Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Mammacare
Chirurgie

Okselkliertoilet

Okselkliertoilet

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Okselkliertoilet
Als er uitzaaiingen in de lymfeklieren van de oksel aanwezig zijn, dan kan het nodig zijn om de rest van de okselklieren te behandelen. Dit kan door middel van bestraling of verwijdering van de lymfeklieren. De operatieve verwijdering van de klieren heet een okselkliertoilet. Gemiddeld worden hierbij tussen de tien en twintig klieren weggehaald. Dit is een veel grotere ingreep dan een schildwachtklieroperatie en geeft daardoor ook meer kans op bijwerkingen zoals een doof gevoel, bewegingsbeperking en lymfoedeem.

Doof gevoel
Om de okselklieren weg te kunnen halen worden een aantal kleine huidzenuwen, die door de oksel lopen, doorgesneden. Hierdoor kunt u na de operatie aan de binnenkant van de bovenarm een gevoelloos gebied ontdekken. Dit gebied wordt meestal na verloop van tijd kleiner en het gevoel komt gedeeltelijk terug.

Bewegingsbeperking
Soms kunnen bepaalde bewegingen van arm en schouder pijnlijk zijn, met als gevolg dat u de arm minder gaat bewegen.

Lymfoedeem
Lymfoedeem is een ophoping van vocht en eiwit in de lymfevaten doordat de aan- en afvoer van lymfevocht is verstoord door het verwijderen van lymfeklieren. Dit kan zich uiten door een zwaar gevoel, zwelling of pijn in de arm. Meer informatie hier over vindt u in de folder: lymfoedeem.

Seroomvorming
Seroomvocht is wondvocht dat zich ophoopt in het wondgebied. Hierdoor ontstaat een verdikking. De aanmaak van seroomvocht kan soms langdurig en in grote productiehoeveelheden optreden.

Door middel van puncteren kan het seroom worden weggezogen. De punctie wordt gedaan in het littekenweefsel met een naald. Dit moet soms meerdere malen worden herhaald. Wanneer u hinder hebt van het wondvocht kunt u contact opnemen met de mammacareverpleegkundige.

Fysiotherapeut/ huidtherapeut
Wanneer u deze operatie ondergaat krijgt u (meestal) een doorverwijzing naar een fysiotherapeut /huidtherapeut. De behandeling is er op gericht de pijn te verminderen, het vocht te reduceren en de bewegingsmogelijkheden te bevorderen. Meer informatie hierover krijgt u van de mammacare-verpleegkundige.

Aandachtspunten na een okselkliertoiletNadat de drain(s) is / zijn verwijderd is het mogelijk dat de vochtproductie onder de oksel tijdelijk blijft bestaan. Het vocht moet weer op een natuurlijke manier zijn weg gaan vinden. Dat kan even duren en er kan een vochtophoping ontstaan (dit noemt men ook wel seroomvorming). Dit kan tot ongeveer 4 weken na de operatie voorkomen. U mag altijd bellen indien de vochtproductie pijn of last geeft. Eventueel kan dit vocht dan via een punctie verwijderd worden.

Wanneer contact opnemen?
Neemt u de eerste week na de operatie contact op met het ziekenhuis bij:Buiten kantoortijden belt u het centrale nummer van het SKB (0543 54 44 44); toetst u de 4 in en vraagt u naar de afdeling Spoedeisende Hulp.

Op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur is de mammacare-verpleegkundige bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 45 08. Overigens kunt u haar ook benaderen voor andere vragen.


Foldernummer: mam385c (M) versie sept 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |