Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Fysiotherapie

Oefentherapie volgens Herdman

Oefentherapie volgens Herdman

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Deze oefeningen zijn bedoeld om uw blikstabilisatie (het vermogen om een beeld vast te houden, terwijl u beweegt) te verbeteren. Er bestaat een reflex tussen uw evenwichtsorganen en uw ogen. Deze reflex zorgt ervoor dat u kan focussen op bijvoorbeeld een verkeersbord als u beweegt. Ook deze reflex kan verstoord zijn door beschadiging of uitval van één of beide evenwichtsorganen. Met de Herdman oefeningen kunt u deze klachten verminderen.

De oefeningen
5x per dag, 1-2 minuten per oefening

Serie 1:
A. Sta voor een muur op ± 2-3 meter afstand en richt uw blik op een voorwerp (u kunt een post-it met een letter erop schrijven). Draai uw hoofd van links naar rechts en weer terug en houd het voorwerp goed in focus (u moet het nog kunnen lezen). Doe dit zo snel mogelijk, maar het voorwerp moet scherp blijven tijdens het bewegen van het hoofd. Doe dit 1 minuut achter elkaar en neem dan 1 minuut rust.
NB: de hoofdbeweging hoeft niet ver te zijn, ± 20-30 graden.

B. Neem hetzelfde voorwerp, maar beweeg uw hoofd nu naar boven en naar beneden en weer terug terwijl u het voorwerp goed scherp houdt. Doe dit zo snel mogelijk, maar het voorwerp moet scherp blijven tijdens het bewegen van het hoofd.

C. Plak een post-it met een letter erop, in het midden van een schaakbord. Kijk goed naar de letter en beweeg uw hoofd zo snel als u kan van links naar rechts en weer terug.

Serie 2:
D. Houd een kaart met een letter erop in uw hand op armlengte afstand voor u. Beweeg uw hoofd en de kaart van links naar rechts en weer terug in tegengestelde richting (bijvoorbeeld: uw hoofd naar links en arm naar rechts en omgekeerd).
Doe dit zo snel als u kunt, maar het voorwerp moet scherp blijven tijdens het bewegen. (NB: de bewegingen zijn langzamer en minder ver dan bij A, B en C)

E. Plak een post-it met een letter erop, in het midden van een schaakbord. Kijk goed naar de letter en beweeg uw hoofd en het schaakbord van links naar rechts en weer terug in tegenovergestelde richting (bijvoorbeeld: uw hoofd naar links en arm naar rechts en omgekeerd). Doe dit zo snel als u kunt, maar het voorwerp moet scherp blijven tijdens het bewegen.
(NB: de bewegingen zijn langzamer en minder ver dan bij A, B en C)

Serie 3:
F: Zit voor een kale muur op ± 60 tot 120 cm afstand. Plaats 2 letters (bijvoorbeeld X en Z) op de muur ongeveer 60 cm uit elkaar (plaats de twee kaarten dicht genoeg bij elkaar zodat u, wanneer u de ene letter ziet, de andere nog in uw ooghoek kan zien). Kijk goed naar de X en houd uw hoofd ook gedraaid naar de X (uw neus wijst naar de X). Dan, terwijl uw hoofd naar de X gedraaid blijft, kijkt u naar de Z (alleen uw ogen bewegen dus). Daarna draait u uw hoofd naar de Z (uw ogen bewegen eerder dan uw hoofd). Herhaal hetzelfde in tegengestelde richting.

Let op: het doel in focus houdt u gedurende de hoofdbeweging.

Nog enkele variaties:
Serie 4:
Kijk naar een vast punt voor u. Sluit uw ogen en draai uw hoofd een stukje naar links of rechts, terwijl u zich voorstelt dat nog naar het punt kijkt. Open uw ogen en controleer of het u gelukt is uw ogen op het doel gefocust te houden. Herhaal het in de tegengestelde richting. Probeer zo precies en accuraat mogelijk te zijn.
Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Met dank aan Apeldoorns Duizeligheidscentrum


Foldernummer: fys691 versie apr 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |