Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Keel-, neus- en oorheelkunde

Oefeningen volgens Brandt en Daroff

Oefeningen volgens Brandt en Daroff

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
U heeft last van houdingsafhankelijke duizeligheid; in deze folder staan adviezen en oefeningen, die u kunnen helpen de duizeligheid sneller te laten verminderen.

Klachten vermijden
Er zijn verschillende soorten bewegingsoefeningen, waaronder de hierbij beschreven oefening volgens Brandt en Daroff. Uw KNO-arts of Fysiotherapeut zal deze oefeningen bespreken en toelichten.

De oefeningen
Positie 1
U begint zittend op de rand van het bed. Blijf, voordat u begint, even rustig zitten gedurende 30 seconden.

Positie 2
Ga van zit naar lig op de rechterzij. Belangrijk is dat u deze beweging snel, binnen twee seconden, uitvoert. Houd het hoofd een halve slag gedraaid. Doe bijvoorbeeld net alsof u iemand aankijkt die ongeveer een meter van uw bed vandaan staat. Houd deze houding, met gedraaid hoofd, 30 seconden aan.

Positie 3
Ga na 30 seconden weer rechtop zitten.

Positie 4
Ga van zit naar lig op de linkerzij. Belangrijk is dat u deze beweging snel, binnen twee seconden, uitvoert. Houd het hoofd een halve slag gedraaid. Doe bijvoorbeeld net alsof u iemand aankijkt die ongeveer een meter van uw bed vandaan staat. Houd deze houding, met gedraaid hoofd, 30 seconden aan.


Hoe vaak moet u de oefeningen doen?

U doet de oefeningen twee weken lang, driemaal per dag. Van positie 1 naar positie 4 en weer terug naar positie 1 neemt ongeveer twee minuten in beslag. Herhaal de hele cyclus per keer oefenen vijfmaal.
Tijd
Oefening
Duur
Ochtend5 maal10 minuten
Middag
5 maal
10 minuten
Avond
5 maal
10 minuten

Resultaat
In de meeste gevallen hebben de oefeningen na ongeveer 10 dagen effect. De symptomen van BPPD hebben de neiging om plotseling te komen en weer even plotseling te verdwijnen. Bij één op de drie patiënten keert de BPPD binnen het eerste jaar na de behandeling terug. Binnen vijf jaar is dit zelfs het geval bij 50%. Als de klachten terugkeren, voert u dan zelf eenmaal daags de beschreven sets thuisoefeningen uit. Heeft dit geen resultaat, neem dan contact op met de KNO-arts.

Vragen
Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie, aarzelt u dan niet om contact op te nemen met uw KNO-arts via de polikliniek Keel-, Neus-, en Oorheelkunde. U kunt ons bereiken op werkdagen van 8.15 tot 12.15 uur en van 13.15 tot 16.45 uur op telefoonnummer 0543 54 45 00.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

De tekst in deze folder is grotendeels ontleend aan Ziekenhuis St. Antonius, Nieuwegein.


Foldernummer: kno561 versie mrt 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |