende soorten bewegingsoefeningen, waaronder de hierbij beschreven oefening volgens Brandt en Daroff. Uw KNO-arts of Fysiotherapeut zal deze oefeningen bespreken en toelichten.
De oefeningenPositie 1U begint zittend op de rand van het bed. Blijf, voordat u begint, even rustig zitten gedurende 30 seconden.
Positie 2Ga van zit naar lig op de rechterzij. Belangrijk is dat u deze beweging snel, binnen twee seconden, uitvoert. Houd het hoofd een halve slag gedraaid. Doe bijvoorbeeld net alsof u iemand aankijkt die ongeveer een meter van uw bed vandaan staat. Houd deze houding, met gedraaid hoofd, 30 seconden aan.
Positie 3Ga na 30 seconden weer rechtop zitten.
Positie 4Ga van zit naar lig op de linkerzij. Belangrijk is dat u deze beweging snel, binnen twee seconden, uitvoert. Houd het hoofd een halve slag gedraaid. Doe bijvoorbeeld net alsof u iemand aankijkt die ongeveer een meter van uw bed vandaan staat. Houd deze houding, met gedraaid hoofd, 30 seconden aan.
Hoe vaak moet u de oefeningen doen?U doet de oefeningen twee weken lang, driemaal per dag. Van positie 1 naar positie 4 en weer terug naar positie 1 neemt ongeveer twee minuten in beslag. Herhaal de hele cyclus per keer oefenen vijfmaal.
Tijd
| Oefening
| Duur
|
Ochtend | 5 maal | 10 minuten
|
Middag
| 5 maal
| 10 minuten
|
Avond
| 5 maal
| 10 minuten
|
Resultaat
In de meeste gevallen hebben de oefeningen na ongeveer 10 dagen effect. De symptomen van BPPD hebben de neiging om plotseling te komen en weer even plotseling te verdwijnen. Bij één op de drie patiënten keert de BPPD binnen het eerste jaar na de behandeling terug. Binnen vijf jaar is dit zelfs het geval bij 50%. Als de klachten terugkeren, voert u dan zelf eenmaal daags de beschreven sets thuisoefeningen uit. Heeft dit geen resultaat, neem dan contact op met de KNO-arts.
Vragen
Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie, aarzelt u dan niet om contact op te nemen met uw KNO-arts via de polikliniek Keel-, Neus-, en Oorheelkunde. U kunt ons bereiken op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur op telefoonnummer 0543 54 45 00.
Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl
De tekst in deze folder is grotendeels ontleend aan Ziekenhuis St. Antonius, Nieuwegein.